Budoucnost bez morální obnovy národa je nemyslitelná

4. 10. 2017 15:34:02
Morálka společnosti během života ve dvou totalitách velmi utrpěla a národ se dosud ze života v nacistickém a poté komunistickém kulturním marazmu úplně nevzpamatoval.

Mnozí občané si zvykají žít v neomarxistickém socialismu, podle něhož vlastenectví je vydáváno za šovinismus, demokratický národní stát za překonanou instituci. Společnost tím ztrácí morální rozměr.

Vše přirozené a proto donedávna většinově spontánně přijímané je vydáváno za překonané a nezajímavé. Vše tradiční je vydáváno za zastaralé a nemoderní, v důsledku čehož je zesměšňováno a vylučováno ze společnosti. A nejhorší je, že nová generace bere tuto situaci za normální a jí vyhovující. A politici, kteří by měli společnost kultivovat ze strachu před bruselskými vládci, od nichž očekávají po skončení vlády báječné trafiky v Bruselu, jen ke všemu mlčky přihlížejí.

Budoucnost bez morálni obnovy národa je nemyslitelná

Na štěstí pro náš národ jsou tu stále osobnosti, které tyto tendence znepokojují a jsou přesvědčeny, že k nim nesmíme mlčet a že se s nimi nesmíme smiřovat. Že se musíme pokusit zachránit stále rychleji se rozpadající hodnotový systém naší země i celé Evropy. Ano, píši o bývalém prezidentu Václavu Klausovi a o Jeho Eminenci Dominiku kardinálu Dukovi, arcibiskupovi pražském a primasi českém.


Oba dva tyto pány trápí stále rychleji se rozpadající hodnotový systém. Přestože podle pana arcibiskupa Duky největší chybou Evropské Unie bylo a je, že ztratila morální rozměr a kladla důraz pouze na ekonomiku a životní úroveň, tak ho profesor ekonomie Václav Klaus vyzval již v roce 2011 ke společnému boji za zachování našeho národa a za konzervativní hodnoty naší civilizace. A ať již pan kardinál vyslyšel slova pana prezidenta Klause, nebo se k tomu rozhodl sám ze svého vnitřního přesvědčení, od doby jeho nástupu do funkce primase českého je církev slyšet stále víc. Stále víc občanů si díky tomu uvědomuje, že vlastenectví není šovinismus a demokratický národní stát není rozhodně překonanou institucí.

Snad nejvýrazněji se symbióza obou pánů ve vztahu k našemu národu projevuje každoročně na významný den pro naši zem, svátek sv. Václava, který byl vyhlášen Dnem české státnosti. Nezapomenutelné projevy a promluvy obou pánů u příležitosti tohoto dne na Národní pouti ve Staré Boleslavi jsou vždy velkým povzbuzením pro ty, kteří si přejí zachování naší země s její křesťanskou kulturou.

"Legenda svatého Václava je jedním z konstitutivních prvků naší státnosti. Je a byla vždy autentickou součástí našeho vnímání sebe sama i kontextu, v němž žijeme. O svatováclavskou legendu jsme se opírali, na ni jsme navazovali, byla a je pro nás inspirací a přimlouval bych se za to, aby tomu tak bylo i v budoucnu. Řada tendencí, prosazujících se v dnešním světě a v různé míře i u nás, mne znepokojuje a domnívám se, že znepokojuje i mnohé z občanů naší země. Stále více se utvrzuji v přesvědčení, že k nim nesmíme mlčet a že se s nimi nesmíme smiřovat. Bylo by dobře, kdybychom o nebezpečí, které z nich plyne, uměli mluvit nahlas a společně. Jsem sice jen vnějším pozorovatelem současných diskusí v římskokatolické církvi, ale domnívám se, že nás obdobným způsobem trápí stále rychleji se rozpadající hodnotový systém, který ještě donedávna charakterizoval a vlastně i definoval naši civilizaci, náš civilizační okruh, svět, který nazýváme Západem, naši Evropu, ke které patříme a vždy jsme patřili," říká o Svatováclavské legendě Václav Klaus.

