Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fragmenty vzpomínek Mariana Čalfy na jeho federálůní vládu v letech 1990 - 1992

Před třiceti dvěma lety nastal po celém světě a rovněž i u nás pád komunismu. Horší je to s objektivními informacemi o tom, jak obtížné bylo nastolit v komunismem nejen morálně poničené zemi, svobodnou kapitalistickou společnost.

  

Je to pochopitelné. Třicet let je dlouhá doba a nynější čtyřicátníci byly tehdy desetiletými dětmi a třicátníci nebyli ještě na světě a berou život ve svobodné společnosti za samozřejmý a informace o tehdejší době získávají pouze z profesionálně zkreslovaných neomarxistickými médii. Díky tomu budovatele kapitalismu u nás pokládají mnozí za zloduchy, kteří způsobili všechny současné nedostatky valící se na nás díky nekompetentním vládám posledních let. Proto jsem o dění v té době psala, rozhodla jsem se zavést rubriku "Fragmenty vzpomínek", v níž bych chtěla připomenout a uvést na správnou míru vše co se v té době dělo nikoli z pohledu politiků, ale z pohledu nezaujatého občana, šéfredaktorky tehdy vzniklé  kulturně-hospodářské revue Fragmenty. 

Poslední kapkou, která mne k tomu vedla bylo, když jsem vyslechla v českém rozhlase knihu Erika Taberyho  Opuštěná společnost.  Tehdy jsem si uvědomila, že je opravdu hodinu po dvanácté informovat o tom,  jak to bylo doopravdy. Ať již to učinil  autor knihy vzhledem ke svému mládí z neznalosti či nepozornosti, vynecháním důležitých událostí, které byly pro vývoj země stěžejní, jako například Sarajevský atentát, nabydou čtenáři neznalí všech těchto vynechaných souvislostí naprosto zkresleného pohledu na mnohé události té doby a na jejich aktéry. Proto jsem se rozhodla začít postupně zveřejňovat články z té, pro mnohé již z prehistorické doby. Aby si uvědomili, komu doopravdy vděčíme za to, že nežijeme v socialismu s lidskou tváří, ale v kapitalistické svobodné společnosti s tržním hospodářstvím a jak bylo obtížné toto prosadit proti obrodným komunistům a mnohým významným disidentům. A především aby si nenechali již tuto svobodu žádnými mediálními machinacemi a polopravdami současných politiků vzít.

Fragmenty vzpomínek Mariana Čalfy na jeho federální vládu v letech 1990-1992 

Pro mnohé bude možná překvapením sdělení, že nebýt  předsedy vlády, komunisty Mariana Čalfy, a ministra obrany ČSFR, komunisty Miroslava Vacka, tak se Klausova ekonomická reforma díky reformním komunistům šedesátých let v čele se Zemanem, Komárkem, Jičínským, Vlasákem, Grégrem, Vrbou a disidentům z kulturní a intelektuální sféry v čele s Havlem, Dienstbierem a Pithartem, nekonala. Proto nezbývá než těmto dvěma aktérům poděkovat za to, že žijeme v kapitalistické zemi s tržním hospodářstvím. 

Prosím čtenáře, aby si v následujícím sdělení Mariána Čalfy povšimli, kolik důležitých, a nejen ekonomických zákonů, musela tehdejší vláda díky Klausově ekonomické reformě vypracovat. Že útoky odpůrců, že tehdejší ministr financí Václav Klaus a jeho lidé při tvorbě reformy zákony ignorovali, je nepravdivé. A také si povšimněte jak složitá byla tehdejší vnější politická i ekonomická situace naší země a to nejen díky rozpadu SSSR a tím ztráty exportu do něj, ale i  díky ropné krizi v okolním světě. Marian Čalfa ve svém tehdejším sdělení našemu listu Fragmenyty zasadil tyto všechny problémy probíhající v době schvalování Klausovy ekonomické reformy do celkového kontextu problémů, který jeho federální vláda od svého vzniku 10.12.1989 musela řešit: 

"Moje vláda byla postavena před historicky jedinečný úkol - převést komunistický systém na systém založený na tržním hospodářství a soukromém podnikání. Dohodli jsme se, že vše bude probíhat na principech demokratických i za cenu změny ústavního rámce," uvedl Marian Čalfa

Za tím účelem musela Čalfova vláda provést ústavní změny a vypracovat mnoho nových zákonů: "V dubnu 1990 byla provedena změna ústavy v tom smyslu, že byly zrovnoprávněny všechny formy vlastnictví, přičemž stát si ponechal jen přírodní zdroje a možnost vyvlastňování ve veřejném zájmu, ovšem výhradně se soudním přezkumem. Vznikl nový zákon o akciových společnostech, byla zavedena nová důchodová daň a daň z obratu. Zemědělská družstva  začala fungovat na principu dobrovolnosti. To vše potlačovalo direktivní prvky řízení," zavzpomínal pan premiér Čalfa a zdůraznil:

"Domluvili jsme se, že nebudeme volit třetí cesty, ale vytvoříme podmínky pro vznik volného trhu a klíčovým problémem bylo zrovnoprávnění všech forem vlastnictví. Ekonomický program musel proto získat  ucelenější  a konkrétnější strategii, aby nevznikl chaos. Tehdejší místopředseda vlády to nezvládal, bylo nutné ho vyměnit a jsem hrdý na to, že nakonec vláda v ekonomice to, co slíbila, také realizovala."

