Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O ženách kolem Jana Wericha

Přestože již uplynulo 117 let od doby, kdy se 6. února 1905 narodil  úředníkovi První české vzájemné pojišťovny Vratislavu Werichovi a Gabriele Choděrové jediný syn Jan KřtitelFrantišek Werich, stále nás toto děcko zajímá.

 

Přestože již uplynulo 117 let od doby, kdy se 6. února 1905 narodil v Praze na Smíchově čp. 403 úředníkovi První české vzájemné pojišťovny Vratislavu Werichovi a dceři hostinského na Žižkově čp. 970 Jana Choděry Gabriele jediný synek Jan Křtitel František Werich, stále nás osud tohoto děcka zajímá. Tehdy ovšem nikdo netušil, že se po více než sto letech od jeho příchodu na svět umístí v anketě Největší Čech na šestém místě, před Janem Husem. Jeho dětství nebylo jednoduché, protože rodiče se brzy rovedli a malý Jeník připadl do péče otci, který byl za první světové války odvelen na frontu a Jeník žil poté u své matky v Holešovicích. O jeho duševní síle svědčí to, že ani tento kočovný život, ani válka ho nezlomily a rozhodl se pro gymnasiální studium. A právě toto rozhodnutí mělo na jeho celý život rozhodující vliv. Na reálném gymnáziu v Křemencově ulici v Praze se totiž  v roce 2014 seznámil se spolužákem Jiřím Voskovcem, s nímž se stali kamarády doslova na život a na smrt. Werich se sice rozhodl po maturitě jít studovat práva, ale vzhledem k tomuto osudovému setkání studium práv nedokončil a již ve svých 22 letech uvedl s Jiřím Voskovcem v pražské Umělecké besedě první divadelní představení Vest pocket revue.

A co víc, s Voskovcem vytvořili okamžitě tak skvělou komediální dvojici, že se několik měsíců po uvedení Vest pocket revue stali součástí Osvobozeného divadla, v němž začali spolupracovat s třetím doživotním partnerem, skvělým hudebníkem Jaroslavem Ježkem. Bohužel po tragické Mnichovské dohodě v září 1938 ukončilo v listopadu 1938 Osvobozené divadlo svou činnost a Voskovec, Werich i Ježek museli v době největšího rozletu a plni tvůrčích sil emigrovat do USA. Po návratu do vlasti roku 1945 založili Divadlo V+W. Komunistický puč v roce 1948 však Voskovec již nevydýchal a vrátil  se definitivně zpět do Ameriky. Jan Werich přešel do Divadla státního filmu v Karlíně a pak se stal čtyři roky uměleckým ředitelem a hercem Divadla satiry, dnešního Divadla ABC.  Hrál v několika filmech a televizních inscenacích. Získal dokonce titul Národní umělec. Po sovětské okupaci mu byl za neschvalování tohoto zločinu v 70. letech přístup do médií zamezen. A vše bylo dovršeno na sklonku následujícího desetiletí, kdy byl propagandisticky využit jeho podpis Anticharty. Veřejnost netušila, že byly k podpisům použity podpisy z prezenční listiny neboli z pouhé účasti v Národním divadle a on proto ztratil u mnohých svůj kredit. Po zbytek svého života byl tak vládnoucím režimem postaven mimo hlavní kulturní proud. Toto a nekonečné množství dalších informací o jeho tvorbě je již veřejnosti známo.

Jaký byl ale  osobní život Wericha a jemu blízkých žen?

