Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ukrajina zvolila v očekávání vstupu do EU a NATO vojenskou konfrontaci s Ruskem

Jediné co může pomoci zabránění apokalypsy Ukrajiny jsou neustálé výzvy všech státníků k zastavení vražedných bojů. Co děla OSN? Proč neprotestuje a nezasedá? Byla přece založena k tomu, aby zabránila 3. světové válce. 

 

 Vláda čelí kritice, že nic nedělá s prudkým zdražováním benzínu v důsledku toho, že se EU rozhodla potrestat Rusko za akce na Ukrajině tím, že nebude od něj kupovat pohonné hmoty. Německo se dokonce rozhodlo nedostavět plynovod z Ruska. Zdá se však, že tím vlády těchto států trestají víc samy sebe, protože ceny benzinu jdou prudce nahoru a propuká mezi lidmi díky tomu panika. Tím, že vyzval premiér občany, aby si nevytvářeli zásoby dopředu, situaci nevyřešil. Naopak, vyvolal tím ještě větší paniku a benzinky jsou brány útokem. Ostatně na vyvoláváni paniky je pan premiér expert. Nikdo z okolních státníků po vypuknutí bojů na Ukrajině neoznámil svým národům, že jsou ve válce, jako on. Zděšení lidí bylo tak obrovské, že za tuto větu čelí trestnímu oznámení za šíření poplašné zprávy. 

Nepomůže ani další jeho  prohlášení na twitteru, že vláda intenzivně řeší, jak reagovat na ekonomickou válku Vladimíra Putina proti ČR a zemím EU,  ani tvrzení, že má tato válka Putina jediný cíl, rozvrátit demokratickou strukturu naší země a její jednotu. Aniž bych se chtěla prezidenta Putina zastávat, myslím, že ten pán má v současné době naprosto jiné starosti, než se starat o demokracii v naší zemičce, nehledě k tomu, že ekonomickou válku vyhlásila ČR včetně nás jemu. To, že to  komentoval slovy, že dopady této ekonomické války pocítí i ti, kdo mu ji vyhlásili, je bohužel pravda. To již pociťujeme v obrovském zdražení pšenice, benzinu... To vše v době, kdy Ukrajinci prchají do okolních zemí včetně té naší. Je proto potřeba něco udělat, abychom uprchlíkům situaci ulehčili, neboli abychom byli vůbec schopni na to mít prostředky a peníze. A to se nestane rozdmychováním vášní dvou nenávistných politických soupeřů siláckými slovy a politickými proklamacemi.

Naopak, jediné co může pomoci, jsou  neustálé výzvy k zastavení vraždících bojů.

Každý, kdo vyzývá k pokračování bojů do posledního muže, mi vždy připomene nelidský Hitlerův rozkaz admirálovi Gunteru Lutjensovi na letadlové lodi Bismarck bez kormidla kroužící v kruhu, aniž mohla ujet před anglickými loděmi, aby bojovala do jediného muže. Nakonec se zachránil pouze kocour Sam, který si zřejmě neuměl rozkaz přečíst. Hrůzostrašná utrpení rodin pozůstalých po zavražděných  mladých chlapcích snících ještě před měsícem o tom, co v životě dokáží a s kým si půjdou zatančit a místo toho povolaných do vražedných bitev, si nikdo z podobných politiků toužících se historicky zviditelnit neumí představit. A to na obou stranách konfliktu. 

Psychiatři radí, aby si člověk, který někoho odsuzuje, představil, že se ocitl na jeho místě. Jenže jak si to máme představit, když neznáme dosud exaktní a důvěryhodný  popis příčin celé tragédie. Každá strana tvrdí něco jiného a naši komentátoři se snaží všemu nasadit korunu tím, že vysvětlují učeně, jak se dělají dezinformace na internetu. Je to zřejmě děláno úmyslně, protože bez objektivní analýzy konfliktu jde samozřejmě vládou snadno manipulovat s davem, který se do vypuknutí bojů politikou neobíral, aby se postavil na její stranu. Teď nemám na mysli jen naší vládu, ale i ukrajinskou, ruskou a dokonce i americkou. Ano i americkou, protože se nemohu ubránit pocitu, že Ukrajina je jen záminkou ke konfliktu Západu a Ruska.

