Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nezničitelný živel Jan Vyčítal odešel do věčných lovišť

Když jsme v neděli 1.března 2020 zaslechli z rádia zprávu, že odešel do věčných lovišť do oblasti milovaných modrých trav v Kentucky průkopník české country, kreslíř, humorista Jan Vyčítal, vyrazilo nám to dech.

 

Zakladatel country skupiny Gereenhorns byl  především symbol nezničitelného trappera dle všech pravidel. I když jsme věděli, že posledních několik let nemohl již hrát na kytaru pro bolesti ruky a dokonce ani kreslit, přesto byl pro nás stále symbolem nezkrotného živla a trappera, kterého nezlomili ani komunisté, přestože mu zakázali oficiálně vést dokonce jeho kapelu pod záminkou, že jako vystudovaný grafik nemá hudební vzdělání. Jeho písně sice nevysílala zbabělá komunistická  televize, ale o to víc je zpívali trempové a hráli si je lidé doma. Písně jako  Pivní džíp, Cadillac, Rovnou, tady rovnou, Červenou řeku, Oranžovej expres,  Blues Folsomské věznice, Když náš táta hrál Blízko Little Big Hornu nejde prostě zadupat do trávy ani komunistickou okovanou botou. A pokud jde o jeho rozkošné kocoury a další typické figurky ke vtipům, ty okamžitě poznal každý z nás. Už jen pohled na ně, ještě než si přečetl člověk text, ho rozesmál a zvedl mu náladu. Po roce 1968 nesměl sice pro svůj odpor ke komunismu několik let  publikovat, ale nevzdal to a tvořil pod pseudonymy. Stejně jeho grafický styl každý okamžitě poznal. 

Později se jeho obrázky na stránky novin a časopisů vrátily, vedle toho ilustroval řadu knih, ale čas nezastavil ani on. Zchromla mu ruka a bylo po kreslení. A nakonec podlehl velice zákeřné nemoci doktory zvané tichý zabiják, srdeční arytmii. Nepomohla ani operace kardiostimulátoru. Jeho přítelkyně paní Petra ho nalezla po návratu domů mrtvého. 

Nesmrtelný kocour Jana Vyčítala zde s námi zůstal věčně

A pokud jde o některé nevkusné články, že se upil a uflámoval, tak vězte, že první zdravotní obtíže se u něj projevili už v devíti letech, kdy dostal revmatickou horečku a ze dne na den se nemohl hýbat. Rok  ležel v posteli podle jeho slov jako prkno. I když se  nejhoršího vylízal jako ti jeho kocouři, zůstaly mu chronické problémy s klouby a šelesty na srdci po celý život. Muselo to pro desetiletého chlapce být hrozné a snad právě proto tolik toužil po přírodě a trempu. Samozřejmě trempský život, kdy i v únoru spával pod spacákem, k této diagnóze přidal své. I ty hospody kolem sebe potřeboval. Nám kdysi ve své milované pražské restauraci  Krušovická chalupa, v ulici 7. května 62, říkal, že tam nejraději tvoří a opravdu měl zápisník a zapisoval si při pivečku náměty pro vtipy při pozorování lidí kolem. Nám pohled na ně nic mimořádného neříkal, ale jeho smysl pro legraci byl nezničitelný. Proto se sním chceme rozloučit sice již dávným článkem, který nám poskytl do naší revue Fragmenty a který ho charakterizuje právě po této stránce:

A pokud se chcete s bardem Janem Vyčítalem rozloučit, tak poslední rozloučení proběhne v úterý  10.března od 14 hodin ve Strašnickém krematoriu. Ale nebude to vlastně rozloučení poslední, protože tu bude s námi dál ve svých písních a obrázcích. 

Honzo, měli jsme Tě mooooc rádi, budeš nám chybět, ať Tě provází Bůh!!!

IVANA HASLINGEROVÁ A JIŘÍ PANCÍŘ

Autor: Ivana Haslingerová | sobota 7.3.2020 16:15 | karma článku: 0 | přečteno: 16x
  • Další články autora

Ivana Haslingerová

Senátorka Daniele Kovářová: ZLO PŘICHÁZÍ Z ISTANBULU

Skupiny aktivistů, bojovníků za práva žen a pomýlených podporovatelů Istanbulské úmluvy matou veřejnost výmysly o tom, že četnost domácího a sexuálního násilí roste a že je třeba ty kruté chlapy stíhat přísněji.