Pokud jde o osobní život, tak se pouze dozvíme, že se seznámil v divadle s krásnou o rok mladší návrhářkou a švadlenou divadelních kostýmů a pozdější překladatelkou z angličtiny Zdenou Houskovou a ve svých 24 letech se s ní oženil. Po deseti letech se jim narodila dcera Jana, která zdědila po mamince vlohy na jazyky a po otci vlohy herecké. Ve 22 letech se Janě narodila po svatbě s Jiřím Kvapilem dcera Zdeňka Kvapilová, přezdívaná Fanča, která je nyní fyzioterapeutkou ve Švýcarsku, kde žije s manželem Josefem Hulíkem a dcerou Janou. Z nemanželského vztahu Jiřího Kvapila s neznámou českou umělkyní vzešel syn Jiří Petrášek, český ekonom, vysokoškolský pedagog, spisovatel, příležitostný herec, dabér a moderátor. 

O vykreslení Jana Wericha a všech výše popsaných osobností ale ani toto mnoho neříká. V povědomí nás všech zůstává Werich pouze jako symbol, ale o jeho citovém životě nevíme nic. Co cítil jako člověk, jak trávil volné dny, co prožíval kromě práce, která byla navíc omezena bezohlednými zásahy nejdříve nacistického a poté mnohem déle trvajícího  komunistického režimu. Jak toto vše působilo na něho samotného a jak to ovlivňovalo náladu a vztahy v rodině.  Prostě není známo téměř nic z jeho soukromí, kromě kusých bulvátních zpráv.

Proto je skvělým počinem od paní Terezy Brdečkové, že vydala v nakladatelství Limonádový Joe knihu s názvem O Janě a Zdeňkách kolem Jana Wericha, v níž ho přibližuje čtenářům nejen jako umělce, ale především jako člověka z masa a kostí, díky rozsáhlé, dosud nikým nezveřejněné korespondenci s Jiřím Voskovcem, ale především citacemi z jeho deníků, které si vedl nejen o setkáních s nejbižšími kamarády -  jejím otcem Jiřím Brdečkou, Jiřím Trnkou, Zdeňkem Štěpánkem a dalšími rodinnými přáteli, ale i o těch nejběžnějších věcech, jako o příchodu komeníka, o nemocech...

Dozvíme se, jak zejména tři generace chytrých, vzělaných, schopných a vtipných žen, manželky Zdeňky, dcery Jany a vnučky Zdeňky zvané doma Fanča ovlivnily život Jana Wericha.  A také, že byly pro Wericha tím nejcennějším, co vedle svého publika na světě měl. A také, jak ho tyto ženy vnímaly a jak rozporuplný byl život umělců v komunistickém Československu.

Je samozřejmé, že i bez nich by Werich jistě psal a hrál, ale psal by možná jiné věci, protože by uvažoval jinak. A především by neměl to zázemí, které mu dávalo možnost soustředit se na práci a nestarat se o běžný chod domácnosti, zejména ke stáří a v těžkých životních obdobích. A právě to vycítíme z této knihy. 