Jak jsem již uvedla, není k disposici žádná opravdu důvěryhodná analýza konfliktu a proto nezbývá, než vycházet z toho, co se v posledních desetiletích odehrávalo  

Jakmile se povedlo prezidentu Putinovi postavit Rusko na nohy za pomoci Friedmanova ekonomického modelu zavedením rovné dvanáctiprocentní daně a tržního hospodářství, stalo se obávaným soupeřem EU i Ameriky, které naopak zelenou a prosocialistickou politikou pod taktovkou Merkelové a Obamy stagnovaly. Obě tato uskupení se snažily Rusko zastrašovat jednáními o připojení Ukrajiny do EU a poté  případným jejím vstupem do NATO. Zatímco Ukrajinci to přijímali s nadšením, Rusové se toho báli. Vzpomeňme jen na situaci v roce 2014 po návratu prezidenta Viktora Janukovyče z Bruselu, když odmítl vstup Ukrajiny do EU s tím, že pouhých 14 miliard eur na obnovu Ukrajiny, které mu nabízela Merkelová, nestačí na obnovu Ukrajiny a že chce raději přijmout nabídku Ruska na 46 miliard dolarů. Musel před zklamanými Ukrajinci prchnout do Ruska a vypukl krvavý Majdan. Tehdy mi bylo těchto lidí velice líto. Kdybych byla studentkou na Ukrajině, určitě bych byla mezi protestujícími studenty. Leč z pohledu zvenčí jsem již cítila, že se stali jen pouhou loutkou boje EU vs. Rusko, který vyhovoval tehdy Americe.

Bylo jasné, že se tím bojem oslabí  obě strany konfliktu, což jako do té doby vůdčí mocnost uvítala. A skutečně se to začalo dít. Jakmile Putin připojil v průběhu konfliktů  na žádost tamních obyvatel Krym k Rusku,  Merkelovská EU začala vymýšlet nejrůznější sankce na Rusko. To jí to vracelo postupným přerušováním obchodů a nakonec se obrátilo na Čínu, zejména  při prodeji plynu a ropy v hodnotě 52 miliard dolarů. Vzpomínám na konferenci v Senátu ČR o této problematice. Byla jsem zděšena při promítání map, kudy všude začala Čína okamžitě  stavět pět obřích ropovodů z Ruska a budovat magistrálu přes celou zem směrem do Evropy. Podrobně jsem o tom psala v článku 

SANKCE UVALENÉ MERKELOVOU NA RUSKO NEBYLY POUZE ZBYTEČNÉ, ALE RUSKU VELMI POMOHLY 

Červeně jsou značeny nově postavené a nadále stavěné plynovody resp. ropovody z Ruska do Číny

To je do budoucna veliké nebezpečí zejména pro EU a vlastně pro celý bývalý svět. Ale vraťme se k Ukrajině. 

Na chvíli to  vypadalo, že se situace kolem Ukrajiny zklidnila. Ale napětí mezi Ruskem a EU zůstávalo stále, lépe řečeno se stupňovalo. Ukrajina stále očekávala, že bude moci nakonec vstoupit do EU, NATO zase nepřestávalo zastrašovat Rusko neustálými manévry ať již na hranicích Ukrajiny, či na moři v okolí Krymu. Vše se v poslední době vystupňovalo tím, že hrozilo členství Ukrajiny v NATO. Proti tomu Rusko protestovalo. Naše média o tom mlčela, ale obyvatelé Krymu se začínali bát a ke všemu tomu země kolem Donbasu - Luhanská a Doněcká republika  požadovaly samostatnost na Ukrajinské vládě s odůvodněním, že tam žije většina Rusů. Kyjev tam chtěl situaci uklidnit tvrdým potlačením tzv. separatistů, aby zachoval celistvou Ukrajinu. Prosakovaly zprávy o ukřižování jejich dětí a podobné krutosti. Ti žádali pomoc od Ruska. A rozbuška v noci 22. 2. 2022  bouchla prohlášením prezidenta Putina, že zakročí vojensky.

