Proč má Rusko tak eminentní zájem o Mariupol?

19. 04. 2022 16:49:18
Obsazením Mariupolu získá Rusko pozemní propojení s Krymem, což bude mít obrovský strategický úspěch. Rusové se budou moci odříznout od převážně námořního obchodu.

Když se ruská vojska začala přesunovat ze západu Ukrajiny k Doněcké pánvi, čekala většina republiku slavnostně obsadit. Alespoň tak to v minulosti vojevůdci vždy dělali. Proto překvapilo mnoho z nás, proč se s takovou vervou vrhlo Rusko na poměrně malý půlmilionový Mariupol u Azovského moře a rozhodlo se ho získat stůj co stůj. Boje tam probíhaly opravdu velice hrozivě. Dá-li se věřit zprávám z této oblasti, byly doslova vyhlazující. Lidé prchali z bombardovaného města a nepomohlo ani nařizování presidenta Zelenského, aby jeho vojáci bojovali do posledního muže. (Připomnělo mi to stejně nic už neřešící a velice krutý rozkaz Hitlera admirálovi Lutjensovi na jeho potápějící se loď Bismarck, kterou točící se na místě bez kormidla ostřelovala celá námořní flotila VB). Na štěstí ukrajinští vojáci nebyli tak disciplinovaní jako Hitlerův admirál a když byl 17. dubna Mariupol vyčistěn od všech Ukrajinců, uposlechli výzvu Rusů, že po odevzdání zbraní jim zaručí život a zbývajících 1464 vojáků se vzdalo. Zelenskyj to odmítl komentovat, jen konstatoval, že situace je tam velice vážná a pokud Mariupol Rusové skutečně dobudou, bude to konec mírových jednání s Moskvou.

Proč má Rusko tak obrovský zájem o dobytí celkem malého města Mariupol?

Proč chce obsadit právě tento přístav v Azovském moři, když má větší přístavy v Černém moři? Je to proto, že se v Mariupolu nacházela krutá jednotka domobrany Azovská brigáda, v níž bojovali údajně nacisté a proto z propagandistických důvodů by mohl Kreml tvrdit, že denacifikoval Ukrajinu, což byl podle něho hlavní cíl jeho "speciální vojenské operace"? Nebo je to proto, že ukrajinské pobřeží Černého moře patří podle Ruska historicky od 18. století k Novorossii (Novému Rusku), president Putin chce tuto koncepci oživit a Mariupol mu v současné době stál v cestě k dosažení tohoto cíle? To by byl další bod, který by v očích vlasteneckých Rusů určitě přispěl propagandisticky v jeho prospěch. To vše by ale bylo málo pro zdůvodnění, proč tak mimořádně hrozivě zničil tak krásné město. Musí za tím stát něco nejen propagandisticky, ale především ekonomiky zdůvodnitelného.

Poloha Mariupolu je pro Rusko velice důležitá

Pokud se podrobně podíváme na mapu Ukrajiny a zejména Doněcké lidové republiky, pak je vše jasné. Poloha tohoto města je pro Rusko velice důležitá. Obsazením Mariupolu získá Rusko pozemní propojení s Krymem, což bude obrovský strategický úspěch. Rusové se budou moci odříznout od převážně námořního obchodu. Naopak Ukrajinu ztráta Mariupolu velice oslabí, protože pro ni byl klíčovým exportním uzlem pro ukrajinskou ocel, uhlí a kukuřici směřující na Blízký východ i do dalších částí světa. Rusové získají navíc kontrolu nad více než 4 pětinami ukrajinského pobřeží Černého moře, což je pro ruské válečné lodi smrtelně důležité. Kdyby zůstal Mariupol v rukou Ukrajinců, tak se tomu všemu zamezí.

