Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Špičkovou péči zajistí pacientům pouze vysoce specializovaná centra na světové úrovni

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch je přesvědčen, že centralizovaná specializovaná zdravotní péče je cesta, jak řešit kvalitu poskytnuté péče na světové úrovni. Ale pozor. 

Neznamená to, že praktičtí lékaři či lékaři v okresních nemocnicích a na poliklinikách jsou druhořadými doktory. Jak ale zajistit, aby mezi centry a praktiky nedocházelo k rivalitě, kterou odnese pacient? Jak provést koordinaci mezi nimi? Ministr Adam Vojtěch je přesvědčen, že je potřeba zlepšit organizaci péče, která je v současné době podle něho největším problémem našeho zdravotnictví. Jinak řečeno, provést reformu, nikoliv rušení, nemocnic. Tedy věc, která jde řešit prakticky okamžitě bez mimořádných finančních nákladů a která by většině pacientů doslova zachránila  život. 

Premiér Babiš na konferenci Zdravotnictví 2020 uvedl, že městské nemocnice by měly být jen krajské, protože pro  menší města není vždy snadné nemocnice finančně provozovat. Osvědčilo se to například ve Zlínském kraji. Má pravdu, ale nejde jen o finance, ale především o kvalitu poskytované péče, kterou není ta která okresní a mnohdy ani krajská nemocnice schopna kvalitně zajistit nejen díky svému vybavení ale především proto, že specialistů na úrovni profesorů Petra Neužila, Jana Pirka, Jiřího Klenera..., kteří by dokázali zajistit jejich chod i kdyby v nich bylo vybavení světové, je nejen u nás, ale v každé zemi jen několik. Proto je rozumné, že ministr Adam Vojtěch chce pokračovat v centralizaci specializované péče o vážně nemocné pacienty do několika významných center vedených těmito osobnostmi.

To ale  neznamená, že by se okresní, méně specializované nemocnice, měly bát o svou existenci. Naopak. Zůstanou nadále nutné pro léčení běžných nemocí a operací jako dosud a přibude jim léčba pacientů propuštěných po  zákrocích provedených specialisty v centrech co do pravidelných prohlídek a předepisování léků, aby nemuseli jezdit tak daleko. Případně jim zajistí při zhoršení stavu převoz do center. Není to tedy tak, že by se okresní nemocnice měly bát o svou existenci. Je to spíše o tom, že nebudou působit v akutní péči, na kterou nemají ani zařízení ani specialisty, ale naleznou si nové uplatnění, které je ale pro pacienty velice důležité kvůli jejich blízkosti. Po provedení například nádorové operace či nutnosti dialýzy pacient přivítá, že nemusí jet stovky kilometrů na kontrolu, pro předpis léků  či dialýzu do centra. A k lékaři v centru mohou zatím poskytovat špičkovou  péči dalším čekatelům.

Centralizovaná specializovaná péče je cesta, jak řešit kvalitu poskytnuté péče na světové úrovni. Ale pozor. Neznamená to, že praktičtí lékaři či lékaři v okreskách a na poliklinikách jsou druhořadými doktory. Právě k nim přichází pacient jako k prvním a oni musí rozhodnout o tom, co mu je a kam a zda vůbec ho mají poslat na léčení. Právě zde jde o nejzávažnější rozhodnutí a mnohdy doslova o životě či smrti pacienta. Pokud nerozpoznají infarkt od mdloby či slepáka od větrů, je s pacientem konec. A rovněž kontroly po propuštění z center provádí oni a opět je to práce velice důležitá. A kromě toho pacient má právě k nim velkou důvěru, protože je mnohdy zná mnoho let a oni naopak vědí jak s ním zacházet po stránce psychické... Je proto prvořadou otázkou pro Ministerstvo zdravotnictví změnit dosud špatnou, lépe řečeno spíše žádnou, organizaci mezi okresními nemocnicemi a centry, o poliklinikách a praktických lékařích a centry nemluvě, na důstojnou spolupráci. 

A právě v koordinaci tohoto je z hlediska našeho zdravotnictví z pohledu pacienta zakopaný pes. I pan ministr uznává, že "Máme deficit následné péče".  Pan ministr má rovněž pravdu, že nejde ani tak o nedostatek peněz, ale jde o vztah mezi primární sférou a specializovanými centry.

A je zde ještě další problém. I kdyby se mu toto podařilo, musí docílit, aby pacienti pochopili, že kvalitní péči při vážných diagnózách mohou dostat jen ve specializovaných centrech a přestali chtít léčit rakovinu, leukémii či srdeční operace co nejblíž domovu, aby neutratili moc peněz za dopravu. Zní to možná neuvěřitelně, ale znám takové naivky. Pacienti si musí uvědomit, že na prvním místě je záchrana jejich života a přestat psát petice, dělat protesty a demonstrace za to, že chtějí být léčeni ve svých blízkých nemocnicích, kde mnohdy nepoznají doktoři ani infarkt. Na Slovensku kvůli takovým nevzdělancům  rezignovala nakonec ministryně zdravotnictví.

Úkolem ministerstva a našich sdělovacích prostředků je proto nebát se přiznat, ale naopak vysvětlovat, že pacient dostane špičkovou péči pouze v několika vybraných centrech a až po vyléčení (operaci, ozáření...) se může doléčovat v blízké nemocnici jeho bydlišti.