Ukrajina zvolila v očekávání vstupu do EU a členství v NATO vojenskou  konfrontaci s Ruskem.

Karty byly nocí 22.2.2022 rozdány a 24. 2. 2022 vtrhla ruská vojska na Ukrajinu. Pokud prezident Zelenskyj útok nečekal, ukazuje to na jeho politickou naivitu, protože při dlouhodobých pohrůžkách Putina vůbec nebral v úvahu, že jedná s bývalým agentem nejkrutější organizace v Rusku - KGB. Dokonce s jejím předsedou! Člověkem cvičeným, že nikdy si nesmí nenechat  vzít své plány a záměry bez boje. 

A co je už úplně nepochopitelné, že na to zapomněli i politici v Berlíně, Paříži a dokonce ve Washingtonu. Zelenského omlouvá to, že měl zřejmě naivní představu, že mu k boji za lepší budoucnost Ukrajiny pomůže jím obdivované  NATO, které Rusko přinutí k zastavení války. Neuvědomil si zřejmě, že vstupem do konfrontace NATO s Ruskem by vznikla třetí světová válka, po níž západní politici nebaží.  Bylo proto  od nich velice kruté obětovat tolik životů Ukrajinců toužících po svobodném životě připojením své země k EU planými sliby. 

Současní vedoucí politici všech zemí by si měli uvědomit, že národy vždy v historii ocenily státníky, kteří vedli zemi k prosperitě tím, že  neválčili. A měli by všichni požadovat okamžité ukončení bojů a vše řešit diplomatickou cestou, po čemž volá náš bývalý prezident Václav Klaus:

OPAKUJME VÝZVY K OKAMŽITÉMU ZASTAVENÍ BOJŮ, NIKOLIV SILÁCKÉ VÝKŘIKY VEDOUCÍ K ESKALACI BOJŮ

Kde je ukrytá OSN?! Proč nejedná?! Každý den zpoždění znamená krutou  smrt mladých chlapců na obou stranách střetu, o civilistech nemluvě. 

láda čelí kritice, že nic nedělá s prudkým zdražováním benzínu v důsledku toho, že se EU rozhodla potrestat Rusko za akce na Ukrajině tím, že nebude od něj kupovat pohonné hmoty. Německo se dokonce rozhodlo nedostavět plynovod z Ruska. Zdá se však, že tím vlády těchto států trestají víc samy sebe, protože ceny benzinu jdou prudce nahoru a propuká mezi lidmi díky tomu panika. Tím, že vyzval premiér občany, aby si nevytvářeli zásoby dopředu, situaci nevyřešil. Naopak, vyvolal tím ještě větší paniku a benzinky jsou brány útokem. Ostatně na vyvoláváni paniky je pan premiér expert. Nikdo z okolních státníků po vypuknutí bojů na Ukrajině neoznámil svým národům, že jsou ve válce, jako on. Zděšení lidí bylo tak obrovské, že za tuto větu čelí trestnímu oznámení za šíření poplašné zprávy. 

Nepomůže ani další jeho  prohlášení na twitteru, že vláda intenzivně řeší, jak reagovat na ekonomickou válku Vladimíra Putina proti ČR a zemím EU,  ani tvrzení, že má tato válka Putina jediný cíl, rozvrátit demokratickou strukturu naší země a její jednotu. Aniž bych se chtěla prezidenta Putina zastávat, myslím, že ten pán má v současné době naprosto jiné starosti, než se starat o demokracii v naší zemičce, nehledě k tomu, že ekonomickou válku vyhlásila ČR včetně nás jemu. To, že to  komentoval slovy, že dopady této ekonomické války pocítí i ti, kdo mu ji vyhlásili, je bohužel pravda. To již pociťujeme v obrovském zdražení pšenice, benzinu... To vše v době, kdy Ukrajinci prchají do okolních zemí včetně té naší. Je proto potřeba něco udělat, abychom uprchlíkům situaci ulehčili, neboli abychom byli vůbec schopni na to mít prostředky a peníze. A to se nestane rozdmychováním vášní dvou nenávistných politických soupeřů siláckými slovy a politickými proklamacemi.

