Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zbabělé chování ODS je vlastně velkým štěstím pro naši zem

Václav Klaus mladší zůstal věren ideám, které zastávala ODS za jeho otce, zatímco současná ODS pana Fialy se stále více vzdaluje původním ideám, na nichž ji prezident Klaus založil.

V prostorách pražského kulturního centra La Fabrika proběhla dnes 16. března 2019 Programová konference ODS. Na pozvánce redakcím stálo, že ODS na ní představí své priority pro reformu státu a kandidáty pro květnové volby do Evropského parlamentu. Lídr Jan Zahradil také odhalí slogan kampaně. Obětovala jsem proto sobotu a zašla se stejně jako mnoho dalších kolegů z médií na tuto akci podívat, abych si učinila obrázek o tom, co strana chystá. Ráda si tvořím úsudek nikoliv zprostředkovaný přes média, ale přímo z kuloárů a z celkové atmosféry. A nelituji toho ani dnes, i když to bylo obrovské zklamání. Ne snad sám avizovaný průběh.

Předseda ODS Petr Fiala přednesl podle očekávání projev, v němž se přihlásil k pravicovým postojům, ale jako vždy končil tím, že nikdy jeho ODS nebude pro vystoupení ČR z neomarxistické socialistické EU. Tu chce i nadále napravovat.

Lídr do eurovoleb Jan Zahradil prozradil volební slogan strany: „Jsme srdcem Evropy. Chceme být slyšet“. Nezbývá než mu k tomu popřát, aby se to konečně vyplnilo. V kolosu, jakým je EP o 700 členech, je to opravdu velké předsevzetí.

O plánech s Českou republikou informovali podrobně členové strany. Vzhledem k množství informací se k tomu vrátím v dalších článcích. Celkem se zdálo být vše v poklidu a kdyby se nestala následující věc, nesl by se můj článek o konferenci v duchu, že pravicoví voliči, kterým záleží pouze na vnitřní politice, mají koho volit. Pokud ale nechtějí dál setrvávat v područí levicové EU, tak tu skutečně pravicovou stranu zatím nemají, protože jak pan Fiala, tak pan Zahradil potvrdili, že chtějí v EU zůstat.

Stala se ale neskutečná věc:

Když došlo na prezentaci ODS v oblasti školství a vzdělání, tak místo šéfa školského výboru Sněmovny Václava Klause mladšího ji prezentoval poslanec Martin Baxa s Jiřím Nantlem. Jak jsem se informovala proč, bylo mi sděleno, že pan předseda školského výboru Klaus nebyl na konferenci pozván, protože prý bude po konferenci řešeno jeho vyloučení ze strany. Ta zbabělost mi vyrazila dech. Nehledě k tomu, že je nechutné spojit začátek volební kampaně do EP a presentaci ODS do budoucna s naprosto interní otázkou o vyloučení jakéhokoliv člena ze strany, natož pak osobnosti, jakou je Václav Klaus mladší. Konferenci jsem poté opustila.

Poslance Václava Klause vyzval v jeho nepřítomnosti, aby se nemohl bránit k odchodu šéf strany Petr Fiala s tím, že „Václav Klaus se stále více vzdaluje hodnotám a kultuře ODS a myslím, že některé jeho výroky jsou i za hranicí zdravého rozumu.“

Jeho větu jde také otočit, že Václav Klaus mladší zůstal věren ideám, které zastávala ODS za jeho otce, zatímco současná ODS pana Fialy se stále více vzdaluje původním ideám, na nichž ji prezident Klaus založil.

Je navíc jasné, že zákrok proti poslanci Klausovi si vedení strany naplánovalo záměrně na tuto dobu, aby už nestihl sestavit vlastní kandidátku pro eurovolby, jejichž uzávěrka podávání kandidátek je v úterý 19.3.2019. A to je již vrcholný podraz připomínající známý Sarajevský atentát na jeho otce. 

I když uznávám, že pan Fiala zachránil 40 miliony zadluženou stranu po řádění Topolánka a Nečase a dostal ji dokonce do Parlamentu, je to opravdu již jiná strana. Jeden příklad za všechny: Zatímco prezident Klaus vyzývá v poslední době k co nejrychlejšímu vystoupení z EU, pan Fiala řekl na konferenci: „Nebudeme vyhlašovat odchod z boje ani odchod z Evropské unie. Chceme pružnou, vícerychlostní Evropskou unii. Evropskou unii mohou zachránit jen reformy.“

Na štěstí jsem se dozvěděla, že na stranu poslance Klause se postavil poslanec Jan Skopeček, Jakub Janda a Vojtěch Munzar i Zuzana Majerová Zahradníková.

„Po včerejším jednání poslaneckého klubu ODS jsem byl dnes zavalen dotazy novinářů o průběhu klubu a mém postoji a hlasování o VKml. To je asi dáno tím, že se s VKml. roky přátelím, jezdím s ním na kole a rovněž si ho za mnohé vážím. A to platí samozřejmě nadále. Moje reakce médiím byla následující: Jednání klubu bylo uzavřené, já to respektuji a nebudu dílčími informacemi zavdávat v těchto dnech záminku k mediálním dohadům, desinterpretacím a nějakým hrám. Všichni nicméně tuší, že jsem byl součástí té menšiny klubu, která hlasovala proti usnesení vyzývající Václava Klause mladšího k odchodu z klubu. Tím se netajím, měl jsem pro to důvody a argumenty jak věcného, politického charakteru, tak i čistě lidského, osobního rozměru, dané tím, že se s Václavem Klausem mladším znám a přátelím i mimo svět politiky. Argumenty, proč jsem návrh vyzývající k odchodu z klubu nepodpořil, jsem detailně svým kolegům vysvětlil před hlasováním,“ píše Ing. et Ing. Jan Skopeček na svém Facebooku.