To vše se dělo za velmi nepříjemných dějů v okolním světě. Pan premiér s úsměvem uvedl: "Bylo nutné okamžitě vyřešit zásobování ropou a mnoho dalších praktických otázek. Toto vše komplikovaly emancipační tendence Slováků, kteří chtěli trvale rozdělit ekonomickou působnost a federální rozpočet chtěli tvořit z rozpočtů republik. Občané začali  uplatňovat restituční nároky s odůvodněním, že jsou nejpřirozenější formou privatizace, což je sice pravda, ale vzhledem k tomu, že byla nejasná vlastnická práva, vznikaly dlouhodobé spory, z nichž některé se vedou dosud. Privatizaci to oddálilo."

 Po volbách v červnu 1990 zavedla i přes tyto všechny problémy Čalfova vláda novou hospodářskou strategii, jejíž klíčové body byly liberalizace cen, liberalizace zahraničního obchodu a privatizace

"Věděli jsme, že to vyvolá novou diverzifikaci společnosti a že nejde o drobnosti. Ekonomická reforma Václava Klause obsahovala Zákon o malé privatizaci, Živnostenský zákon, Devizový zákon, Zákon o dluhopisech, Zákon o dani z příjmu, Zákon o přepočtu deviz, Zákon o státním rozpočtu, který měl přebytek 5-6 mld.

Přes toto množství legislativy již na podzim 1990 byl předložen scénář ekonomické reformy Parlamentu a v roce 1991 vše vypuklo naplno."

Od 1.1.1991 byla liberalizovaná koruna a 26.2 1991 byl předložen zákon o velké privatizaci, který se jmenoval "Zákon o převodu majetku státu na jiné osoby"

"Jsem pevně přesvědčen, že základy přestavby se ukázaly být pevné a správné a že jsem odevzdal  základ nového systému. Díky svému ekonomickému týmu pracujícímu s buldočí úporností to Klaus realizoval a jsme stabilní demokracií, v níž je zaveden funkční trh," uzavřel Marian Čalfa.

Snímky Jiří Pancíř, revue Fragmenty

Fragmenty vzpomínek, část II , revue Fragmenty.cz

© Kulturní komise České republiky, z.s.,  3. 3. 2022

Autor: Ivana Haslingerová | pondělí 7.3.2022 12:06 | karma článku: 13,03 | přečteno: 120x
  • Další články autora

Ivana Haslingerová

Senátorka Daniele Kovářová: ZLO PŘICHÁZÍ Z ISTANBULU

Skupiny aktivistů, bojovníků za práva žen a pomýlených podporovatelů Istanbulské úmluvy matou veřejnost výmysly o tom, že četnost domácího a sexuálního násilí roste a že je třeba ty kruté chlapy stíhat přísněji.

4.7.2023 v 9:47 | Karma: 46,65 | Přečteno: 1367x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivana Haslingerová

Krásné narozeniny pane prezidente

Zůstaňte ještě dlouho pane prezidente tak svěží jako na posledním semináři v ČNB, kde jste vysvětloval, proč je hospodářství ČR na šikmé ploše.

18.6.2023 v 13:56 | Karma: 46,81 | Přečteno: 1439x | Diskuse| Politika

Ivana Haslingerová

Nechte učit Ševčíka a do čela VŠE postavte vzdělaného makroekonoma!

Snad již celý národ ví, že rektor Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák přímo fanaticky usiluje o odvolání docenta Miroslava Ševčíka z postu děkana nejvýznamnější fakulty školy, kterou řídí, Národohospodářské fakulty VŠE.

15.4.2023 v 21:53 | Karma: 46,72 | Přečteno: 1583x | Diskuse| Ekonomika

Ivana Haslingerová

Protestujeme proti dehonestaci člena naší redakční rady Petra Žantovského Českou televizí

O stížnostech na Českou televizi, že se na obrazovkách přestali objevovat lidé mající jiný pohled na dění kolem nás než je ten provládní zeleně proevropský a protiruský, že ignoruje a dokonce často dehonestuje některé důležité udá

11.3.2023 v 14:13 | Karma: 46,16 | Přečteno: 1345x | Diskuse| Média

Ivana Haslingerová

Knížák: Největším ohrožením současného světa je přemíra informací

Pohled prof. Knížáka na problémy současného světa, na existenci Boha, na význam prezidenta, na modernizaci Hradu a Prahy, na státní vyznamenání, na kulturu undergroundu a na současné umění.

17.2.2023 v 12:52 | Karma: 42,85 | Přečteno: 584x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb zápolí v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:13

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 397
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1436x
Po absolvování Matematicko-fyzikální fakulty UK na ní  zůstala pracovat jako odborný asistent a obhájila vědecký titul RNDr. a CSc.  Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu jaderného výzkumu v Řeži na studiu slitin kovů tvořících povlaky jaderného paliva v reaktorech, kde jsou vystaveny záření a extrémním teplotním podmínkám. Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu fyzikální chemie a elektrochemie J. Heyrovského ČSAV na studiu vlastností pevných látek za pomoci teoretické kvantové fyziky a chemie.  Publikovala o tom 39 odborných prací.

Po nedobrovolném opuštění vědecké práce díky bezprecedentnímu zásahu Rudolfa Zahradníka musela i přes předchozí dvojnásobné udělení mimořádné odměny ČSAV  za výsledky své práce z ČSAV odejít. Místo vědeckých prací o supravodičích a pod. byla nakonec nucena psát o zvířatech, politicích a podobných záležitostech. Nakonec se psaní článků a esejí stalo její druhou životní láskou a od roku 1996 je  šéfredaktorkou Kulturně-hospodářské revue @Fragmenty_news a jednatelkou Kulturní komise ČR, z.s.

Ve volných chvílích kromě turistiky ráda maluje. Ilustrovala např. knihu pohádek spisovatelky a básnířky Českomoravské vysočiny  Libuše Pamětnické "Strašidla ze Zálesí".

Nikdy nebyla členkou KSČM neboť komunismus pokládá za největší neštěstí lidstva 20. století. 

Seznam rubrik