Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pokud by ANO přestalo být proevropské a protiživnostenské, mohlo by vládnout samo

Středisko analýz empirických průzkumů SENAP zveřejnilo volební preference, jaké by byly po volbách 27. ledna 2019. 

Protože ale je do voleb daleko, může výšeuvedeným průzkumem v budoucnu zahýbat  vstup Jaromíra Soukupa na  politické kolbiště s jeho hnutím LIST, které určitě osloví zejména voliče hnutí ANO a SPD, ale i KSČM a ČSSD. Pro ANO to nebude samozřejmě fatální úbytek hlasů, ale takové 3 % hlasů mohou být fatální pro další tři strany. Proto nemá zatím hypotetický model poslanecké sněmovny v tomto měsíci do budoucna jistotu, leč když už ho SANEP pomocí d'Hondtovy metody pro výpočet mandátů vypracoval, je zajímavý pro informaci o tom, že z něj lze vyčíst informaci o tom, na co kladou voliči důraz, co je pro ně nejdůležitější při rozhodování. Jak uvidíme dále, velkou roli hraje pocit nebezpečí z přílivu islámských uprchlíků promíšených s nebezpečnými teroristy a s tím související odpor k europeistickým stranám. Dále je velmi důležitý postoj ohledně zlepšení pozice živnostníků a menších podniků (který velice pomáhá ODS a ubližuje zatím ANO) a  ohled na staré lidi v důchodu, kterých je pětina národa a na něž předchozí levicové a bohužel i pravicové vlády z nepochopitelných důvodů naprosto kašlaly. Pokud premiér splní to, co právě nyní slibuje živnostníkům, pak tito přestanou brát dávky a znovu otevřou své živnosti a při troše jeho šikovnosti možná získá od ODS i jejich hlasy.

 A pokud ODS si už konečně uvědomí, že jí v očích jejich kdysi skalních voličů  obrovsky ubližuje její postoj chytré horákyně k EU a přizná si, že když nedokázala EU opravit za 25 let, tak je to prostě neopravitelnýsocialistický neomarxistický  moloch, v němž pravicoví voliči nechtějí už žít, pak jí přibude hodně hlasů od SPD, která jediná se snaží o to dostat se z jeho smrtícího sevření a rovněž od ANO, které alespoň slibuje ochranu před nebezpečnými přistěhovalci. Jenže právě to není u současné ODS naprosto pravděpodobné. S trochou nadsázky lze tedy říci, že kdyby ANO přestalo být proevropské a zlepšilo chování k živnostníkům, pak by tu mohlo vládnout prakticky samo. Uvidíme, jak si pan Babiš a další vůdcové tyto výsledky průzkumu vyloží, zda se začnou podle nich chovat a také to, co se stane s LISTEM.

A  jak tedy dopadl průzkum 

Babišovo ANO je stále s 32.9 % neotřesitelným lídrem, druzí Piráti se 16,2 % na něj tratí 16,6 %.  Podpásové mediální útoky vrcholící dokonce útokem na jeho syna jeho voliče semkly a navíc mu přibývají hlasy od KSČM a ČSSD díky tomu, že vychází vstříc mnohým levicovým požadavkům (v poslední době dokonce i protiústavnímu skandálnímu požadavku zdanění církevních restitucí). Díky jeho neohroženému boji proti přijímání nebezpečných uprchlíků se pro něj rozhoduje i část voličů SPD. A samozřejmě mu pomáhá i dobrá spolupráce s prezidentem a jeho voliči. To, že Piráti neexcelují, se dalo čekat, protože stále nejsou schopni žádných jasných politických postojů ani nepřicházejí s ničím, co by pomohlo obyčejným lidem. Poněkud se zlepšila na 15,5 % pozice ODS, která zůstává pro pravicové voliče, jimž nevadí její proevropské postoje, jako jediná pravicová strana pro domácí politiku, neboť TOP 09 ani STAN  nejen nic nenabízejí, ale dokonce se nezmůžou ani na kritiku - například na zastání se malých podnikatelů či boje proti tolik nenáviděným EET pokladnám, což ODS vytrvale dělá. Proto voliči TOP 09 i STAN  budou zřejmě ve velké míře volit ODS.

Pokud SPD nezačne o sobě dávat víc vědět, je velice ohrožena Andrejem Babišem, který si rychle osvojil její rétoriku ohledně protiuprchlických postojů a kritikou EU. V současnosti by získala pouze 6,8 % hlasů. Na samé hraně vstupu do Sněmovny balancují s 5,9 % komunisté. Zřejmě je přece jen pro superlevicové voliče KSČM spolupráce jejich strany s multimiliardářem Babišem přes čáru stejně jako pro voliče pravice. ČSSD, které by aktuálně dalo svůj hlas 5,7 % voličů, je na tom ještě hůř díky tomu, že Andrej Babiš si osvojil sociální politiku lépe než ona.  Dlouhodobě nevýrazní lidovci mají aktuálně podporu 5,4 % voličů. Voliči si již zřejmě konečně uvědomili, že slovo křesťanská je jen zástěrkou a že křesťané mohou proto volit s klidným svědomím i jiné strany. Navíc od nich není slyšet žádné zajímavé návrhy ani vlevo ani vpravo. Totéž platí o dalších dvou stranách, které jsou pod  pětiprocentní hranicí -  se ziskem 4,2 % hlasů TOP 09 a hnutí STAN, které by aktuálně získalo 4,1 % hlasů. Kromě nesmyslných urážlivých výkřiků pana Kalouska se ničím za celý rok neuvedly.