A co víc: Zakladatel ODS Václav Klaus starší, tento týden konečně vyslyšel přání všech skutečně pravicových voličů a vyzval k založení nové pravicové strany:  „Rozhodnutí vedení ODS, respektive jejího poslaneckého klubu, mne nepřekvapilo. Tito lidé nemají s původní ODS nic společného. S jejími ideály se rozešli už dávno, nebo je nikdy nesdíleli. Charakterizuje je nadbíhání politické korektnosti a pravdě a lásce. Jejich cesta k politické bezvýznamnosti je zcela přímočará. Dříve či později musí vzniknout nová, skutečně pravicová strana.“

Saturninova teta Kateřina měla pravdu, že přísloví nelžou. Jedno z nich praví: Něco zlého pro něco dobrého. A pokud se pustí oba páni Klausové do vybudování nové ODS a budou mít podporu dlouhodobě  čestných lidí, jak jmenují výše a dalších, pak zbabělé chování ODS bylo vlastně velkým štěstím pro naši zem.

 

Autor: Ivana Haslingerová | neděle 17.3.2019 10:15 | karma článku: 0 | přečteno: 24x
  • Další články autora

Ivana Haslingerová

Senátorka Daniele Kovářová: ZLO PŘICHÁZÍ Z ISTANBULU

Skupiny aktivistů, bojovníků za práva žen a pomýlených podporovatelů Istanbulské úmluvy matou veřejnost výmysly o tom, že četnost domácího a sexuálního násilí roste a že je třeba ty kruté chlapy stíhat přísněji.

4.7.2023 v 9:47 | Karma: 46,65 | Přečteno: 1367x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivana Haslingerová

Krásné narozeniny pane prezidente

Zůstaňte ještě dlouho pane prezidente tak svěží jako na posledním semináři v ČNB, kde jste vysvětloval, proč je hospodářství ČR na šikmé ploše.

18.6.2023 v 13:56 | Karma: 46,81 | Přečteno: 1439x | Diskuse| Politika

Ivana Haslingerová

Nechte učit Ševčíka a do čela VŠE postavte vzdělaného makroekonoma!

Snad již celý národ ví, že rektor Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák přímo fanaticky usiluje o odvolání docenta Miroslava Ševčíka z postu děkana nejvýznamnější fakulty školy, kterou řídí, Národohospodářské fakulty VŠE.

15.4.2023 v 21:53 | Karma: 46,72 | Přečteno: 1583x | Diskuse| Ekonomika

Ivana Haslingerová

Protestujeme proti dehonestaci člena naší redakční rady Petra Žantovského Českou televizí

O stížnostech na Českou televizi, že se na obrazovkách přestali objevovat lidé mající jiný pohled na dění kolem nás než je ten provládní zeleně proevropský a protiruský, že ignoruje a dokonce často dehonestuje některé důležité udá

11.3.2023 v 14:13 | Karma: 46,16 | Přečteno: 1345x | Diskuse| Média

Ivana Haslingerová

Knížák: Největším ohrožením současného světa je přemíra informací

Pohled prof. Knížáka na problémy současného světa, na existenci Boha, na význam prezidenta, na modernizaci Hradu a Prahy, na státní vyznamenání, na kulturu undergroundu a na současné umění.

17.2.2023 v 12:52 | Karma: 42,85 | Přečteno: 584x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 7:53

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při incidentu se...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 397
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1436x
Po absolvování Matematicko-fyzikální fakulty UK na ní  zůstala pracovat jako odborný asistent a obhájila vědecký titul RNDr. a CSc.  Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu jaderného výzkumu v Řeži na studiu slitin kovů tvořících povlaky jaderného paliva v reaktorech, kde jsou vystaveny záření a extrémním teplotním podmínkám. Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu fyzikální chemie a elektrochemie J. Heyrovského ČSAV na studiu vlastností pevných látek za pomoci teoretické kvantové fyziky a chemie.  Publikovala o tom 39 odborných prací.

Po nedobrovolném opuštění vědecké práce díky bezprecedentnímu zásahu Rudolfa Zahradníka musela i přes předchozí dvojnásobné udělení mimořádné odměny ČSAV  za výsledky své práce z ČSAV odejít. Místo vědeckých prací o supravodičích a pod. byla nakonec nucena psát o zvířatech, politicích a podobných záležitostech. Nakonec se psaní článků a esejí stalo její druhou životní láskou a od roku 1996 je  šéfredaktorkou Kulturně-hospodářské revue @Fragmenty_news a jednatelkou Kulturní komise ČR, z.s.

Ve volných chvílích kromě turistiky ráda maluje. Ilustrovala např. knihu pohádek spisovatelky a básnířky Českomoravské vysočiny  Libuše Pamětnické "Strašidla ze Zálesí".

Nikdy nebyla členkou KSČM neboť komunismus pokládá za největší neštěstí lidstva 20. století. 

Seznam rubrik