Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tisíc a padesát let pražského biskupství

Třídenní nadnárodní konfereei "Tisíc a padesát let pražského biskupství" doložila nezastupitelnou roli katolické církve při přijetí naší země mezi vyspělé západní státy a její důležitost pro vzdělanost a rozvoj naší země.

Starobylá Velká aula pražského Karolina University Karlovy a Akademie věd ČR hostily třídenní nadnárodní konferenci "Tisíc a padesát let pražského biskupství". Konferenci věnovanou roli katolické církve v historii utváření našeho národa v kontextu celé Evropy zaštítil nový pražský arcibiskup J. Exc. Mons.  Jan Graubner  i její duchovní otec a spolupořadatel emeritní pražský arcibiskup J. Em. Dominik kardinál Duka, OP. Konference doložila nezastupitelnou roli katolické církve při přijetí naší země mezi vyspělé západní státy zejména v desátém století a její neoddiskutovatelnou důležitost pro šíření vzdělanosti a rozvoje naší země ve spojení pražského arcibiskupství s pražskou univerzitou císařem Karlem IV. Jedna instituce bez druhé by takový úkol v tehdejší Evropě nezvládla. Univerzita vzdělávala studenty a pod patronací pražského arcibiskupství kněží a kláštery šířili vzdělanost mezi lidi. Ostatně ve vyspělých státech světa, kde tuto symbiózu neponičil zrůdný komunistický režim, je tomu tak dosud a věřme, že i náš národ se k tomu navrátí. A pozor, hovořili o tom nejen profesoři a doktoři teologie, ale i historie a zejména archeologie od nás i z okolních evropských zemí. 

Konferenci zahájila rektorka University Karlovy prof. MUDr. Milena Králíčková, Ph.D. Ve svém zahajovacím projevu zdůraznila, že za největší dva činy císaře Karla IV. pokládá povýšení pražského biskupství na arcibiskupství v roce 1337 a založení university v dalším roce. První pražský arcibiskup Arnošt z Pardubic hned v dalším roce na žádost Karla IV. dohodl u papeže v Římě založení university. Od té doby každoročně Karlova univerzita uděluje 17. 11. cenu Arnošta z Pardubic za vzdělanost a etické hodnoty společnosti. Arcibiskupství je od doby svého založení podle paní rektorky strážcem naší kultury. 

Podle J. Em. Dominika kardinála Duky má most mezi katedrálou a Karlovou universitou hluboký a nedocenitelný smysl, protože obě tyto instituce vytvořily v naší zemi skutečnou západní civilizaci. Hlavní přínos teologické fakulty na Universitě Karlově je podle něj zejména v oblasti dějin křesťanského umění. Ten je podle něho obrovský. Poděkoval Doc. RNDr. Martinu Kalousovi, CSc. a Prof. PhDr. Petru Sommerovi, Csc., DSc. při pomoci zorganizování této mezinárodní konference, která je věnována vlivu a roli křesťanské církve od vzniku a utváření našeho státu až po jeho začlenění mezi vyspělé západní civilizace. Jako doklad toho, že katolická církev provází české země od počátku jejich státnosti, zazněl ve starobylé aule Karolína Svatovojtěšský chorál.

Náš stát zastupovala na konferenci místopředsedkyně Senátu RNDr. Jitka Seitlová, která rovněž poděkovala císaři Karlu IV. že prosadil u papeže Klementa VI. povýšení biskupství na arcibiskupství,  čímž položil křesťanské kořeny naší země a začlenil ji mezi vyspělé západní země tehdejší Evropy a současná diecéze na to navazuje. Rovněž ocenila, že císař již tehdy věděl, že základem úspěšnosti země je víra v Boha a vědecké poznání a úkolem Senátu je se o to zasazovat.

Odborným garantem celé konference byl  Prof. PhDr. Petr Sommer, Csc., DSc. z Archeologického ústavu Akademie věd. Právě archeologické výzkumy prokázaly, že počátky křesťanství naší země spadají již do počátku 10. století, kdy vznikaly první sakrální budovy přičemž kněží garantovali vzdělanost a byli významným zdrojem naší kultury. Proto ve své zdravici na konferenci zdůraznil, že právě archeologické výzkumy jasně a neoddiskutovatelně doložily, že arcibiskupství je základ naší kultury. 