Já osobně pamatuji díky tomu, že jsem sdílela jako fyzik společnou místnost v Heyrovského ústavu ČSAV s manželem vedoucí chemoterapeutky na Bulovce MUDr. Černé, jak smutný byl konec Werichova života. A to nejen pro zákeřnou a hroznou nemoc, ale především proto, že mu půl roku před jeho smrtí, tedy v době kdy paní Zdeňku nejvíc potřeboval,  na jaře 14. dubna 1980 jeho manželka zemřela. A ještě navíc dcera Jana byla hospitalizována se zhoubnou nemocí v téže nemocnici, jako on,  takže milovaná vnučka Fanča zůstala sama ve vile na Kampě pouze s pani Danou Pakovou, která se starala leta o Werichovu domácnost. Na štěstí se smrti dcery nedožil. Zemřela v roce 1981, tedy rok po jeho smrti na podzim 31. října 1980. A zde se ukázalo jak skvělým člověkem byl Jiří Voskovec.  Fanča v snad nejtěžší době svého dosavadního života zvedla telefon a na druhém konci v kalifornském pouštním domě Pearl Blossom uslyšel 9. května 1981 Jiří Voskovec její zprávu "Máma právě zemřela". Reagoval větou "Ty moje holčičko, nemůžeš tam zůstat sama, musíš hned přijet k nám." A okamžitě začal plánovat její příjezd. Poprosil Miloše Formana, který se chystal na celé léto do Londýna stříhat Ragtime aby se o Fanču postaral, že si pro ni s manželkou Christine přijedou. Vystavil pro Fanču oficiální pozvání a naplánoval vše na cestu do Londýna. Bohužel sám v posledním stádiu rakoviny již nedorazil. Zemřel 1. července 1981. Je nádherné, že vlastně přátelství Jiřího Voskovce  k Werichovi přetrvalo dokonce ještě po jeho smrti. I když sám byl již také těžce nemocný, pozval Fanču do Ameriky. Fanča tedy strávila celé léto s Formanovým štábem a pak se vrátila bydlet k paní Paové a její rodině na Prosek. Když se sebrala z hrozných událostí, vystudovala a po studích fyzioterapie  se provdala ve švýcarsku za bývalého švagra Werichovy sekretářky pani Týlové Josefa-Japa-Hulíka s nímž a jejich dcerou Janou prožívá krásný život ve skvělé zemi. Přesto  patří obrovská poklona Jiřímu Voskovcovi i jeho americké pani Christine za to jak zareagovali v nejtěžších dobách Fančina života. Jak stojí v Bibli:"Podle ovoce poznáte jich".

A nakonec nemohu opomenout poděkování ještě někomu důležitému pro vznik této zajímavé knihy. Musím poděkovat viru Covidu 19, protože paní Brdečková sdělila našemu listu, že díky dva roky trvající povinné domácí karanténě, uklízela a prohlížela věci, k nimž by se v běžném frmolu nedostala, a nalezla škatule fotografií a korespondence s Janem Werichem. Manžel, majitel nakladatelství Limonádový Joe, se smál, že by to vydalo na knihu, a tak se nakonec spojila s Fančou, kterou její nápad potěšil a pozvala ji do Švýcarska, aby použila, cokoliv bude chtít, z beden papírů, deníků a fotografií po otci. Paní Tereza Brdečková nezapře, že je dcerou velice pracovitého a činorodého režiséra a nedokáže nepracovat ani v době, když mnozí kolem jen bědují a chystají se pod vlivem vládních poplašných zpráv umřít.

Protože dcera Fanči Jana jezdí často do Prahy, daly vše dohromady a kniha je na světě. Dokonce prý si mohla pustit rozhovor Wericha s jeho dcerou Janou Táto povídej a poznala, jak probíhala komunistická cenzura. Werich prý tam říká historky jinak, než mohla slyšet veřejnost. Fanča prý má ve Švýcarsku nekonečně mnoho materiálu. Zejména deníky, které si psal Werich velmi podrobně zejména po roce 1953 a vyjadřují mnoho moudrého, co si myslel o situaci, protože měl mnohem víc času bez Voskovce. Po celou válku také chodila pošta mezi Amerikou a naší republikou, tedy mezi oběma přáteli. Je prý z toho také  vidět, jak Jana snížila svoji agitaci a obdiv pro Roosevelta. A také, jak Werich charakterizoval tehdejší situaci. Za vše uvádím alepoň jeden jeho citát z knihy: "Každá doba je těhotná něčím novým, ale ještě neví, s kým to má." 

Také se z dochované korespondence ve Švýcarsku podle paní Brdečkové dozvíme i některé chyby Jana Wericha. Například, že dceru Janu, možná aniž si to uvědomoval, shazoval. Zatímco herce kolem sebe nechával doslova vykvést, ona jako by tam nebyla. Přitom si přál, aby se stala dobrou herečkou. Možná myslel, že jí tak přinutí k větším výkonům, ale na jemnou ženu toužící spíše po studiu filosofie to působilo spíše destruktivně. Také paní Zdeňka prý zažívala po celý život mnoho Werichových záletů. Dokonce jeden trvající 20 let, takže byla velice naštvaná. Ona ale nechtěla, aby se stala kniha bulvárem a mnohé čeká ve Švýcarsku na zpracování.

