Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bašta: Stát jsme my! Využijme možná poslední možnost nastolení schopné vlády

Jaroslav Bašta představil ve Valdštejnském dvoře svou novou knihu  Stát jsme my. Zájem byl obrovský. Příslib, že odvolá premiéra, zvedl na její křest z televizních židlí všechny, kteří chtěli tohoto odvážného muže vidět naživo...

 

Přiznám se, že jsem až do 5. ledna 2023 toho o poslanci Jaroslavu Baštovi moc nevěděla. Snad pouze to, že za Zemanovy vlády pracoval na Ministerstvu zahraničních věcí, pak byl velvyslancem v Rusku a poté na Ukrajině. Což ho v mých pravicových očích spíše diskvalifikovalo zařazením mezi levicové intelektuály typu prezidenta Zemana. Když  jsem ale slyšela z úst člověka, jakým je Tomio Okamura, že ho navrhl na prezidenta, snažila jsem se zjistit o něm něco víc. Leč i ve Wikipedii jsou pouze suchá data, a tak jsem byla zvědavá na jeho knihu "Stát jsme my!", na jejíž křest ve Valdštejnském dvoře jsem byla pozvána Akcí D.O.S.T., na jejíž diskusní večery "Hovory na pravici" chodím již mnoho let a s jejímž memorandem na podporu prezidenta Václava Klause se jako jeho signatář ztotožňuji (viz článek  Memorandum "Podporujeme svého prezidenta". A nelituji, že jsem se na pivo s Baštou do Valdštejnského dvora vydala. Proč?

Protože jsem se z knihy dozvěděla, že poslanec Bašta se o politiku opravdu zabývá již od svých studií na Filozofické fakultě Karlovy univerzity, kdy jako studentský aktivista proti příchodu sovětských vojsk byl v normalizačním roce 1970 zatčen a uvězněn StB a po propuštění místo ve své milované archeologii musel pracovat jako nekvalifikovaný stavební nádeník ve Stavbách silnic a železnic, což ho přivedlo k tomu, že jako jeden z prvních podepsal Chartu 77 a stal se tak vlastně  politickým disidentem. Pamatuji tu dobu velmi dobře, protože jsem podobně jako on  na Filosofické  byla velmi aktivní ve studentském odporu  proti příchodu sovětských  vojsk na Matematicko-fyzikální fakultě UK a jen díky tomu, že tehdejší děkan Švec spálil seznam studentských vůdců, jsem školu v roce 1969 mohla ukončit. Jinak by mne čekal stejný osud jako pana Baštu. A věřte, že za normalizace to nebyla žádná legrace. 

Stejně jako on jsem proto přivítala rok 1989, v němž padl zločinný a zavrženíhodný komunistický režim, který mnoha lidem zkazil životy, a vstoupila jsem do politiky, ale to je na jiný článek. Jaroslav Bašta se stal od roku 1990 ředitelem protiteroristického odboru na Ministerstvu vnitra, v letech 1990-1991 byl náměstkem Federální bezpečnostní služby a v roce 1992 předsedou Nezávislé komise FMV známou pod jménem lustrační komise.  Všiml si ho Miloš Zeman budující ČSSD  a nabídl mu kandidaturu do Poslanecké sněmovny. V roce 1996 předsedal Bašta jako poslanec za ČSSD  komisi pro kontrolu Bezpečnostní informační služby a ve vládě Miloše Zemana se stal ministrem bez portfeje. V letech 2000-2005 byl velvyslancem v Ruské federaci, v letech 2005-2007 náměstkem ministra zahraničí a v letech 2007-2010 velvyslancem na Ukrajině. Po roce 2010 se věnoval archeologii a v současné době je poslancem za Okamurovu SPD, která ho navrhla za kandidáta na prezidenta.

Kniha "Stát jsme my!" je vybraným souborem politických článků pana poslance od roku 2015, z nichž je patrné, že to, co poslanec Bašta hlásá nyní, není jen pouhý populismus před volbou na prezidenta, ale je to jeho dlouhodobé přesvědčení, za nímž si stojí. Proto by byl skvělým prezidentem, protože slibuje ihned po svém zvolení odvolat na základě ústavního paragrafu 62 premiéra Fialu a sestavit konečně schopnou vládu. 

