K rytířům z Orlíku přibyly v Humpolci desítky Písmenkových rytířů

9. 06. 2017 12:45:17
V Městské knihovně v Humpolci se uskutečnilo slavnostní vyhodnocení dlouhodobého projektu „UŽ JSEM ČTENÁŘ - KNÍŽKA PRO PRVŇÁČKA“, který připravilo dětské oddělení knihovny pod vedením Zdeňky Trnkové.

Projekt byl uskutečněn v rámci grantového programu Svazu knihovníků a informačních pracovníků pro žáky základních škol. V programu spoluúčinkovala divadelní a šermířská společnost Sígři z Pelhřimova, která je známa svými divadelními vystoupeními na místních hradech, na nichž se snaží návštěvníky seznamovat se znalostmi jejich historie a probouzet v nich povědomí o minulosti svého kraje.


Knihovna vyhlásila soutěž o nejlepšího čtenáře a tyto děti byly na akci slavnostně oceněny titulem Písmenkový rytíř. A pasování na rytíře proběhlo opravdu stylově. Za zvuku bubnů přiložil klečícímu čtenáří rytíř v plné zbroji na hlavu meč a pasoval ho na Písmenkového rytíře. Požadoval za to od něj přísahu, že přes prázdniny přečte alespoň jednu knihu. Někteří rytíři byli tak napnuti, že nedokázali ze sebe vydat ani hlásku.

Ale obrázek Písmenkového rytíře z rukou Ludmily Trnkové (vlevo)a knihu z rukou paní vicestarostky pro kulturu ing. Lenky Bartákové (uprostřed) s přáním hezkých prázdnin už přijímali s úsměvem. A slečna Zdeňka Trnková již vyvolávala dalšího rytíře k obřadu.


Po skončení připomněla vedoucí dětského oddělení Zdeňka Trnková dětem, že knihovna je otevřena i o prázdninách, a pozvala je na prázdninovou čtenářskou akci spojenou s toulkami po okolí, na níž budou hledat místa, kde bydlí strašidla v místních stále ještě hlubokých lesích a rybnících, o nichž se píše v právě vyšlé hnize pohádek Strašidla ze Zálesí humpolecké rodačky Libuše Pamětnické.

Když to slyšeli přítomní rytíři hned dětem pohrozili: „A nemyslete si, páni Písmenkoví rytíři, že ten dnešní slib, že budete o prázdninách číst, byl jenou pro dnešek. Že budete o prázdninách jen běhat po lesích za strašidly a hrat si na hejkadla, bludičky, víly, hastrmany a divé muže a čtení o nich nějak ošidíte. Již po staletí se touláme po hradech Orlíku a Lipnici a zámku Červená Řečice a víme, kde místní strašidla žijí. Nebojte, dohlídneme si tam na Vás, a jak potom dopadnou ti, kteří tam za námi nepříjdou, to Vám ukáží naši vojáci.“


Na závěz popřála paní vicestarostka Bartáková dětem krásné prázdniny a poděkovala vedoucí knihovny Ludmile Trnkové za to, že knihovna celou akci zaštítila. „Velký dík patří také společnosti Sígři z Pelhřimova, která bez nároku na honorář vážila cestu k nám, aby uspořádala pro děti tak nezapomenutelnou akci. Ono pasování na rytíře se hned tak někomu nestane. A samozřejmě můj dík patří i paním učitelkám, které po celý školní rok probouzely v dětech lásku ke knihám a zúčastnily se naší soutěže. A zejména můj velký dík patří jednomu človíčkovi, který vše vymyslel a co víc, uvedl v život. Vypsal grant, sehnal knihy, které jsem nejlepším čtenářům předala, a po celý školní rok probouzel lásku ke knihám - slečně Zdeňce Trnkové,“ uzavřela paní místostarostka.


A onen človíček, slečna Zdeňka Trnková, měla z ocenění evidentně velkou radost.