"Chtělo by to vše prostě utřídit, sepsat a vědecky zhodnotit. Je to svědectví o době bez cenzury, opravdu psané pravdivě jen pro sebe. Tak, jak si deníky píšeme. Já i Fanča budeme jen rády, kdyby se toho ujali odborníci," uzavřela paní Brdečková. A já dodávám, že kniha rozhodně stojí za přečtení. Je v ní i mnoho fotografií zajímavých lidí kolem Jana Wericha a jeho rodiny. Není to ale bulvár. Naopak velmi noblesně a kultivovaně psané čtení rukou zkušené vzdělané autorky.

© Kulturní komice ČR, z.s.

  

Autor: Ivana Haslingerová | středa 27.4.2022 15:00 | karma článku: 24,95 | přečteno: 249x
  • Další články autora

Ivana Haslingerová

Senátorka Daniele Kovářová: ZLO PŘICHÁZÍ Z ISTANBULU

Skupiny aktivistů, bojovníků za práva žen a pomýlených podporovatelů Istanbulské úmluvy matou veřejnost výmysly o tom, že četnost domácího a sexuálního násilí roste a že je třeba ty kruté chlapy stíhat přísněji.

4.7.2023 v 9:47 | Karma: 46,65 | Přečteno: 1367x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivana Haslingerová

Krásné narozeniny pane prezidente

Zůstaňte ještě dlouho pane prezidente tak svěží jako na posledním semináři v ČNB, kde jste vysvětloval, proč je hospodářství ČR na šikmé ploše.

18.6.2023 v 13:56 | Karma: 46,81 | Přečteno: 1439x | Diskuse| Politika

Ivana Haslingerová

Nechte učit Ševčíka a do čela VŠE postavte vzdělaného makroekonoma!

Snad již celý národ ví, že rektor Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák přímo fanaticky usiluje o odvolání docenta Miroslava Ševčíka z postu děkana nejvýznamnější fakulty školy, kterou řídí, Národohospodářské fakulty VŠE.

15.4.2023 v 21:53 | Karma: 46,72 | Přečteno: 1583x | Diskuse| Ekonomika

Ivana Haslingerová

Protestujeme proti dehonestaci člena naší redakční rady Petra Žantovského Českou televizí

O stížnostech na Českou televizi, že se na obrazovkách přestali objevovat lidé mající jiný pohled na dění kolem nás než je ten provládní zeleně proevropský a protiruský, že ignoruje a dokonce často dehonestuje některé důležité udá

11.3.2023 v 14:13 | Karma: 46,16 | Přečteno: 1345x | Diskuse| Média

Ivana Haslingerová

Knížák: Největším ohrožením současného světa je přemíra informací

Pohled prof. Knížáka na problémy současného světa, na existenci Boha, na význam prezidenta, na modernizaci Hradu a Prahy, na státní vyznamenání, na kulturu undergroundu a na současné umění.

17.2.2023 v 12:52 | Karma: 42,85 | Přečteno: 584x | Diskuse| Kultura

Ivana Haslingerová

Vesele do zářných Fialových zítřků

Nepřetržitá masáž ČT a ČRo o kráse a nekonfliktnosti budoucího prezidenta uvedla 32 % obyvatel do euforie nad tím, že mohou zvolit prezidenta, na kterého se budou moci jejich dítka dívat při vyučování jako na vzor mužnosti...

5.2.2023 v 14:39 | Karma: 43,82 | Přečteno: 630x | Diskuse| Společnost

Ivana Haslingerová

Provládní redaktoři kritizují Babiše za neplnění článku 5 o NATU aniž ho četli! Hanba!