Bohužel  díky mediální propagaci pouze tří kandidátů vybraných podle výsledků předběžných průzkumů o něm takřka nikdo nic neví. Přitom přes 50 procent lidí si přeje, aby z čela vlády odešel neschopný premiér. A to, jaké osobnosti představil Bašta  na křtu své knihy na místa ministrů nové vlády, dává příslib toho, že by se konečně po třech letech rozjel náš průmysl i zemědělství, nastal by příliv peněz do rozpočtu a kvalifikovaní občané schopní práce by nemuseli žebrat na úřadu práce o podpory. Je proto veliká škoda tuto, možná už poslední šanci na záchranu našeho státu, nevyužít. 

Ze všeho výšeuvedeného se dá uzavřít, že Jaroslav  Bašta má bohatou  zkušenost v exekutivě, v diplomacii a za svými názory stojí tak, že se ně dá i zavřít. 

  © Kulturní komise ČR, z.s. 2023            

Autor: Ivana Haslingerová | úterý 10.1.2023 12:17 | karma článku: 43,21 | přečteno: 639x
  • Další články autora

Ivana Haslingerová

Senátorka Daniele Kovářová: ZLO PŘICHÁZÍ Z ISTANBULU

Skupiny aktivistů, bojovníků za práva žen a pomýlených podporovatelů Istanbulské úmluvy matou veřejnost výmysly o tom, že četnost domácího a sexuálního násilí roste a že je třeba ty kruté chlapy stíhat přísněji.

4.7.2023 v 9:47 | Karma: 46,65 | Přečteno: 1367x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivana Haslingerová

Krásné narozeniny pane prezidente

Zůstaňte ještě dlouho pane prezidente tak svěží jako na posledním semináři v ČNB, kde jste vysvětloval, proč je hospodářství ČR na šikmé ploše.

18.6.2023 v 13:56 | Karma: 46,81 | Přečteno: 1439x | Diskuse| Politika

Ivana Haslingerová

Nechte učit Ševčíka a do čela VŠE postavte vzdělaného makroekonoma!

Snad již celý národ ví, že rektor Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák přímo fanaticky usiluje o odvolání docenta Miroslava Ševčíka z postu děkana nejvýznamnější fakulty školy, kterou řídí, Národohospodářské fakulty VŠE.

15.4.2023 v 21:53 | Karma: 46,72 | Přečteno: 1583x | Diskuse| Ekonomika

Ivana Haslingerová

Protestujeme proti dehonestaci člena naší redakční rady Petra Žantovského Českou televizí

O stížnostech na Českou televizi, že se na obrazovkách přestali objevovat lidé mající jiný pohled na dění kolem nás než je ten provládní zeleně proevropský a protiruský, že ignoruje a dokonce často dehonestuje některé důležité udá

11.3.2023 v 14:13 | Karma: 46,16 | Přečteno: 1345x | Diskuse| Média

Ivana Haslingerová

Knížák: Největším ohrožením současného světa je přemíra informací

Pohled prof. Knížáka na problémy současného světa, na existenci Boha, na význam prezidenta, na modernizaci Hradu a Prahy, na státní vyznamenání, na kulturu undergroundu a na současné umění.

17.2.2023 v 12:52 | Karma: 42,85 | Přečteno: 584x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

  • Počet článků 397
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1436x
Po absolvování Matematicko-fyzikální fakulty UK na ní  zůstala pracovat jako odborný asistent a obhájila vědecký titul RNDr. a CSc.  Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu jaderného výzkumu v Řeži na studiu slitin kovů tvořících povlaky jaderného paliva v reaktorech, kde jsou vystaveny záření a extrémním teplotním podmínkám. Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu fyzikální chemie a elektrochemie J. Heyrovského ČSAV na studiu vlastností pevných látek za pomoci teoretické kvantové fyziky a chemie.  Publikovala o tom 39 odborných prací.

Po nedobrovolném opuštění vědecké práce díky bezprecedentnímu zásahu Rudolfa Zahradníka musela i přes předchozí dvojnásobné udělení mimořádné odměny ČSAV  za výsledky své práce z ČSAV odejít. Místo vědeckých prací o supravodičích a pod. byla nakonec nucena psát o zvířatech, politicích a podobných záležitostech. Nakonec se psaní článků a esejí stalo její druhou životní láskou a od roku 1996 je  šéfredaktorkou Kulturně-hospodářské revue @Fragmenty_news a jednatelkou Kulturní komise ČR, z.s.

Ve volných chvílích kromě turistiky ráda maluje. Ilustrovala např. knihu pohádek spisovatelky a básnířky Českomoravské vysočiny  Libuše Pamětnické "Strašidla ze Zálesí".

Nikdy nebyla členkou KSČM neboť komunismus pokládá za největší neštěstí lidstva 20. století. 

Seznam rubrik