Bohužel půl století v komunistickém atheistickém marazmu zničilo na mnoho generací morálku mnohých občanů a to nejen u nás. Tito občané jsou s nastalým životem v neomarxistickém socialismu spokojení a za růžovými brýlemi si stále ještě neuvědomují tragédie a hrůzy dějící se za hranicemi naší země krutými muslimskými bojovníky. A to, že je jen otázkou času, kdy se to začne dít díky jejich ignoranci k realitě i u nás. Namísto potrestání zločinců hledají pro ně omluvu a důvod, kdo za to může, že jsou tito teroristé tak zlí, a většinou obviní vlastní společnost, že se o ně nestarala. Zcestné přednášky pánů Koháků a Bělehradských po 11. září 2001 na amerických universitách jsme všichni slyšeli. Vlastenectví je v nich pokládáno za šovinismus, demokratický stát za překonanou instituci, která má být obětována ve prospěch nadstátních uskupení, která nikdy nemohou získat demokratickou legitimitu. Multikulturalismus ordinují jako oficiální ideologii. Vše tradiční a konzervativní vydávají za zastaralé a nemoderní a vylučují společenskou diskusi o něčem takovém. O Bohu a pokoře nepadne samozřejmě ani slovo.

Je jasné, že tento trend je mimořádně nebezpečný a je nejvyšší čas se mu aktivně postavit.

Prezident Klaus se tomuto zlu staví od počátku, kdy začalo pronikat z EU do naší země. Rovněž v mnoha farnostech se o tom hovořilo a od nástupu kardinála Duky do arcibiskupského úřadu slyšíme varování před tímto nebezpečím i z nejvyšších církevních míst. A protože církev má významnou autoritu v nezanedbatelné části naší veřejnosti, prezident Klaus vyzval církev, aby "svou autoritu uplatňovala stále více a hlasitěji i v debatě celospolečenské." Samozřejmě ví, že se církev nemůže účastnit běžných politických půtek, ale "přál by si, aby od ní zaznělo jasné a zřetelné ANO-ANO, NE-NE ve veřejných střetech o hodnoty a občanské ctnosti, které jsou ohrožovány falešnými proroky takzvaného pokroku a modernismu."

"Říkat to nahlas je nezbytné. Vím, že tak mnozí činí. Vím, že byl papež Benedikt XVI. za mnohé své tolik potřebné konzervativní postoje terčem nevybíravých útoků. Doba, kterou žijeme, však má tolik nebezpečných rysů, že nechat ve veřejném prostoru dominovat jen oportunistické modernisty, se nakonec vymstí všem. Jsme v době, kdy je nutno riskovat i nepochopení, kdy je nutno vystavit se daleko více než dříve nepříjemným střetům, jakkoli se zdá, že v nich má druhá strana momentálně převahu, zejména mediální," zdůrazňuje prezident Klaus.

V době, kdy byl Václav Klaus prezidentem republiky, na tyto jevy soustavně upozorňoval, bojoval s nimi. "Nemám nejmenší ambice říkat církvi, co má dělat. Vážím si mnoha jejích představitelů, vím, že jsou to lidé vzdělaní, lidé s velikou lidskou i historickou zkušeností, lidé, kteří nejednou projevili obdivuhodnou statečnost, lidskou i morální sílu i oddanost idejím, na nichž naše civilizace a její kultura vznikly a na jejichž základě se rozvíjely. Národní svatováclavská pouť je vhodnou příležitostí k připomenutí si těchto věcí. Dává možnost na chvíli se zastavit a s dostatečnou pokorou si uvědomit, že jsme součástí dlouhé civilizační, kulturní a státní tradice. K zamyšlení nad reálným rizikem, kterému náš tisíciletý český stát, jako součást křesťanské civilizace, aktuálně čelí. Zkusme na to myslet i ve všední dny," je vážným mementem, které k národu Václav Klaus zasílá.