Naopak, jediné co může pomoci, jsou  neustálé výzvy k zastavení vraždících bojů.

Každý, kdo vyzývá k pokračování bojů do posledního muže, mi vždy připomene nelidský Hitlerův rozkaz admirálovi Gunteru Lutjensovi na letadlové lodi Bismarck bez kormidla kroužící v kruhu, aniž mohla ujet před anglickými loděmi, aby bojovala do jediného muže. Nakonec se zachránil pouze kocour Sam, který si zřejmě neuměl rozkaz přečíst. Hrůzostrašná utrpení rodin pozůstalých po zavražděných  mladých chlapcích snících ještě před měsícem o tom, co v životě dokáží a s kým si půjdou zatančit a místo toho povolaných do vražedných bitev, si nikdo z podobných politiků toužících se historicky zviditelnit neumí představit. A to na obou stranách konfliktu. 

Psychiatři radí, aby si člověk, který někoho odsuzuje, představil, že se ocitl na jeho místě. Jenže jak si to máme představit, když neznáme dosud exaktní a důvěryhodný  popis příčin celé tragédie. Každá strana tvrdí něco jiného a naši komentátoři se snaží všemu nasadit korunu tím, že vysvětlují učeně, jak se dělají dezinformace na internetu. Je to zřejmě děláno úmyslně, protože bez objektivní analýzy konfliktu jde samozřejmě vládou snadno manipulovat s davem, který se do vypuknutí bojů politikou neobíral, aby se postavil na její stranu. Teď nemám na mysli jen naší vládu, ale i ukrajinskou, ruskou a dokonce i americkou. Ano i americkou, protože se nemohu ubránit pocitu, že Ukrajina je jen záminkou ke konfliktu Západu a Ruska.

Jak jsem již uvedla, není k disposici žádná opravdu důvěryhodná analýza konfliktu a proto nezbývá, než vycházet z toho, co se v posledních desetiletích odehrávalo  

Jakmile se povedlo prezidentu Putinovi postavit Rusko na nohy za pomoci Friedmanova ekonomického modelu zavedením rovné dvanáctiprocentní daně a tržního hospodářství, stalo se obávaným soupeřem EU i Ameriky, které naopak zelenou a prosocialistickou politikou pod taktovkou Merkelové a Obamy stagnovaly. Obě tato uskupení se snažily Rusko zastrašovat jednáními o připojení Ukrajiny do EU a poté  případným jejím vstupem do NATO. Zatímco Ukrajinci to přijímali s nadšením, Rusové se toho báli. Vzpomeňme jen na situaci v roce 2014 po návratu prezidenta Viktora Janukovyče z Bruselu, když odmítl vstup Ukrajiny do EU s tím, že pouhých 14 miliard eur na obnovu Ukrajiny, které mu nabízela Merkelová, nestačí na obnovu Ukrajiny a že chce raději přijmout nabídku Ruska na 46 miliard dolarů. Musel před zklamanými Ukrajinci prchnout do Ruska a vypukl krvavý Majdan. Tehdy mi bylo těchto lidí velice líto. Kdybych byla studentkou na Ukrajině, určitě bych byla mezi protestujícími studenty. Leč z pohledu zvenčí jsem již cítila, že se stali jen pouhou loutkou boje EU vs. Rusko, který vyhovoval tehdy Americe.

Bylo jasné, že se tím bojem oslabí  obě strany konfliktu, což jako do té doby vůdčí mocnost uvítala. A skutečně se to začalo dít. Jakmile Putin připojil v průběhu konfliktů  na žádost tamních obyvatel Krym k Rusku,  Merkelovská EU začala vymýšlet nejrůznější sankce na Rusko. To jí to vracelo postupným přerušováním obchodů a nakonec se obrátilo na Čínu, zejména  při prodeji plynu a ropy v hodnotě 52 miliard dolarů. Vzpomínám na konferenci v Senátu ČR o této problematice. Byla jsem zděšena při promítání map, kudy všude začala Čína okamžitě  stavět pět obřích ropovodů z Ruska a budovat magistrálu přes celou zem směrem do Evropy. Podrobně jsem o tom psala v článku 

SANKCE UVALENÉ MERKELOVOU NA RUSKO NEBYLY POUZE ZBYTEČNÉ, ALE RUSKU VELMI POMOHLY 

Červeně jsou značeny nově postavené a nadále stavěné plynovody resp. ropovody z Ruska do Číny

To je do budoucna veliké nebezpečí zejména pro EU a vlastně pro celý bývalý svět. Ale vraťme se k Ukrajině. 