Otozka: „Pokud by bylo napadeno Polsko nebo pobaltské státy, měli bychom splnit své spojenecké závazky a poslat tam vojáky?" Odpověď Babiše: „Určitě ne, určitě ne. Myslím, že je potřeba mluvit o míru."

3.2.2023 v 12:17 | Karma: 43,44 | Přečteno: 634x | Diskuse| Politika

Ivana Haslingerová

Bašta: Stát jsme my! Využijme možná poslední možnost nastolení schopné vlády

Jaroslav Bašta představil ve Valdštejnském dvoře svou novou knihu Stát jsme my. Zájem byl obrovský. Příslib, že odvolá premiéra, zvedl na její křest z televizních židlí všechny, kteří chtěli tohoto odvážného muže vidět naživo...

10.1.2023 v 12:17 | Karma: 43,21 | Přečteno: 638x | Diskuse| Politika

Ivana Haslingerová

Jediný Bašta jako prezident nás ihned zbaví nejhorší vlády od roku 1989

Přestože většina z nás se Nového roku pod knutou Fialovy vlády děsila a viděla se již jako bezdomovci pod mostem, svitla najednou možnost zbavit se Fialovy neschopné smečky a nastolit si opět normální život.

27.12.2022 v 8:40 | Karma: 42,96 | Přečteno: 615x | Diskuse| Politika

Ivana Haslingerová

Tisíc a padesát let pražského biskupství

Třídenní nadnárodní konfereei "Tisíc a padesát let pražského biskupství" doložila nezastupitelnou roli katolické církve při přijetí naší země mezi vyspělé západní státy a její důležitost pro vzdělanost a rozvoj naší země.

11.12.2022 v 11:02 | Karma: 37,99 | Přečteno: 462x | Diskuse| Věda

Ivana Haslingerová

Pes a právo

V roce 2006 ministr spravedlnosti JUDr. Jiří Pospíšil prosadil do Občanského zákoníku paragrafu §494 pod č. 89/2012 Sb. postavení psa jako živé bytosti nikoliv pouhé věci.

17.10.2022 v 11:23 | Karma: 43,33 | Přečteno: 1570x | Diskuse| Politika

Ivana Haslingerová

Zachtaňte ČR - volte Okamurovce - jinak se stanete druhořadými občany EU bez národa

Hlavním úkolem paní komisařky Leyenové opravdu je, aby se nejpozději do konce roku 2024 stala EU jednotným státem složeným nikoliv z národních států, ale z regionů vzniklých přeshraničním propojením sousedních států mezi sebou.

21.9.2022 v 19:31 | Karma: 33,51 | Přečteno: 416x | Diskuse| Politika

Ivana Haslingerová

IVK rezolutně odmítá chybné vládní recepty na řešení energetické krize

Zastropování cen energie je nejen neúčinné, ale dokonce nebezpečné. Vláda musí odstranit skutečnou příčinu energetické krize a tou je dlouhodobý nesmyslný boj s klimatem pod taktovkou Evropské Unie. Neboli chyba systému.

13.9.2022 v 12:10 | Karma: 30,84 | Přečteno: 361x | Diskuse| Ekonomika

Ivana Haslingerová

Tomio Okamura: Česká republika na prvním místě

Jediná strana SPD nejen kritizuje, ale dlouhodobě prosazuje cestu z troctví Fialů a Leyenových. Vystoupit z EU, než nás její šílený klimatologický alarmismus úplně zničí.

8.9.2022 v 12:28 | Karma: 23,07 | Přečteno: 231x | Diskuse| Společnost

Ivana Haslingerová

Petr neužil by si zasloužil Nobelovu cenu za objev srovnatelný a Flemingem

I když v posledních několika letech se podle politiků a tudíž i jim poplatných mainstreamových médií zdá, že jedinou vážnou nemocí lidstva je Covidová chřipka, přesto kolem 50 % občanů umírá na "banální" nemoci srdce,

31.7.2022 v 14:07 | Karma: 42,39 | Přečteno: 1279x | Diskuse| Věda

Ivana Haslingerová

Proč má Rusko tak eminentní zájem o Mariupol?

