Ivana Haslingerová

K rytířům z Orlíku přibyly v Humpolci desítky Písmenkových rytířů

9. 06. 2017 12:45:17
V Městské knihovně v Humpolci se uskutečnilo slavnostní vyhodnocení dlouhodobého projektu „UŽ JSEM ČTENÁŘ - KNÍŽKA PRO PRVŇÁČKA“, který připravilo dětské oddělení knihovny pod vedením Zdeňky Trnkové.

Projekt byl uskutečněn v rámci grantového programu Svazu knihovníků a informačních pracovníků pro žáky základních škol. V programu spoluúčinkovala divadelní a šermířská společnost Sígři z Pelhřimova, která je známa svými divadelními vystoupeními na místních hradech, na nichž se snaží návštěvníky seznamovat se znalostmi jejich historie a probouzet v nich povědomí o minulosti svého kraje.


Knihovna vyhlásila soutěž o nejlepšího čtenáře a tyto děti byly na akci slavnostně oceněny titulem Písmenkový rytíř. A pasování na rytíře proběhlo opravdu stylově. Za zvuku bubnů přiložil klečícímu čtenáří rytíř v plné zbroji na hlavu meč a pasoval ho na Písmenkového rytíře. Požadoval za to od něj přísahu, že přes prázdniny přečte alespoň jednu knihu. Někteří rytíři byli tak napnuti, že nedokázali ze sebe vydat ani hlásku.

Ale obrázek Písmenkového rytíře z rukou Ludmily Trnkové (vlevo)a knihu z rukou paní vicestarostky pro kulturu ing. Lenky Bartákové (uprostřed) s přáním hezkých prázdnin už přijímali s úsměvem. A slečna Zdeňka Trnková již vyvolávala dalšího rytíře k obřadu.


Po skončení připomněla vedoucí dětského oddělení Zdeňka Trnková dětem, že knihovna je otevřena i o prázdninách, a pozvala je na prázdninovou čtenářskou akci spojenou s toulkami po okolí, na níž budou hledat místa, kde bydlí strašidla v místních stále ještě hlubokých lesích a rybnících, o nichž se píše v právě vyšlé hnize pohádek Strašidla ze Zálesí humpolecké rodačky Libuše Pamětnické.

Když to slyšeli přítomní rytíři hned dětem pohrozili: „A nemyslete si, páni Písmenkoví rytíři, že ten dnešní slib, že budete o prázdninách číst, byl jenou pro dnešek. Že budete o prázdninách jen běhat po lesích za strašidly a hrat si na hejkadla, bludičky, víly, hastrmany a divé muže a čtení o nich nějak ošidíte. Již po staletí se touláme po hradech Orlíku a Lipnici a zámku Červená Řečice a víme, kde místní strašidla žijí. Nebojte, dohlídneme si tam na Vás, a jak potom dopadnou ti, kteří tam za námi nepříjdou, to Vám ukáží naši vojáci.“


Na závěz popřála paní vicestarostka Bartáková dětem krásné prázdniny a poděkovala vedoucí knihovny Ludmile Trnkové za to, že knihovna celou akci zaštítila. „Velký dík patří také společnosti Sígři z Pelhřimova, která bez nároku na honorář vážila cestu k nám, aby uspořádala pro děti tak nezapomenutelnou akci. Ono pasování na rytíře se hned tak někomu nestane. A samozřejmě můj dík patří i paním učitelkám, které po celý školní rok probouzely v dětech lásku ke knihám a zúčastnily se naší soutěže. A zejména můj velký dík patří jednomu človíčkovi, který vše vymyslel a co víc, uvedl v život. Vypsal grant, sehnal knihy, které jsem nejlepším čtenářům předala, a po celý školní rok probouzel lásku ke knihám - slečně Zdeňce Trnkové,“ uzavřela paní místostarostka.


A onen človíček, slečna Zdeňka Trnková, měla z ocenění evidentně velkou radost.


Pak se všichni odebrali na náměstí shlédnout rytířský souboj před sochou místního rodáka Aleše Hrdličky.

A na závěr se všichni rytíři vyfotografovali na památku. Vždyť pasování na rytíře se jen tak každému nestane.

Snímky Fragmenty Ivana Haslingerová

© Kulturní komise ČR

Autor: Ivana Haslingerová | karma: 0.00 | přečteno: 23 ×
Poslední články autora