Kardinál Tomášek nám ukazoval cestu jak si i v nejtěžších dobách zachovat svou důstojnost

Před 25 lety, 4. srpna 1992, odešla k Bohu morální autorita komunistické diktatury J. Em. František kardinál Tomášek, arcibiskup pražský. Osobnost, která byla nejen symbolem boje za náboženskou svobodu.

  

 Především byl vzorem pro nás pro všechny žijící v době duševního komunistického temna, jak se máme chovat, abychom neztratili úctu před sebou samými. Kardinál Tomášek ukazoval lidem cestu jak si zachovat svou důstojnost i v té nejtěžší životní situaci. I přes ponižující komunistické vězení v Želivském táboře nucených prací neslevil ze svých postojů a zachoval si díky tomu svoji velikost. 

V katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha  na Pražském hradě připomněl mší svatou odkaz kardinála Tomáška jeho důstojný nástupce v čele pražské arcidiecéze,  Dominik kardinál Duka, který rovněž za svého života poznal komunistická vězení a co víc, byl svědkem komunistické zvůle páchané na jeho otci, bojujícím za svobodu našeho národa od německé okupace v řadách anglického letectva. Již jako malý chlapec poznal při návštěvách svého otce v Plzni na Borech, co to je nesvoboda a nespravedlnost. Díky tomu  klade svobodu a čestnost na přední místo v životě každého z nás. 

Není divu, že ve svém kázání na vzpomínkové mši svaté za kardinála Tomáška připomněl především jeho zásluhy o boj za svobodu naší země proti komunistickému bezpráví. Při té příležitosti jsem si vzpomněla na nádhernou definici svobody panem kardinálem (parafrázuji): "Svoboda je Bůh. A pokud ho má člověk v srdci, je svobodný i na Borech, protože nikdy není sám."  A podle mne právě toto dodávalo sílu nenechat se zlomit jak kardinálu Tomáškovi, tak současnému panu kardinálovi Dukovi.

A nemohu nepřipomenout předchůdce obou pánů kardinálů, kardinála Berana, na něhož ve svém působivém kázání pan kardinál Duka rovněž vzpomněl. Ocenil zejména jeho odvahu, že v nechvalně známých vražedných padesátých letech kardinál Beran našel v sobě sílu k tomu, aby vyzval kněze, aby neslibovali věrnost KSČ. Za svého života pan kardinál Beran sice na to doplatil pronásledováním a emigrací, ale jeho velikost ocenil Vatikán, že jako jediný kardinál je pochován v hrobce papežů ve svatopetrském chrámu vedle posledního odpočinku sv. Petra.

Pan kardinál rovněž ocenil postoj kancléře Helmuta Kohla , který vyzval své ministry, aby při návštěvě socialistického Československa jako prvního navštívili kardinála Tomáška a až po té prezidenta Gustava Husáka.  Zdálo by se, že nyní, kdy konečně církev získala odluku od státu a byla jí vrácena alespoň část ukradeného majetku měla by být bez starostí. Ale zdaleka tomu tak není. Do Evropy se valí miliony muslimů, kteří přímo v Koránu mají za povinnost bojovat proti nevěřícím a naši politici až na výjimky jsou k tomu lhostejní. Velké břímě na záchranu křesťanských hodnot bude v budoucnu spočívat na církvi. Proto prosil pan kardinál Boha o spravedlnost pro území ovládaná Islámským státem a apeloval na naše současné politiky, aby se nesnižovali k předvolebním útokům na církev. Aby vymýtili sobectví jak osobní, tak i mezi národy. 

 Podrobnosti o životě kardinála Tomáška naleznete například v článku Stanislava Zemana 

www.fragmenty.cz/index.php/civilizace-vs-islam/cirkev-a-moralka-naroda/item/1771-25-vyroci-umrti-kardinala-tomaska

Autor: Ivana Haslingerová | pondělí 7.8.2017 13:51 | karma článku: 0 | přečteno: 36x
  • Další články autora

Ivana Haslingerová

Pes a právo

17.10.2022 v 11:23 | Karma: 43,33

Ivana Haslingerová

O ženách kolem Jana Wericha

27.4.2022 v 15:00 | Karma: 24,95
  • Počet článků 397
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1436x
Po absolvování Matematicko-fyzikální fakulty UK na ní  zůstala pracovat jako odborný asistent a obhájila vědecký titul RNDr. a CSc.  Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu jaderného výzkumu v Řeži na studiu slitin kovů tvořících povlaky jaderného paliva v reaktorech, kde jsou vystaveny záření a extrémním teplotním podmínkám. Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu fyzikální chemie a elektrochemie J. Heyrovského ČSAV na studiu vlastností pevných látek za pomoci teoretické kvantové fyziky a chemie.  Publikovala o tom 39 odborných prací.

Po nedobrovolném opuštění vědecké práce díky bezprecedentnímu zásahu Rudolfa Zahradníka musela i přes předchozí dvojnásobné udělení mimořádné odměny ČSAV  za výsledky své práce z ČSAV odejít. Místo vědeckých prací o supravodičích a pod. byla nakonec nucena psát o zvířatech, politicích a podobných záležitostech. Nakonec se psaní článků a esejí stalo její druhou životní láskou a od roku 1996 je  šéfredaktorkou Kulturně-hospodářské revue @Fragmenty_news a jednatelkou Kulturní komise ČR, z.s.

Ve volných chvílích kromě turistiky ráda maluje. Ilustrovala např. knihu pohádek spisovatelky a básnířky Českomoravské vysočiny  Libuše Pamětnické "Strašidla ze Zálesí".

Nikdy nebyla členkou KSČM neboť komunismus pokládá za největší neštěstí lidstva 20. století. 

Seznam rubrik