Na chvíli to  vypadalo, že se situace kolem Ukrajiny zklidnila. Ale napětí mezi Ruskem a EU zůstávalo stále, lépe řečeno se stupňovalo. Ukrajina stále očekávala, že bude moci nakonec vstoupit do EU, NATO zase nepřestávalo zastrašovat Rusko neustálými manévry ať již na hranicích Ukrajiny, či na moři v okolí Krymu. Vše se v poslední době vystupňovalo tím, že hrozilo členství Ukrajiny v NATO. Proti tomu Rusko protestovalo. Naše média o tom mlčela, ale obyvatelé Krymu se začínali bát a ke všemu tomu země kolem Donbasu - Luhanská a Doněcká republika  požadovaly samostatnost na Ukrajinské vládě s odůvodněním, že tam žije většina Rusů. Kyjev tam chtěl situaci uklidnit tvrdým potlačením tzv. separatistů, aby zachoval celistvou Ukrajinu. Prosakovaly zprávy o ukřižování jejich dětí a podobné krutosti. Ti žádali pomoc od Ruska. A rozbuška v noci 22. 2. 2022  bouchla prohlášením prezidenta Putina, že zakročí vojensky.

Ukrajina zvolila v očekávání vstupu do EU a členství v NATO vojenskou  konfrontaci s Ruskem.

Karty byly nocí 22.2.2022 rozdány a 24. 2. 2022 vtrhla ruská vojska na Ukrajinu. Pokud prezident Zelenskyj útok nečekal, ukazuje to na jeho politickou naivitu, protože při dlouhodobých pohrůžkách Putina vůbec nebral v úvahu, že jedná s bývalým agentem nejkrutější organizace v Rusku - KGB. Dokonce s jejím předsedou! Člověkem cvičeným, že nikdy si nesmí nenechat  vzít své plány a záměry bez boje. 

A co je už úplně nepochopitelné, že na to zapomněli i politici v Berlíně, Paříži a dokonce ve Washingtonu. Zelenského omlouvá to, že měl zřejmě naivní představu, že mu k boji za lepší budoucnost Ukrajiny pomůže jím obdivované  NATO, které Rusko přinutí k zastavení války. Neuvědomil si zřejmě, že vstupem do konfrontace NATO s Ruskem by vznikla třetí světová válka, po níž západní politici nebaží.  Bylo proto  od nich velice kruté obětovat tolik životů Ukrajinců toužících po svobodném životě připojením své země k EU planými sliby. 

Současní vedoucí politici všech zemí by si měli uvědomit, že národy vždy v historii ocenily státníky, kteří vedli zemi k prosperitě tím, že  neválčili. A měli by všichni požadovat okamžité ukončení bojů a vše řešit diplomatickou cestou, po čemž volá náš bývalý prezident Václav Klaus:

OPAKUJME VÝZVY K OKAMŽITÉMU ZASTAVENÍ BOJŮ, NIKOLIV SILÁCKÉ VÝKŘIKY VEDOUCÍ K ESKALACI BOJŮ

Kde je ukrytá OSN?! Proč nejedná?! Každý den zpoždění znamená krutou  smrt mladých chlapců na obou stranách střetu, o civilistech nemluvě. 

Autor: Ivana Haslingerová | úterý 22.3.2022 19:02 | karma článku: 13,80 | přečteno: 137x
  • Další články autora

Ivana Haslingerová

Senátorka Daniele Kovářová: ZLO PŘICHÁZÍ Z ISTANBULU

Skupiny aktivistů, bojovníků za práva žen a pomýlených podporovatelů Istanbulské úmluvy matou veřejnost výmysly o tom, že četnost domácího a sexuálního násilí roste a že je třeba ty kruté chlapy stíhat přísněji.