Dobití Mariupolu je pro ruského prezidenta Putina doslova historicky důležité

Proto je dobytí Mariupolu velice důležité nejen pro morálku ruské armády, ale i pro zvýšení mocenské pozice ruského prezidenta, který může ukázat obyvatelstvu, že Rusko dosahuje svých cílů, což je pro něho velké strategické vítězství, které svým občanům slíbil. A co víc, blíží se pravidelná vojenská přehlídka na Den vítězství 9. května a pokud by mohl na Rudém náměstí prezentovat dokončení propojení Krymu s Ruskem nejen lodní, ale zejména pozemní cestou, pak by zřejmě přesvědčil velkou část Rusů, že jeho vojenský zákrok měl opodstatnění. Proputimovská propaganda by toho pak jistě náležitě využila a pro prezidenta Putina by to mělo náležitý historický význam.

© Kulturní komise České republiky, z.s.

Autor: Ivana Haslingerová | úterý 19.4.2022 16:49 | karma článku: 15.54 | přečteno: 125x

Další články blogera

Ivana Haslingerová

Senátorka Daniele Kovářová: ZLO PŘICHÁZÍ Z ISTANBULU

Skupiny aktivistů, bojovníků za práva žen a pomýlených podporovatelů Istanbulské úmluvy matou veřejnost výmysly o tom, že četnost domácího a sexuálního násilí roste a že je třeba ty kruté chlapy stíhat přísněji.

4.7.2023 v 9:47 | Karma článku: 46.62 | Přečteno: 1355 | Diskuse

Ivana Haslingerová

Krásné narozeniny pane prezidente

Zůstaňte ještě dlouho pane prezidente tak svěží jako na posledním semináři v ČNB, kde jste vysvětloval, proč je hospodářství ČR na šikmé ploše.

18.6.2023 v 13:56 | Karma článku: 46.79 | Přečteno: 1428 | Diskuse

Ivana Haslingerová

Nechte učit Ševčíka a do čela VŠE postavte vzdělaného makroekonoma!

Snad již celý národ ví, že rektor Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák přímo fanaticky usiluje o odvolání docenta Miroslava Ševčíka z postu děkana nejvýznamnější fakulty školy, kterou řídí, Národohospodářské fakulty VŠE.

15.4.2023 v 21:53 | Karma článku: 46.68 | Přečteno: 1565 | Diskuse

Ivana Haslingerová

Protestujeme proti dehonestaci člena naší redakční rady Petra Žantovského Českou televizí

O stížnostech na Českou televizi, že se na obrazovkách přestali objevovat lidé mající jiný pohled na dění kolem nás než je ten provládní zeleně proevropský a protiruský, že ignoruje a dokonce často dehonestuje některé důležité udá

11.3.2023 v 14:13 | Karma článku: 46.16 | Přečteno: 1345 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 37 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 25.44 | Přečteno: 472 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.12 | Přečteno: 512 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 467 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2308 | Diskuse
Počet článků 397 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1436

Po absolvování Matematicko-fyzikální fakulty UK na ní  zůstala pracovat jako odborný asistent a obhájila vědecký titul RNDr. a CSc.  Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu jaderného výzkumu v Řeži na studiu slitin kovů tvořících povlaky jaderného paliva v reaktorech, kde jsou vystaveny záření a extrémním teplotním podmínkám. Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu fyzikální chemie a elektrochemie J. Heyrovského ČSAV na studiu vlastností pevných látek za pomoci teoretické kvantové fyziky a chemie.  Publikovala o tom 39 odborných prací.

Po nedobrovolném opuštění vědecké práce díky bezprecedentnímu zásahu Rudolfa Zahradníka musela i přes předchozí dvojnásobné udělení mimořádné odměny ČSAV  za výsledky své práce z ČSAV odejít. Místo vědeckých prací o supravodičích a pod. byla nakonec nucena psát o zvířatech, politicích a podobných záležitostech. Nakonec se psaní článků a esejí stalo její druhou životní láskou a od roku 1996 je  šéfredaktorkou Kulturně-hospodářské revue @Fragmenty_news a jednatelkou Kulturní komise ČR, z.s.

Ve volných chvílích kromě turistiky ráda maluje. Ilustrovala např. knihu pohádek spisovatelky a básnířky Českomoravské vysočiny  Libuše Pamětnické "Strašidla ze Zálesí".

Nikdy nebyla členkou KSČM neboť komunismus pokládá za největší neštěstí lidstva 20. století. 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...