Pak se všichni odebrali na náměstí shlédnout rytířský souboj před sochou místního rodáka Aleše Hrdličky.

A na závěr se všichni rytíři vyfotografovali na památku. Vždyť pasování na rytíře se jen tak každému nestane.

Snímky Fragmenty Ivana Haslingerová

© Kulturní komise ČR

Autor: Ivana Haslingerová | pátek 9.6.2017 12:45 | karma článku: 0.00 | přečteno: 23x

Další články blogera

Ivana Haslingerová

Senátorka Daniele Kovářová: ZLO PŘICHÁZÍ Z ISTANBULU

Skupiny aktivistů, bojovníků za práva žen a pomýlených podporovatelů Istanbulské úmluvy matou veřejnost výmysly o tom, že četnost domácího a sexuálního násilí roste a že je třeba ty kruté chlapy stíhat přísněji.

4.7.2023 v 9:47 | Karma článku: 46.62 | Přečteno: 1355 | Diskuse

Ivana Haslingerová

Krásné narozeniny pane prezidente

Zůstaňte ještě dlouho pane prezidente tak svěží jako na posledním semináři v ČNB, kde jste vysvětloval, proč je hospodářství ČR na šikmé ploše.

18.6.2023 v 13:56 | Karma článku: 46.79 | Přečteno: 1428 | Diskuse

Ivana Haslingerová

Nechte učit Ševčíka a do čela VŠE postavte vzdělaného makroekonoma!

Snad již celý národ ví, že rektor Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák přímo fanaticky usiluje o odvolání docenta Miroslava Ševčíka z postu děkana nejvýznamnější fakulty školy, kterou řídí, Národohospodářské fakulty VŠE.

15.4.2023 v 21:53 | Karma článku: 46.68 | Přečteno: 1565 | Diskuse

Ivana Haslingerová

Protestujeme proti dehonestaci člena naší redakční rady Petra Žantovského Českou televizí

O stížnostech na Českou televizi, že se na obrazovkách přestali objevovat lidé mající jiný pohled na dění kolem nás než je ten provládní zeleně proevropský a protiruský, že ignoruje a dokonce často dehonestuje některé důležité udá

11.3.2023 v 14:13 | Karma článku: 46.16 | Přečteno: 1345 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 6.05 | Přečteno: 164 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.26 | Přečteno: 306 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 343 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 397 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1436

Po absolvování Matematicko-fyzikální fakulty UK na ní  zůstala pracovat jako odborný asistent a obhájila vědecký titul RNDr. a CSc.  Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu jaderného výzkumu v Řeži na studiu slitin kovů tvořících povlaky jaderného paliva v reaktorech, kde jsou vystaveny záření a extrémním teplotním podmínkám. Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu fyzikální chemie a elektrochemie J. Heyrovského ČSAV na studiu vlastností pevných látek za pomoci teoretické kvantové fyziky a chemie.  Publikovala o tom 39 odborných prací.

Po nedobrovolném opuštění vědecké práce díky bezprecedentnímu zásahu Rudolfa Zahradníka musela i přes předchozí dvojnásobné udělení mimořádné odměny ČSAV  za výsledky své práce z ČSAV odejít. Místo vědeckých prací o supravodičích a pod. byla nakonec nucena psát o zvířatech, politicích a podobných záležitostech. Nakonec se psaní článků a esejí stalo její druhou životní láskou a od roku 1996 je  šéfredaktorkou Kulturně-hospodářské revue @Fragmenty_news a jednatelkou Kulturní komise ČR, z.s.

Ve volných chvílích kromě turistiky ráda maluje. Ilustrovala např. knihu pohádek spisovatelky a básnířky Českomoravské vysočiny  Libuše Pamětnické "Strašidla ze Zálesí".

Nikdy nebyla členkou KSČM neboť komunismus pokládá za největší neštěstí lidstva 20. století. 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...