4.7.2023 v 9:47 | Karma: 46,65 | Přečteno: 1367x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivana Haslingerová

Krásné narozeniny pane prezidente

Zůstaňte ještě dlouho pane prezidente tak svěží jako na posledním semináři v ČNB, kde jste vysvětloval, proč je hospodářství ČR na šikmé ploše.

18.6.2023 v 13:56 | Karma: 46,81 | Přečteno: 1439x | Diskuse| Politika

Ivana Haslingerová

Nechte učit Ševčíka a do čela VŠE postavte vzdělaného makroekonoma!

Snad již celý národ ví, že rektor Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák přímo fanaticky usiluje o odvolání docenta Miroslava Ševčíka z postu děkana nejvýznamnější fakulty školy, kterou řídí, Národohospodářské fakulty VŠE.

15.4.2023 v 21:53 | Karma: 46,72 | Přečteno: 1583x | Diskuse| Ekonomika

Ivana Haslingerová

Protestujeme proti dehonestaci člena naší redakční rady Petra Žantovského Českou televizí

O stížnostech na Českou televizi, že se na obrazovkách přestali objevovat lidé mající jiný pohled na dění kolem nás než je ten provládní zeleně proevropský a protiruský, že ignoruje a dokonce často dehonestuje některé důležité udá

11.3.2023 v 14:13 | Karma: 46,16 | Přečteno: 1345x | Diskuse| Média

Ivana Haslingerová

Knížák: Největším ohrožením současného světa je přemíra informací

Pohled prof. Knížáka na problémy současného světa, na existenci Boha, na význam prezidenta, na modernizaci Hradu a Prahy, na státní vyznamenání, na kulturu undergroundu a na současné umění.

17.2.2023 v 12:52 | Karma: 42,85 | Přečteno: 584x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

PŘEHLEDNĚ: Langšádlová nekončí jako první. Jaké změny už zažila Fialova vláda?

25. dubna 2024  9:33

Přehledně Ve čtvrtek oznámila demisi ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09). V koaliční...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  9:29

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

„Musím přemýšlet.“ Španělský premiér zvažuje demisi kvůli vyšetřování své ženy

25. dubna 2024  9:21

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu večer uvedl, že zvažuje rezignaci v souvislosti se...

ANO napadlo u Ústavního soudu změny u stavebního spoření. Vadí mu i zpětná účinnost

25. dubna 2024  9:17

Opoziční hnutí ANO napadlo u Ústavního soudu změny ve stavebním spoření, které byly součástí...

  • Počet článků 397
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1436x
Po absolvování Matematicko-fyzikální fakulty UK na ní  zůstala pracovat jako odborný asistent a obhájila vědecký titul RNDr. a CSc.  Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu jaderného výzkumu v Řeži na studiu slitin kovů tvořících povlaky jaderného paliva v reaktorech, kde jsou vystaveny záření a extrémním teplotním podmínkám. Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu fyzikální chemie a elektrochemie J. Heyrovského ČSAV na studiu vlastností pevných látek za pomoci teoretické kvantové fyziky a chemie.  Publikovala o tom 39 odborných prací.

Po nedobrovolném opuštění vědecké práce díky bezprecedentnímu zásahu Rudolfa Zahradníka musela i přes předchozí dvojnásobné udělení mimořádné odměny ČSAV  za výsledky své práce z ČSAV odejít. Místo vědeckých prací o supravodičích a pod. byla nakonec nucena psát o zvířatech, politicích a podobných záležitostech. Nakonec se psaní článků a esejí stalo její druhou životní láskou a od roku 1996 je  šéfredaktorkou Kulturně-hospodářské revue @Fragmenty_news a jednatelkou Kulturní komise ČR, z.s.

Ve volných chvílích kromě turistiky ráda maluje. Ilustrovala např. knihu pohádek spisovatelky a básnířky Českomoravské vysočiny  Libuše Pamětnické "Strašidla ze Zálesí".

Nikdy nebyla členkou KSČM neboť komunismus pokládá za největší neštěstí lidstva 20. století. 

Seznam rubrik