Ekonomický expert Institutu Václava Klause Jan Skopeček míří do Poslanecké sněmovny

Díky tomu, že je po mnoho let v úzkém kontaktu s prezidentem Klausem, věříme, že se mu postupně podaří prosadit opět tržní ekonomiku založenou na myšlenkách nobelovských ekonomů Hayeka, Friedmana a našeho Klause.

 

 

 

Expert pro ekonomiku a finance Institutu Václava Klause (IVK), radní Středočeského kraje a především skvělý friedmanovský ekonom Ing. et Ing. Jan Skopeček (*1980) posílil 14. března 2017 poslanecký klub ODS. Díky tomu má tato strana šanci se po letech opět stát ekonomickým lídrem naší ekonomiky, jak si ji lidé pamatují z dob Václava Klause. Je jasné, že v současné  všudypřítomné socialistické atmosféře to nebude mít moderní pravicový ekonom lehké. Ale díky tomu, že je po mnoho let v úzkém kontaktu s Institutem svého profesora na Vysoké škole ekonomické Václava Klause, věříme, že se mu postupně podaří po letech socialistického ekonomického keynesiánství prosadit opět tržní ekonomiku založenou na myšlenkách nobelovských ekonomů Hayeka, Friedmana a u nás Klause. Ekonomiku, s níž ODS dokázala v devadesátých letech za pomoci Klausovy ekonomické reformy vyvést naši zem z komunistického ekonomického  marazmu do moderní ekonomiky třetího tisíciletí s  6,4% růstem HDP. A kdyby v roce 1997 nebylo podpásového Sarajevského atentátu Havlovských politických nul, byla by naše zem již úplně jinde. Ale to je na jiný článek.

I když jde o mladého politika, není to politik neostřílený. Naopak. Navzdory mladému věku je zkušeným krajským zastupitelem, od roku 2014 předsedou ODS Středočeského kraje, jejím ekonomickým expertem a členem její Výkonné rady. Před založením IVK byl ředitelem Klausova Centra pro ekonomiku a politiku (CEP) a od vzniku IVK se intenzivně podílí na jeho publikačních a přednáškových aktivitách. A co víc, zárukou jeho schopností v oblasti ekonomiky je, že si ho prezident Václav Klaus vybral v roce 2006 do funkce ekonomického poradce prezidenta a pracuje s ním dodnes v IVK jako s ekonomickým analytikem.  A to přesto, že je o Klausovi známé, že si hned tak od někoho radit nenechá, natož pak od tak mladého člověka. Shrnuto a podtrženo Jan Skopeček patří ke kmenovým pracovníkům IVK. K tomu všemu stíhá přednášet ekonomii a hospodářskou politiku, stejně jako jeho bývalý profesor Václav Klaus, na nejprestižnější ekonomické fakultě Vysoké škole ekonomické v Praze - na fakultě Národohospodářské. Je liberální ekonom hájící svobodu a volný trh proti regulacím a státnímu intervencionismu, odmítá přijetí eura v ČR a varuje před hlubší integrací EU.  

A ještě jednu věc je nutné připomenout. Pan Skopeček není jen teoretický ekonom, ale má zájem i o zemědělskou politiku. Odtud jeho druhý titul Ing. Kromě Národohospodářské fakulty na VŠE vystudoval ještě ekonomiku a management na Zemědělské fakultě Jihočeské univerzity. Je proto naděje, že i našemu zdevastovanému zemědělství se možná zablýská na lepší časy. 

Že jde o člověka velice pracovitého, svědčí jeho slova, které sdělil našemu listu: „Nechci zbytek volebního období prosedět nečinně ve sněmovně. Konec volebního období bude jistě přehlídkou populistických předvolebních návrhů ze strany naší agro-socialistické vlády. Mám ambici přijít s vlastními návrhy snižujícími daňovou zátěž našich občanů. Slyšeli jsme například od hnutí ANO, že chce snižovat daně. Tak jim poskytnu příležitost, aby se jim to podařilo ještě v tomto volebním období."  

Při těchto slovech měl zřejmě pan Skopeček na mysli, že konečně vysvětlí panu Babišovi, jehož úvahy o snižování daní připomínají uvažování hokynáře, princip rovné daně, s níž ODS kdysi vyhrála volby a nebýt ekonomického ignoranta Mirka Topolánka, který jí nepochopil, nedošlo by k jejímu zničujícímu propadu, ale naopak by všichni občané z jejího zavedení, podobně jako v mnohých okolních státech, profitovali a volili ji o sto šest.

Jan Skopeček se stává poslancem místo odcházejícího poslance Adolfa Beznosky, který byl zvolen do kolegia Nejvyššího kontrolního úřadu. 

Nezbývá, než mu popřát, ať mu v jeho nesmírně těžké práci pro naši zemi pomáhá Bůh.

Autor: Ivana Haslingerová | středa 15.3.2017 13:55 | karma článku: 13,27 | přečteno: 295x