Pro Havla byly kontakty premiéra Tošovského s StB samozřejmostí

7. 03. 2018 11:23:06
Exprezident Václav Havel po provedení zbabělého Sarajevského atentátu na tehdejšího premiéra Václava Klause a jeho ODS jmenoval v prosinci 1997 předsedou překlenovací vlády guvernéra ČNB Josefa Tošovského.

Na varování ve Washingtonu, kde končil svůj čtyřměsíční studijní pobyt ve Spojených státech, zda věděl, že jde o StBáka, odvětil s nadhledem: "Velmi bych se divil, kdyby mi řekl, že žádné takové kontakty neměl, kdyby k takovým kontaktům nedošlo. Nejvyšší činitelé v bankovnictví a ve vládě, kteří se zabývají vývojem měny a podobnými věcmi mají všude a vždycky obousměrné kontakty s ekonomickými rozvědkami. Speciálně ve státě komunistickém, kde je tak ohromná centrální moc." Tehdy to nechalo Havlovu kavárnu klidnou. Nevadilo jí to, naopak vítala zvolení komunisty a StBáka Tošovského za premiéra, neboť jí vyhovovalo, že za to slíbil rozpoutat měnovou krizi, díky níž byl postupně nastolen keynesiánský socialismus a do čela vlády se dostal levicový intelektuál Zeman.

Nelíbí se mi samozřejmě jako pravicově cítícímu občanovi, že se stejná situace opakuje nyní. Že podobnou minulost má za sebou současný premiér Andrej Babiš a že stejně jako tehdy Tošovský i on spolupráci s StB odmítá. Ale co se mi nelíbí ještě víc je dvojaké chování kavárníků. Kdyby již tehdy byli tak cti dbalí a nedovolili kariéristovi Tošovskému vést naší vládu, nevytvořil by se precedent, že je Lustrační zákon cárem papíru. Tehdejší obhajoba Tošovského, že z dokumentů StB vyplývá, že nikoho neudal ani úmyslně nepoškodil, ale pouze pro StB zpracovával odborné analýzy, v mých očích neobstojí stejně jako obdobné tvrzení současného premiéra. Ke cti toho současného musím ale uznat, že nebyl do čela státu dosazen Hradním atentátem, ale dostal se tam demokratickou volbou lidí zklamaných neschopností pravicových premiérů Topolánka a Nečase. A také ve své funkci nedělá úmyslně ekonomické podrazy, ale snaží se spoušť po svých dvou předchůdcích napravovat.



Uvedený graf, který jsem po jeho vymazání ve Statistickém úřadě získala na americké ambasádě, je dokladem, jak zdevastoval Tošovský naši ekonomiku svým zásahem v ČNB.

Samozřejmě zdaleka nedosahuje úspěchů Václava Klause, který po převratu svým friedmanovským přístupem volného trhu bez přívlastků docílil v komunisty tehdy tak zdevastované ekonomice 4,3% přírůstku HDP. Samozřejmě že tento přírůstek nedocílil pomocí zavedení jakýchsi elektronických kalkulaček, ale stejnou metodikou, kterou úspěšně použil profesor ekonomie Milton Friedman ve funkci ministra hospodářství za guvernérství Ronalda Reagana v Kalifornii a za níž dostal Nobelovu cenu za ekonomii. Ale po furiantském a ekonomicky naprosto neodborném řádění Topolánka a paranoickém manažerském přístupu Nečase vyhazujícího pouze jednoho ministra za druhým s tím, že po vyčištění vlády začne přebudovaná vláda pracovat (ze sedmnácti jím jmenovaných ministrů vyhodil 13), utrápení občané viděli a vidí dosud v podnikateli Babišovi téměř spasitele. Ano, za jeho nastolení může neschopnost ODS. A protože se dodnes za tyto své výtečné premiéry ODS explicitně neomluvila, nevěří jí již téměř nikdo.

Jinak se chová před veřejností, jinak v Parlamentních výborech. Dnes například bojuje proti tomu, že satanáš Babiš dopustil, aby do čele šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů postavil Parlament policistu Zdeňka Ondráčka, který nás se svými kumpány mlátil v roce 1989 po hlavách obušky na Václavském náměstí. Ale již se nepochlubí, že pro tuto komunistickou mlátičku hlasovala jako jeden muž, když jí v parlamentním klubu navrhovala spolu s Piráty a dalšími stranami Babišovi na tuto funkci. Kdyby tehdy byla proti, má právo nyní křičet, ale takto jen ukazuje svoji dvojí tvář. Její poslanci museli dobře vědět, že pokud Babiš přijme schválený návrh na mlátičku do čela kontroly policie, vyvolá to obrovský odpor lidí, kterého použijí k jeho sesazení z funkce. A stalo se. Václavák včera vypadal, jak jsme ho znali v roce 1989. Dokonce i pan Kalousek si dovolil Babiše najednou kritizovat za spolupráci s komunisty. On, kterého za nabídku spolupráce s touto stranou vyhodili s KDU a musel si založit "nejpravicovější stranu na světě", TOP 09. Jestli si ale myslí pan Fiala, že lidé nemají paměť a v případných mimořádných volbách bude nejsilnější silou, měl by mít na paměti, že jeho hra na uprázdnění místa ve vládě komunistům se mu může vrátit jako bumerang.