Prorektor University Karlovy prof. JUDr. Jan Dvořák, CSc. připomněl, že kromě umění a církve přinesl vznik univerzity rovněž zlepšení právního řádu a tím přispěl rovněž k rozvoji státu. Právo se postupně zdokonalovalo, nastávaly změny v rodinném právu v uzavírání manželství... Fakulty na universitě byly čtyři.  Teprve husitství dvě z nich zrušilo. V 17. století byla opět obnovena role arcibiskupa jako kancléře university a obnovena výuka na 2 zrušených fakultách. Avšak v roce 1919 byla teologická fakultu opět z university vyloučena a teprve po pádu komunismu byla opět povolena. 

Předsedkyně AV ČR prof. RNDr. Eva Zažímalová, CSc. připomněla, že prvním českým misijním biskupem byl saský misionář Dětmar, který byl kooperativní a propojoval naši zem s Německem a Polskem. Arcibiskup Arnošt z Pardubic se zase zasazoval o to, aby se církev jako vzdělávací instituce podílela na kultuře společnosti.  

Chorál od mistra Jana Husa Jezu Kriste, štědrý kněže zahájení konference ukončil a účastníci se odebrali do sídla Akademie věd na poslech historických přednášek o výše uvedeném tématu. 

Již jen sám název přednášek chronologicky za sebou seřazených dával tušit velmi zajímavé tři dny. Posuďte sami: Misijní biskupství mezi Polabskými Slovany, První uherská biskupství, Počátky křesťanství v Polsku, Christianizace střední Evropy a biskupství v Magdeburgu, Řezně, Merseburgu a Pasově, Počátky církve v Kyjevské Rusi, Počátky pražského biskupství, Misie a benediktinské začátky pražského biskupství, Moravské arcibiskupství a biskupství, Sociální a ekonomické podmínky christianizace české společnosti a vzniku pražského biskupství , Pražské biskupství a český panovník, Pražské biskupství a rodící se organizace české církve, Světci nové diecéze, jejich kult a relikvie, K identifikaci hrobu kněžny Mlady ve svatojiřském klášteře, Katedrály prvních pražských a olomouckých biskupů, Praha – Olomouc, sídelní potenciál a vznik biskupství, Liturgické oděvy a předměty z hrobů prvních pražských biskupů, Kyjevský Spasitelův chrám z 12. století v Berestovém a jeho historický a politický narativ v 17.–20. století, Písemná kultura pražského a olomouckého biskupství, Písemná kultura prvních polských biskupství, Kancelář a správa pražského a olomouckého biskupství ve středověku, Pražské a olomoucké biskupství v husitství a reformaci, Pražské arcibiskupství a stát – mezi spojenectvím a konflikty v časech rekatolizace, Pražské arcibiskupství v době reforem Josefa II.

A očekávání nezklamalo. I když si jistě mnohý ze čtenářů řekne, že o těch věcech mnohé zná, věřte,  že když o každé z nich promluví odborníci zabývající se danou tématikou desítky let, je to opravdu něco jiného a člověk si ucelí své znalosti, zařadí je v hlavě do celkového kontextu a zejména si uvědomí jejich dopad na chod a vývoj našeho státu. Uvědomí si, jak naši králové a císaři potřebovali podporu církve svaté a naopak, jak i papež potřeboval zbožné a loyální panovníky a dokázal je ocenit. A to bylo ku prospěchu obou stran. A nešlo jen o osobu Karla IV., i když na jeho případě je nejlepší ukázka prospěchu propojení mezi Římem a světskou mocí. Kdyby neměl rád papež svého bývalého žáka Karla, nemusel ho jmenovat císařem a povolit mu vznik arcibiskupství a univerzity a naopak, Karel IV. se velmi zasazoval, aby vyhrál právě jeho učitel při ostudném papežském schizmatu a osobně vedl jeho koně po vítězství do bran Říma. Co to přineslo našemu národu, netřeba připomínat, ale i co to přineslo tehdejší církvi. 

