Český Apollinaire Ivan Langer

5. 01. 2020 14:19:24
V Galerii kritiků v pražském Paláci Adria proběhla výstava Sochobásně v síti jednoho z nejvýraznějších politiků polistopadové éry, nezapomenutelného odvážného ministra vnitra MUDr. et Mgr. Ivana Langra.

Přiznám se, že když jsem šla na její vernisáž, neubránila jsem se otázce, co se stalo, že se takový homo politicus, jakým byl Ivan Langer, pustil do psaní básniček. Když jsem ale výstavu uviděla a doma se v adventním klidu začetla do jeho knihy "Sochobásně v síti", v duchu jsem se panu exministrovi velice omluvila. Z jeho textů vyplývá, jak velice naopak politikou žije a reaguje jejich prostřednictvím na dění v naší zemi. Svými výsostně politickými sochobásněmi se snaží bránit svobodu v současném režimu velice nebezpečné liberální demokracie stejně usilovně, jako to činil při své práci na Ministerstvu vnitra v boji s estébáky, kterými bylo do jeho nástupu zamořené. Nyní svými básněmi bojuje proti postpravdám a postdemokracii, které zamořují naší dobu, a především se snaží vysvětlit čtenářům, že nesmí dopustit, aby u nás vznikla postsvoboda. A aby dodal svým textům důraz a občané je nepřehlédli jako pouhou básničku, přidal k nim nejdříve své obrazy a v současné době dokonce je prezentuje v podobě soch.

Hned u vchodu do výstavní síně uvítá návštěvníka sochobáseň věnovaná Generaci Z (internetové generaci děti nového tisíciletí narozených od poloviny 90. let 20. století do současnosti) a je jasné, o čem výstava bude. Že zakladatel Institutu totality a člověk, který ve své funkci ministra vnitra zpřístupnil všechny dostupné svazky StB veřejnosti, Ivan Langer je stále věren svému přesvědčení, že svoboda a pravda je největší hodnotou lidského života.


Kniha knih praví: Na počátku bylo slovo. Na počátku vzniku sochobásní bylo Langerovo slovo. Z něj vzešly texty, o nichž autor říká:"Miluji svobodu a češtinu, proto píši to, co píši, a proto píši tak, jak to píši. Kromě obsahu jsem si chtěl pohrát i s tvarem slov. A protože hrdopyšnost stárnoucích mužů nezná hranic. Z 2D jsem vykročil do dimenze 3D. Vznikly moje skici, které překreslil do projektů kamarád sochař Jiří Žlábek."


Doktor Langer svými sochobásněmi dokázal, stejně jako kdysi Pablo Picasso či Guillaume Apollinaire, že se slovesný projev slučuje s vizuálním a zařadil se tak mezi tyto velikány. Když nemohl zpočátku Pablo Picasso prorazit, oživil své obrazy vysvětlujícími texty a lidé si jich najednou začali všímat. Když si mu přítel Apollinaire stěžoval na stejné problémy se svými básněmi, poradil mu, aby je oživil obrazy podobně, jako on přidal do svých obrazů literaturu. A povedlo se. Lidé si začali Apollinairových kaligramů všímat a stal se jedním z významných představitelů francouzské moderní poezie tzv. prokletých básníků na přelomu 19.a 20. století.


Varovné na počínání Ivana Langra je, že kdykoliv se začal objevovat tento druh výtvarného projevu, bylo něco se společností v nepořádku. Koncem 19. století s tím začali prokletí básníci. Před 1. světovou válkou s tím začal Guillaume Apollinaire, který v ní jako dobrovolník nakonec skonal. Lidé v tom neklidném předválečném období si nevšímali, podobně jako ti dnešní, básniček ani obrazů, byť by byly sebelepší. A proto umělci museli na svá díla mimořádně upozorňovat. Po válce nastala doba poklidného biedermaierismu a nic podobného se do vypuknutí druhé války v umění nedělo. Až v 60. letech u nás vyšel Kolářův Sborník vizuální poezie 60. let a nakonec Václav Havel rozvolnil poezii úplně. Pak přišla sovětská okupace, za níž se snažil udržet pouze bojovný Magor Jirous, ale za Husákovy komunistické normalizace skončil i on v kriminále.