A pozor, pro ministerstvo nastává ještě další krok. Až jak pacienti, tak i lékaři vše pochopí, musí legislativně připravit předpisy, jak okresní  nemocnice či ambulance budou napojena na centra, co bude v jejich pravomoci. Stanovit jasně podmínky pro přijetí pacienta do následné péče, pokyny, za jakých podmínek smí tamní lékaři předpisovat  léky, které jinak předepisují jen centra, a také to, že tyto léky  musí proplácet pacientům pojišťovna jako od specialisty. Zatím je podle pokynu z výstupní zprávy z center může sice lékař v poliklinice předepsat, ale pojišťovna speciálnější z nich neproplatí. Podobně je to s žádostmi o přepravy pacientů sanitkami, které jsou mnohdy opravdovým děsem pro pacienty. Ale to je na samostatný článek.

Je to vše velice složité a komplikované a nedivím se, že to pan ministr nechce rychle prosadit zákonem jako to chtěla slovenská paní ministryně. Že chce jít  cestou postupných změn. Měl by ale mít na mysli, že každá minuta na této cestě stojí mnoho lidských životů.  

Autor: Ivana Haslingerová | pondělí 13.1.2020 12:34 | karma článku: 0 | přečteno: 18x
  • Další články autora

Ivana Haslingerová

Senátorka Daniele Kovářová: ZLO PŘICHÁZÍ Z ISTANBULU

Skupiny aktivistů, bojovníků za práva žen a pomýlených podporovatelů Istanbulské úmluvy matou veřejnost výmysly o tom, že četnost domácího a sexuálního násilí roste a že je třeba ty kruté chlapy stíhat přísněji.

4.7.2023 v 9:47 | Karma: 46,65 | Přečteno: 1367x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivana Haslingerová

Krásné narozeniny pane prezidente

Zůstaňte ještě dlouho pane prezidente tak svěží jako na posledním semináři v ČNB, kde jste vysvětloval, proč je hospodářství ČR na šikmé ploše.

18.6.2023 v 13:56 | Karma: 46,81 | Přečteno: 1439x | Diskuse| Politika

Ivana Haslingerová

Nechte učit Ševčíka a do čela VŠE postavte vzdělaného makroekonoma!

Snad již celý národ ví, že rektor Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák přímo fanaticky usiluje o odvolání docenta Miroslava Ševčíka z postu děkana nejvýznamnější fakulty školy, kterou řídí, Národohospodářské fakulty VŠE.

15.4.2023 v 21:53 | Karma: 46,72 | Přečteno: 1583x | Diskuse| Ekonomika

Ivana Haslingerová

Protestujeme proti dehonestaci člena naší redakční rady Petra Žantovského Českou televizí

O stížnostech na Českou televizi, že se na obrazovkách přestali objevovat lidé mající jiný pohled na dění kolem nás než je ten provládní zeleně proevropský a protiruský, že ignoruje a dokonce často dehonestuje některé důležité udá

11.3.2023 v 14:13 | Karma: 46,16 | Přečteno: 1345x | Diskuse| Média

Ivana Haslingerová

Knížák: Největším ohrožením současného světa je přemíra informací

Pohled prof. Knížáka na problémy současného světa, na existenci Boha, na význam prezidenta, na modernizaci Hradu a Prahy, na státní vyznamenání, na kulturu undergroundu a na současné umění.

17.2.2023 v 12:52 | Karma: 42,85 | Přečteno: 584x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Velitelé jsou svině, moji rotu zničili. Ukrajinci hasí průlom v Donbasu

26. dubna 2024  14:54

Premium Zatímco Rusové rozšiřují průnik kolem strategicky položeného městečka Očeretyne, Ukrajinci řeší,...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

  • Počet článků 397
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1436x
Po absolvování Matematicko-fyzikální fakulty UK na ní  zůstala pracovat jako odborný asistent a obhájila vědecký titul RNDr. a CSc.  Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu jaderného výzkumu v Řeži na studiu slitin kovů tvořících povlaky jaderného paliva v reaktorech, kde jsou vystaveny záření a extrémním teplotním podmínkám. Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu fyzikální chemie a elektrochemie J. Heyrovského ČSAV na studiu vlastností pevných látek za pomoci teoretické kvantové fyziky a chemie.  Publikovala o tom 39 odborných prací.

Po nedobrovolném opuštění vědecké práce díky bezprecedentnímu zásahu Rudolfa Zahradníka musela i přes předchozí dvojnásobné udělení mimořádné odměny ČSAV  za výsledky své práce z ČSAV odejít. Místo vědeckých prací o supravodičích a pod. byla nakonec nucena psát o zvířatech, politicích a podobných záležitostech. Nakonec se psaní článků a esejí stalo její druhou životní láskou a od roku 1996 je  šéfredaktorkou Kulturně-hospodářské revue @Fragmenty_news a jednatelkou Kulturní komise ČR, z.s.

Ve volných chvílích kromě turistiky ráda maluje. Ilustrovala např. knihu pohádek spisovatelky a básnířky Českomoravské vysočiny  Libuše Pamětnické "Strašidla ze Zálesí".

Nikdy nebyla členkou KSČM neboť komunismus pokládá za největší neštěstí lidstva 20. století. 

Seznam rubrik