4.7.2023 v 9:47 | Karma: 46,65 | Přečteno: 1367x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivana Haslingerová

Krásné narozeniny pane prezidente

Zůstaňte ještě dlouho pane prezidente tak svěží jako na posledním semináři v ČNB, kde jste vysvětloval, proč je hospodářství ČR na šikmé ploše.

18.6.2023 v 13:56 | Karma: 46,81 | Přečteno: 1439x | Diskuse| Politika

Ivana Haslingerová

Nechte učit Ševčíka a do čela VŠE postavte vzdělaného makroekonoma!

Snad již celý národ ví, že rektor Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák přímo fanaticky usiluje o odvolání docenta Miroslava Ševčíka z postu děkana nejvýznamnější fakulty školy, kterou řídí, Národohospodářské fakulty VŠE.

15.4.2023 v 21:53 | Karma: 46,72 | Přečteno: 1583x | Diskuse| Ekonomika

Ivana Haslingerová

Protestujeme proti dehonestaci člena naší redakční rady Petra Žantovského Českou televizí

O stížnostech na Českou televizi, že se na obrazovkách přestali objevovat lidé mající jiný pohled na dění kolem nás než je ten provládní zeleně proevropský a protiruský, že ignoruje a dokonce často dehonestuje některé důležité udá

11.3.2023 v 14:13 | Karma: 46,16 | Přečteno: 1345x | Diskuse| Média

Ivana Haslingerová

Knížák: Největším ohrožením současného světa je přemíra informací

Pohled prof. Knížáka na problémy současného světa, na existenci Boha, na význam prezidenta, na modernizaci Hradu a Prahy, na státní vyznamenání, na kulturu undergroundu a na současné umění.

17.2.2023 v 12:52 | Karma: 42,85 | Přečteno: 584x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Lídr kandidátky AfD propustí asistenta podezřelého ze špionáže, do voleb půjde

24. dubna 2024  10:12,  aktualizováno  10:32

Europoslanec a lídr kandidátky Alternativy pro Německo (AfD) Maximilian Krah i přes obvinění svého...

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Vyberte si jednotku a pozici. Ukrajina se snaží nalákat nové rekruty

24. dubna 2024  10:01

Daleko od zákopů, v nových centrech po celé Ukrajině, nabízejí civilní náboráři vyzbrojení...

KOMENTÁŘ: Na vině je přece vždycky žena... Feriho případ odstartoval změny

24. dubna 2024

Premium Tři roky nepodmíněně a zaplacení odškodného třem obětem. Takovým potvrzením rozsudku v pondělí...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 397
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1436x
Po absolvování Matematicko-fyzikální fakulty UK na ní  zůstala pracovat jako odborný asistent a obhájila vědecký titul RNDr. a CSc.  Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu jaderného výzkumu v Řeži na studiu slitin kovů tvořících povlaky jaderného paliva v reaktorech, kde jsou vystaveny záření a extrémním teplotním podmínkám. Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu fyzikální chemie a elektrochemie J. Heyrovského ČSAV na studiu vlastností pevných látek za pomoci teoretické kvantové fyziky a chemie.  Publikovala o tom 39 odborných prací.

Po nedobrovolném opuštění vědecké práce díky bezprecedentnímu zásahu Rudolfa Zahradníka musela i přes předchozí dvojnásobné udělení mimořádné odměny ČSAV  za výsledky své práce z ČSAV odejít. Místo vědeckých prací o supravodičích a pod. byla nakonec nucena psát o zvířatech, politicích a podobných záležitostech. Nakonec se psaní článků a esejí stalo její druhou životní láskou a od roku 1996 je  šéfredaktorkou Kulturně-hospodářské revue @Fragmenty_news a jednatelkou Kulturní komise ČR, z.s.

Ve volných chvílích kromě turistiky ráda maluje. Ilustrovala např. knihu pohádek spisovatelky a básnířky Českomoravské vysočiny  Libuše Pamětnické "Strašidla ze Zálesí".

Nikdy nebyla členkou KSČM neboť komunismus pokládá za největší neštěstí lidstva 20. století. 

Seznam rubrik