Na vernisáži bylo mnoho významných hostů. Poslankyně a místopředsedkyně hnutí Trikolóra Zuzana Majerová Zahradníková přijela až z Olomouce.


A pak již Ivana Langer přivítal ředitelku galerie doktorku Čížkovou a vernisáž mohla začít

V Picassových obrazech a Apollinairových kaligramech se projevil neklid předválečné doby podobně jako u Langera nyní. Věřme, že se nyní nic tak hrozného jako válka či normalizace na nás nechystá. A že se naplní přání doktora Langera, abychom již nikdy žádnou další sochobáseň nemuseli číst, protože to bude neklamné znamení, že se věci mění k lepšímu a že žijeme ve společnosti, kde svoboda je skutečně svobodou, kterou si užíváme a jejíž esencí jsme bytostně prodchnuti.


Mně osobně okamžitě oslovila stručná jasní sochobáseň, s níž jsem se dala dokonce vyfotit na památku

I když nám Ivana Langer popřál, abychom se s ním při podobné příležitosti viděli naposled a nic od něho už nečetli, obratem ale navázal, že jeho drahý přítel slovutný psychiatr Libor Gronský se ho ptal, jestli se mu uleví, když něco takového napíše. On že řekl po pravdě, že ano, a pan psychiatr pravil: Piš barde piš. Takže možná z útoku na náš zrak a hmat přijde útok Ivana Langra ještě na náš na sluch a vzniknou zvukosochobásně. A to, že bude fakt masakr. Jak znám Ivana Langera, tak ani tam to neskončí, ale jednou se dočkáme videozvukosochobásní. A to bude pak už opravdu masakr.


Langrovy básně tvoří svéráznou Langrovu kroniku dnešní doby. Odhaluje v nich čtenáři pohled na svět viděný jeho rentgenovýma očima. Jeho epigramy tepající dnešní dobu jsou osekané do tvarů apokryfů a zbaveny balastních slov jako Occamovou břitvou. A o to jsou působivější. "Tím, že básně byly zbaveny balastních slov, vznikl pro fantazii čtenáře obrovský prostor a to jsem chtěl," uvedl k tomu Ivan Langer. Je zajímavé, že podle paní nakladatelky díky tomu osekání hrozí, že zůstane tento prostor čtenáři nepochopen. Za sebe mohu říci, že naopak i člověk, který básně prakticky nečte, díky tomuto osekanému Langrovu podání knihu přímo hltá, protože básně mají jasná rychlá sdělení. Čtenář vycítí, že texty básní nejsou vykalkulované. Jsou reflexí okamžiku, kdy vznikaly a reagují bezprostředně na konkrétní prožitek doby, kdy vznikaly. Každý text má svůj jasný příběh. "Například text básně Král Ubu vznikl poté, co jsem se koukal o půlnoci na to, jak jeden osamocený člověk zcela ukrytý v podloubí zapaluje o půlnoci svíci na Národní třídě v Praze," říká Ivan Langer o jedné básni.


Langer na vernisáži své výstavy sice s úsměvem tvrdil, že po začtení do textů upadne čtenář do hluboké deprese. Ale určitě si byl dobře vědom, že po ní si s hrůzou uvědomí, že nechce v takovém světě žít a musí, podobně jako Apollinaire, jít bojovat za lepší svět.


Je skvělé, že doktor Langer nezahořkl po neuvěřitelných sprostotách pánů Paroubků a Fialů a že neztratil zájem o politiku a o kulturní úroveň našeho národa. Škoda, že již není ve výkonné politice. Jen za krátký čas, co působil na Ministerstvu vnitra, zanechal po sobě obrovskou práci. Kdyby jen z desetiny pracovali ostatní ministři s takovým nasazením, jako on, jsme již druhým Lichtenštejnskem. Posuďte sami kliknutím na články: PO JEJICH OVOCI JE POZNÁTE. A ZA IVANEM LANGREM PANEČKU ZŮSTALO DOBRÉHO OVOCE! http://www.fragmenty.cz/index.php/politika-cr/item/2707-po-jejich-ovoci-je-poznate-a-za-ivanem-langrem-panecku-zustalo-dobreho-ovoce a KYBERPROSTOR JE ZÁKLADNÍ NERVOVÝ SYSTÉM NAŠEHO ŽIVOTA http://www.fragmenty.cz/index.php/kultura/skolstvi-a-veda-tvori-vyspelost-naroda/item/1180-kyberprostor-je-zakladni-nervovy-system-naseho-zivota


Nezbývá než poděkovat doktoru Langerovi za vše, co pro náš stát udělal, popřát mu hodně sil do další práce a těšit se na masakr s dalšími videozvukosochobásněmi.