Když se člověk nad těmito výsledky zamyslí, pocítí déja vu. Neubrání se vzpomínce na Občanské fórum (OF) s jeho havlovskou nepolitickou politikou po špatném životě v komunismu všem lepší život. Toto OF vzalo tehdy za své tím, že jakmile byl společný nepřítel, komunismus, poražen, začali se jeho členové mezi sebou hádat...  Zde toto nebezpečí nehrozí, neboť Babišovo Občanské fórum (BOF) se skládá pouze z jednoho muže. Jinak ale má všechny vlastnosti tehdejšího OF - zastává babišovskou nepolitickou politiku a slibuje po špatném životě za předchozích vlád všem lepší život. Uvidíme, jakou předpověď o jeho životnosti se dozvíme z dalších událostí.

  

Autor: Ivana Haslingerová | neděle 27.1.2019 15:59 | karma článku: 0 | přečteno: 43x
  • Další články autora

Ivana Haslingerová

Senátorka Daniele Kovářová: ZLO PŘICHÁZÍ Z ISTANBULU

Skupiny aktivistů, bojovníků za práva žen a pomýlených podporovatelů Istanbulské úmluvy matou veřejnost výmysly o tom, že četnost domácího a sexuálního násilí roste a že je třeba ty kruté chlapy stíhat přísněji.

4.7.2023 v 9:47 | Karma: 46,65 | Přečteno: 1367x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivana Haslingerová

Krásné narozeniny pane prezidente

Zůstaňte ještě dlouho pane prezidente tak svěží jako na posledním semináři v ČNB, kde jste vysvětloval, proč je hospodářství ČR na šikmé ploše.

18.6.2023 v 13:56 | Karma: 46,81 | Přečteno: 1439x | Diskuse| Politika

Ivana Haslingerová

Nechte učit Ševčíka a do čela VŠE postavte vzdělaného makroekonoma!

Snad již celý národ ví, že rektor Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák přímo fanaticky usiluje o odvolání docenta Miroslava Ševčíka z postu děkana nejvýznamnější fakulty školy, kterou řídí, Národohospodářské fakulty VŠE.

15.4.2023 v 21:53 | Karma: 46,72 | Přečteno: 1583x | Diskuse| Ekonomika

Ivana Haslingerová

Protestujeme proti dehonestaci člena naší redakční rady Petra Žantovského Českou televizí

O stížnostech na Českou televizi, že se na obrazovkách přestali objevovat lidé mající jiný pohled na dění kolem nás než je ten provládní zeleně proevropský a protiruský, že ignoruje a dokonce často dehonestuje některé důležité udá

11.3.2023 v 14:13 | Karma: 46,16 | Přečteno: 1345x | Diskuse| Média

Ivana Haslingerová

Knížák: Největším ohrožením současného světa je přemíra informací

Pohled prof. Knížáka na problémy současného světa, na existenci Boha, na význam prezidenta, na modernizaci Hradu a Prahy, na státní vyznamenání, na kulturu undergroundu a na současné umění.

17.2.2023 v 12:52 | Karma: 42,85 | Přečteno: 584x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 397
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1436x
Po absolvování Matematicko-fyzikální fakulty UK na ní  zůstala pracovat jako odborný asistent a obhájila vědecký titul RNDr. a CSc.  Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu jaderného výzkumu v Řeži na studiu slitin kovů tvořících povlaky jaderného paliva v reaktorech, kde jsou vystaveny záření a extrémním teplotním podmínkám. Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu fyzikální chemie a elektrochemie J. Heyrovského ČSAV na studiu vlastností pevných látek za pomoci teoretické kvantové fyziky a chemie.  Publikovala o tom 39 odborných prací.

Po nedobrovolném opuštění vědecké práce díky bezprecedentnímu zásahu Rudolfa Zahradníka musela i přes předchozí dvojnásobné udělení mimořádné odměny ČSAV  za výsledky své práce z ČSAV odejít. Místo vědeckých prací o supravodičích a pod. byla nakonec nucena psát o zvířatech, politicích a podobných záležitostech. Nakonec se psaní článků a esejí stalo její druhou životní láskou a od roku 1996 je  šéfredaktorkou Kulturně-hospodářské revue @Fragmenty_news a jednatelkou Kulturní komise ČR, z.s.

Ve volných chvílích kromě turistiky ráda maluje. Ilustrovala např. knihu pohádek spisovatelky a básnířky Českomoravské vysočiny  Libuše Pamětnické "Strašidla ze Zálesí".

Nikdy nebyla členkou KSČM neboť komunismus pokládá za největší neštěstí lidstva 20. století. 

Seznam rubrik