Obsazením Mariupolu získá Rusko pozemní propojení s Krymem, což bude mít obrovský strategický úspěch. Rusové se budou moci odříznout od převážně námořního obchodu.

19.4.2022 v 16:49 | Karma: 16,09 | Přečteno: 125x | Diskuse| Politika

Ivana Haslingerová

"Stát na svém" - Kniha, která by měla být povinnou školní četbou

Institut Václava Klause vydal vysoce konzistentní knihu demonstrující obrovskou šíři znalostí jejího autora, ekonoma arabisty PhDr. Ing. Jiřího Weigla, CSc. "Stát na svém". Již sám název jasně demonstruje jeho postoje.

4.4.2022 v 14:12 | Karma: 15,43 | Přečteno: 113x | Diskuse| Politika

Ivana Haslingerová

Papež vstoupil do bojů na Ukrajině

Svatý otec vyzval biskupy po celém světě, aby se společně s věřícími připojili k jeho modlitbě za mír a zasvěcení Ukrajiny a Ruska neposkvrněnému Srdci Panny Marie. Modlitbu pronese 25. března 2022 v bazilice sv. Petra v Římě.

24.3.2022 v 15:15 | Karma: 14,62 | Přečteno: 118x | Diskuse| Politika

Ivana Haslingerová

Ukrajina zvolila v očekávání vstupu do EU a NATO vojenskou konfrontaci s Ruskem

Jediné co může pomoci zabránění apokalypsy Ukrajiny jsou neustálé výzvy všech státníků k zastavení vražedných bojů. Co děla OSN? Proč neprotestuje a nezasedá? Byla přece založena k tomu, aby zabránila 3. světové válce.

22.3.2022 v 19:02 | Karma: 13,80 | Přečteno: 137x | Diskuse| Politika

Ivana Haslingerová

Konference PLK "CORONADUEL" proti covidové totalitě v medicíně

Ano čtete to dobře, vznikla již Paralelní lékařská komora (PLK) z řad lékařů, kteří již nemohli vydržet neodborné šikanování celé naší společnosti ale především ničení našeho zdravotnictví honbou za jakýmisi nic neléčícími testy.

19.3.2022 v 11:12 | Karma: 15,50 | Přečteno: 119x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Počet článků 397
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1436x
Po absolvování Matematicko-fyzikální fakulty UK na ní  zůstala pracovat jako odborný asistent a obhájila vědecký titul RNDr. a CSc.  Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu jaderného výzkumu v Řeži na studiu slitin kovů tvořících povlaky jaderného paliva v reaktorech, kde jsou vystaveny záření a extrémním teplotním podmínkám. Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu fyzikální chemie a elektrochemie J. Heyrovského ČSAV na studiu vlastností pevných látek za pomoci teoretické kvantové fyziky a chemie.  Publikovala o tom 39 odborných prací.

Po nedobrovolném opuštění vědecké práce díky bezprecedentnímu zásahu Rudolfa Zahradníka musela i přes předchozí dvojnásobné udělení mimořádné odměny ČSAV  za výsledky své práce z ČSAV odejít. Místo vědeckých prací o supravodičích a pod. byla nakonec nucena psát o zvířatech, politicích a podobných záležitostech. Nakonec se psaní článků a esejí stalo její druhou životní láskou a od roku 1996 je  šéfredaktorkou Kulturně-hospodářské revue @Fragmenty_news a jednatelkou Kulturní komise ČR, z.s.

Ve volných chvílích kromě turistiky ráda maluje. Ilustrovala např. knihu pohádek spisovatelky a básnířky Českomoravské vysočiny  Libuše Pamětnické "Strašidla ze Zálesí".

Nikdy nebyla členkou KSČM neboť komunismus pokládá za největší neštěstí lidstva 20. století. 

Seznam rubrik