Nikdy mne nenapadlo, že po téměř třiceti letech od převratu to pravice u nás dopracuje tak, že k tomu aby se udržela u moci bude používat namísto idejí stejně nechutné metody, jako tehdy proti ní používali snílci o třetí cestě k socialismu, Havlovi kavárníci. Naše politika potřebuje osobnost, která by do ní navrátila místo žabomyších bojů o funkce opět myšlenky.

Autor: Ivana Haslingerová | středa 7.3.2018 11:23 | karma článku: 6.16 | přečteno: 199x

Další články blogera

Ivana Haslingerová

Senátorka Daniele Kovářová: ZLO PŘICHÁZÍ Z ISTANBULU

Skupiny aktivistů, bojovníků za práva žen a pomýlených podporovatelů Istanbulské úmluvy matou veřejnost výmysly o tom, že četnost domácího a sexuálního násilí roste a že je třeba ty kruté chlapy stíhat přísněji.

4.7.2023 v 9:47 | Karma článku: 46.62 | Přečteno: 1355 | Diskuse

Ivana Haslingerová

Krásné narozeniny pane prezidente

Zůstaňte ještě dlouho pane prezidente tak svěží jako na posledním semináři v ČNB, kde jste vysvětloval, proč je hospodářství ČR na šikmé ploše.

18.6.2023 v 13:56 | Karma článku: 46.79 | Přečteno: 1428 | Diskuse

Ivana Haslingerová

Nechte učit Ševčíka a do čela VŠE postavte vzdělaného makroekonoma!

Snad již celý národ ví, že rektor Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák přímo fanaticky usiluje o odvolání docenta Miroslava Ševčíka z postu děkana nejvýznamnější fakulty školy, kterou řídí, Národohospodářské fakulty VŠE.

15.4.2023 v 21:53 | Karma článku: 46.68 | Přečteno: 1565 | Diskuse

Ivana Haslingerová

Protestujeme proti dehonestaci člena naší redakční rady Petra Žantovského Českou televizí

O stížnostech na Českou televizi, že se na obrazovkách přestali objevovat lidé mající jiný pohled na dění kolem nás než je ten provládní zeleně proevropský a protiruský, že ignoruje a dokonce často dehonestuje některé důležité udá

11.3.2023 v 14:13 | Karma článku: 46.16 | Přečteno: 1345 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 8.77 | Přečteno: 138 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 12.82 | Přečteno: 331 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.61 | Přečteno: 234 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.68 | Přečteno: 652 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 530 | Diskuse
Počet článků 397 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1436

Po absolvování Matematicko-fyzikální fakulty UK na ní  zůstala pracovat jako odborný asistent a obhájila vědecký titul RNDr. a CSc.  Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu jaderného výzkumu v Řeži na studiu slitin kovů tvořících povlaky jaderného paliva v reaktorech, kde jsou vystaveny záření a extrémním teplotním podmínkám. Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu fyzikální chemie a elektrochemie J. Heyrovského ČSAV na studiu vlastností pevných látek za pomoci teoretické kvantové fyziky a chemie.  Publikovala o tom 39 odborných prací.

Po nedobrovolném opuštění vědecké práce díky bezprecedentnímu zásahu Rudolfa Zahradníka musela i přes předchozí dvojnásobné udělení mimořádné odměny ČSAV  za výsledky své práce z ČSAV odejít. Místo vědeckých prací o supravodičích a pod. byla nakonec nucena psát o zvířatech, politicích a podobných záležitostech. Nakonec se psaní článků a esejí stalo její druhou životní láskou a od roku 1996 je  šéfredaktorkou Kulturně-hospodářské revue @Fragmenty_news a jednatelkou Kulturní komise ČR, z.s.

Ve volných chvílích kromě turistiky ráda maluje. Ilustrovala např. knihu pohádek spisovatelky a básnířky Českomoravské vysočiny  Libuše Pamětnické "Strašidla ze Zálesí".

Nikdy nebyla členkou KSČM neboť komunismus pokládá za největší neštěstí lidstva 20. století. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...