Promluva kardinála Dominika Duky na letošní Svartováclavské pouti vše shrnuje jasnou větou:

Evropská civilizace stojí a padá s křížem!

Autor: Ivana Haslingerová | středa 4.10.2017 15:34 | karma článku: 0.00 | přečteno: 35x

Další články blogera

Ivana Haslingerová

Senátorka Daniele Kovářová: ZLO PŘICHÁZÍ Z ISTANBULU

Skupiny aktivistů, bojovníků za práva žen a pomýlených podporovatelů Istanbulské úmluvy matou veřejnost výmysly o tom, že četnost domácího a sexuálního násilí roste a že je třeba ty kruté chlapy stíhat přísněji.

4.7.2023 v 9:47 | Karma článku: 46.62 | Přečteno: 1355 | Diskuse

Ivana Haslingerová

Krásné narozeniny pane prezidente

Zůstaňte ještě dlouho pane prezidente tak svěží jako na posledním semináři v ČNB, kde jste vysvětloval, proč je hospodářství ČR na šikmé ploše.

18.6.2023 v 13:56 | Karma článku: 46.79 | Přečteno: 1428 | Diskuse

Ivana Haslingerová

Nechte učit Ševčíka a do čela VŠE postavte vzdělaného makroekonoma!

Snad již celý národ ví, že rektor Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák přímo fanaticky usiluje o odvolání docenta Miroslava Ševčíka z postu děkana nejvýznamnější fakulty školy, kterou řídí, Národohospodářské fakulty VŠE.

15.4.2023 v 21:53 | Karma článku: 46.68 | Přečteno: 1565 | Diskuse

Ivana Haslingerová

Protestujeme proti dehonestaci člena naší redakční rady Petra Žantovského Českou televizí

O stížnostech na Českou televizi, že se na obrazovkách přestali objevovat lidé mající jiný pohled na dění kolem nás než je ten provládní zeleně proevropský a protiruský, že ignoruje a dokonce často dehonestuje některé důležité udá

11.3.2023 v 14:13 | Karma článku: 46.16 | Přečteno: 1345 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 11.64 | Přečteno: 141 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 27.60 | Přečteno: 556 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 523 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2310 | Diskuse
Počet článků 397 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1436

Po absolvování Matematicko-fyzikální fakulty UK na ní  zůstala pracovat jako odborný asistent a obhájila vědecký titul RNDr. a CSc.  Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu jaderného výzkumu v Řeži na studiu slitin kovů tvořících povlaky jaderného paliva v reaktorech, kde jsou vystaveny záření a extrémním teplotním podmínkám. Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu fyzikální chemie a elektrochemie J. Heyrovského ČSAV na studiu vlastností pevných látek za pomoci teoretické kvantové fyziky a chemie.  Publikovala o tom 39 odborných prací.

Po nedobrovolném opuštění vědecké práce díky bezprecedentnímu zásahu Rudolfa Zahradníka musela i přes předchozí dvojnásobné udělení mimořádné odměny ČSAV  za výsledky své práce z ČSAV odejít. Místo vědeckých prací o supravodičích a pod. byla nakonec nucena psát o zvířatech, politicích a podobných záležitostech. Nakonec se psaní článků a esejí stalo její druhou životní láskou a od roku 1996 je  šéfredaktorkou Kulturně-hospodářské revue @Fragmenty_news a jednatelkou Kulturní komise ČR, z.s.

Ve volných chvílích kromě turistiky ráda maluje. Ilustrovala např. knihu pohádek spisovatelky a básnířky Českomoravské vysočiny  Libuše Pamětnické "Strašidla ze Zálesí".

Nikdy nebyla členkou KSČM neboť komunismus pokládá za největší neštěstí lidstva 20. století. 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...