Je advent, doba očekávání a zamýšlení se nad uplynulým rokem či dokonce životem a pro mne jako účastníka celé konference znamená, že to bude měsíc studia výše citovaných prací a postupného psaní poznatků o naší minulosti, která až do tragického nástupu komunismu probíhala ve vzájemné spolupráci světské a církevní moci. A věřme, že se zase do budoucna tak stane a náš národ se dostane z duševního marazmu způsobeného zločinným a zavrženíhodným komunistickým režimem a zvedne hrdě hlavu v opravdu svobodné zemi založené na tisícileté křesťanské tradici. A že i jemu církev, která vytváří morálku každého národa, pomůže opět s návratem do normálního života.

© Kulturní komise České republiky, z.s. 2022

Autor: Ivana Haslingerová | neděle 11.12.2022 11:02 | karma článku: 37,99 | přečteno: 463x
  • Další články autora

Ivana Haslingerová

Senátorka Daniele Kovářová: ZLO PŘICHÁZÍ Z ISTANBULU

Skupiny aktivistů, bojovníků za práva žen a pomýlených podporovatelů Istanbulské úmluvy matou veřejnost výmysly o tom, že četnost domácího a sexuálního násilí roste a že je třeba ty kruté chlapy stíhat přísněji.

4.7.2023 v 9:47 | Karma: 46,65 | Přečteno: 1367x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivana Haslingerová

Krásné narozeniny pane prezidente

Zůstaňte ještě dlouho pane prezidente tak svěží jako na posledním semináři v ČNB, kde jste vysvětloval, proč je hospodářství ČR na šikmé ploše.

18.6.2023 v 13:56 | Karma: 46,81 | Přečteno: 1439x | Diskuse| Politika

Ivana Haslingerová

Nechte učit Ševčíka a do čela VŠE postavte vzdělaného makroekonoma!

Snad již celý národ ví, že rektor Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák přímo fanaticky usiluje o odvolání docenta Miroslava Ševčíka z postu děkana nejvýznamnější fakulty školy, kterou řídí, Národohospodářské fakulty VŠE.

15.4.2023 v 21:53 | Karma: 46,72 | Přečteno: 1583x | Diskuse| Ekonomika

Ivana Haslingerová

Protestujeme proti dehonestaci člena naší redakční rady Petra Žantovského Českou televizí

O stížnostech na Českou televizi, že se na obrazovkách přestali objevovat lidé mající jiný pohled na dění kolem nás než je ten provládní zeleně proevropský a protiruský, že ignoruje a dokonce často dehonestuje některé důležité udá

11.3.2023 v 14:13 | Karma: 46,16 | Přečteno: 1345x | Diskuse| Média

Ivana Haslingerová

Knížák: Největším ohrožením současného světa je přemíra informací

Pohled prof. Knížáka na problémy současného světa, na existenci Boha, na význam prezidenta, na modernizaci Hradu a Prahy, na státní vyznamenání, na kulturu undergroundu a na současné umění.

17.2.2023 v 12:52 | Karma: 42,85 | Přečteno: 584x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

  • Počet článků 397
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1436x
Po absolvování Matematicko-fyzikální fakulty UK na ní  zůstala pracovat jako odborný asistent a obhájila vědecký titul RNDr. a CSc.  Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu jaderného výzkumu v Řeži na studiu slitin kovů tvořících povlaky jaderného paliva v reaktorech, kde jsou vystaveny záření a extrémním teplotním podmínkám. Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu fyzikální chemie a elektrochemie J. Heyrovského ČSAV na studiu vlastností pevných látek za pomoci teoretické kvantové fyziky a chemie.  Publikovala o tom 39 odborných prací.

Po nedobrovolném opuštění vědecké práce díky bezprecedentnímu zásahu Rudolfa Zahradníka musela i přes předchozí dvojnásobné udělení mimořádné odměny ČSAV  za výsledky své práce z ČSAV odejít. Místo vědeckých prací o supravodičích a pod. byla nakonec nucena psát o zvířatech, politicích a podobných záležitostech. Nakonec se psaní článků a esejí stalo její druhou životní láskou a od roku 1996 je  šéfredaktorkou Kulturně-hospodářské revue @Fragmenty_news a jednatelkou Kulturní komise ČR, z.s.

Ve volných chvílích kromě turistiky ráda maluje. Ilustrovala např. knihu pohádek spisovatelky a básnířky Českomoravské vysočiny  Libuše Pamětnické "Strašidla ze Zálesí".

Nikdy nebyla členkou KSČM neboť komunismus pokládá za největší neštěstí lidstva 20. století. 

Seznam rubrik