Autor: Ivana Haslingerová | neděle 5.1.2020 14:19 | karma článku: 0.00 | přečteno: 22x

Další články blogera

Ivana Haslingerová

Senátorka Daniele Kovářová: ZLO PŘICHÁZÍ Z ISTANBULU

Skupiny aktivistů, bojovníků za práva žen a pomýlených podporovatelů Istanbulské úmluvy matou veřejnost výmysly o tom, že četnost domácího a sexuálního násilí roste a že je třeba ty kruté chlapy stíhat přísněji.

4.7.2023 v 9:47 | Karma článku: 46.62 | Přečteno: 1355 | Diskuse

Ivana Haslingerová

Krásné narozeniny pane prezidente

Zůstaňte ještě dlouho pane prezidente tak svěží jako na posledním semináři v ČNB, kde jste vysvětloval, proč je hospodářství ČR na šikmé ploše.

18.6.2023 v 13:56 | Karma článku: 46.79 | Přečteno: 1428 | Diskuse

Ivana Haslingerová

Nechte učit Ševčíka a do čela VŠE postavte vzdělaného makroekonoma!

Snad již celý národ ví, že rektor Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák přímo fanaticky usiluje o odvolání docenta Miroslava Ševčíka z postu děkana nejvýznamnější fakulty školy, kterou řídí, Národohospodářské fakulty VŠE.

15.4.2023 v 21:53 | Karma článku: 46.68 | Přečteno: 1565 | Diskuse

Ivana Haslingerová

Protestujeme proti dehonestaci člena naší redakční rady Petra Žantovského Českou televizí

O stížnostech na Českou televizi, že se na obrazovkách přestali objevovat lidé mající jiný pohled na dění kolem nás než je ten provládní zeleně proevropský a protiruský, že ignoruje a dokonce často dehonestuje některé důležité udá

11.3.2023 v 14:13 | Karma článku: 46.16 | Přečteno: 1345 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 28.58 | Přečteno: 478 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 26.95 | Přečteno: 1447 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 16.72 | Přečteno: 460 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.28 | Přečteno: 265 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 683 | Diskuse
Počet článků 397 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1436

Po absolvování Matematicko-fyzikální fakulty UK na ní  zůstala pracovat jako odborný asistent a obhájila vědecký titul RNDr. a CSc.  Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu jaderného výzkumu v Řeži na studiu slitin kovů tvořících povlaky jaderného paliva v reaktorech, kde jsou vystaveny záření a extrémním teplotním podmínkám. Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu fyzikální chemie a elektrochemie J. Heyrovského ČSAV na studiu vlastností pevných látek za pomoci teoretické kvantové fyziky a chemie.  Publikovala o tom 39 odborných prací.

Po nedobrovolném opuštění vědecké práce díky bezprecedentnímu zásahu Rudolfa Zahradníka musela i přes předchozí dvojnásobné udělení mimořádné odměny ČSAV  za výsledky své práce z ČSAV odejít. Místo vědeckých prací o supravodičích a pod. byla nakonec nucena psát o zvířatech, politicích a podobných záležitostech. Nakonec se psaní článků a esejí stalo její druhou životní láskou a od roku 1996 je  šéfredaktorkou Kulturně-hospodářské revue @Fragmenty_news a jednatelkou Kulturní komise ČR, z.s.

Ve volných chvílích kromě turistiky ráda maluje. Ilustrovala např. knihu pohádek spisovatelky a básnířky Českomoravské vysočiny  Libuše Pamětnické "Strašidla ze Zálesí".

Nikdy nebyla členkou KSČM neboť komunismus pokládá za největší neštěstí lidstva 20. století. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...