Václav Klaus byl oceněn za mimořádný příspěvek k rozvoji postkomunistických zemí Evropy

14. 08. 2017 8:39:29
Universita v polské Toruni udělila našemu bývalému prezidentu Václavu Klausovi prestižní Jagellonskou cenu za mimořádný příspěvek k politickému, hospodářskému, kulturnímu, vědeckému a sociálnímu rozvoji střední a východní Evropy.

Je skvělé, že jeden z významných států EU oceňuje přínos našeho bývalého prezidenta Klause za to, co udělal nejen pro naši zemi, ale i pro všechny evropské země bývalého stalinského bloku, které se jeho příkladem inspirovaly. U nás bohužel zapomínáme, že bez jeho ekonomické reformy, kterou prosadil po 1. lednu 1991 přes obrovský odpor bývalých disidentů a socialistů, bychom nežili v zemi s fungující západní tržní ekonomikou. Zapomínáme, že Klausova ekonomická reforma byla nejriskantnějším a nejdůležitějším bodem celého polistopadového vývoje.

V případě jejího neúspěchu se nastartovaný proces nástupu kapitalismu mohli havlističtí disidenti zvrátit. Nemohly by být provedeny následné kroky jako liberalizace zahraničního obchodu, privatizace, prodej podniků do zahraničních rukou a další reformy, které byly nutné k přechodu od komunismu ke kapitalismu. Pro mladou generaci připomínám, že až do roku 1990 se slovo "kapitalismus" stále nemohlo oficiálně vyslovovat. To, že je začátkem roku 1990 vyslovil jako první v televizním projevu tehdejší ministr financí Václav Klaus, bylo od něj velice troufalé, neboť to vzbudilo nesmírnou nevoli u havlistických zastánců tzv. "socialistických třetích cest", které nás měly podle nich dovést nikoliv ke kapitalismu, ale k dalšímu totalitárnímu „socialismu s lidskou tváří“. Jakoby takovou mohl někdy socialismus mít!

Jestli bylo revolucí říci slovo kapitalismus, tak slova "privatizace“, „liberalizace zahraničního obchodu“ a"prodej podniků do zahraničních rukou" byla revolucí mnohonásobnou. A to, že se podařilo u nás toto vše tak rychle prosadit, bylo povzbuzením pro ostatní postkomunistické země. A za to byl nyní v Polsku profesor Klaus oceněn Jagellonskou cenou. U nás se bohužel na toto vše zapomíná a Klausovi nepřátelé na něj navíc nabalují řadu nepravd. Je proto o to víc krásné, že okolní země jeho přínos k jejich rozvoji oceňují.

Ale vraťme se do polské Toruně.

S napětím jsme očekávali, jaký projev profesor Klaus v Polsku při příležitosti přebrání Jagellonské cenypronese. A Václav Klaus nezklamal očekávání ani těch nejradikálnějších odpůrců dění v EU. Nejenže zkritizoval, jak již mnohokrát, neomarxistické procesy probíhající v ní, ale jako první evropský státník rezolutně prohlásil, že naším úkolem je tyto procesy v EU zastavit, což podle něj půjde v současné EU pouze revolucí. A to i za cenu, že nebude asi již tak sametová jako ta naše: "Evropa potřebuje novou sametovou revoluci v EU, která v návaznosti na terorismus spojený s masovou migraci nemusí být již tak sametová jako kdysi ta naše!" Jinak podle něj nebude možné, aby země střední a východní Evropy uhájily v současné neomarxistické Evropské unii svou identitu.

Pád komunismu přinesl podle něj jejich občanům naději, o níž snili po desítiletí, ale v následujícím vývoji prošly jejich země pohybem po jakési U křivce, což se týká více České republiky než Polska. Pozitivní změny u nás byly na počátku následovány pomalým návratem k více socialistickému, více etatistickému, méně svobodnému a méně demokratickému systému, než jaký jsme si přáli. Bylo to způsobeno naší nedostatečnou vírou ve svobodu, ve volný trh, v historii prokázané hodnoty, tradice a vzorce chování. Bylo to způsobeno zejména naším naivním, málo pozorným a neomluvitelně nezodpovědným vstupem do postdemokratické a supranacionální centralisticky organizované Evropské unie, která nedbá na parlamentní demokracii, neusiluje o volný trh a přehlíží staré dobré civilizační evropské tradice.

Václav Klaus - zakladatel kapitalismu u nás

Neomarxistické procesy v EU půjde zastavit podle Václava Klause jedině revolucí

Suverenita jednotlivých členských zemí Evropské unie je podle jeho slov věcí minulosti. Dnes dominantní europeismus narušuje historicky prověřené pilíře tradiční evropské společnosti: "Národní stát je považován za nepřijatelnou základnu nacionalismu a proto i válek; rodina je narušována agresivním genderismem a feminismem, prosazováním ‚manželství‘ osob stejného pohlaví a zpochybňováním přirozené sexuální orientace mužů a žen; v národním společenství původně zakořeněný člověk, Polák i Čech, se má stát Evropanem s cílem vytvořit ‚homo bruxellarum‘. Je uměle podporováno smíchávání občanů různých evropských zemí a – zejména v poslední době – je organizována masová migrace do Evropy,“ rozhořčeně kritizoval Václav Klaus a rezolutně uzavřel, že naším úkolem je tyto procesy v EU zastavit, což půjde v současné EU pouze revolucí: Ano, je možné, aby si naše země udržely identitu, ale vyžaduje to v Evropě provést zásadní změnu, něco, čemu jsme říkali sametová revoluce. Zvyšující se četnost násilí a terorismu v západní Evropě v návaznosti na masovou migraci však naznačuje, že to nemusí být tak sametové,“ uzavřel svůj emotivní a důrazný projev Václav Klaus.

Dá se uzavřít, že

Václav Klaus vyzval jako první evropský státník k revoluci v EU. Nezbývá než se modlit k Bohu, aby se tato povedla a abychom získali opět ztracenou státní suverenitu.

snímek Ivana Haslingerová, Fragmenty

Autor: Ivana Haslingerová | pondělí 14.8.2017 8:39 | karma článku: 0.00 | přečteno: 25x

Další články blogera

Ivana Haslingerová

Senátorka Daniele Kovářová: ZLO PŘICHÁZÍ Z ISTANBULU

Skupiny aktivistů, bojovníků za práva žen a pomýlených podporovatelů Istanbulské úmluvy matou veřejnost výmysly o tom, že četnost domácího a sexuálního násilí roste a že je třeba ty kruté chlapy stíhat přísněji.

4.7.2023 v 9:47 | Karma článku: 46.62 | Přečteno: 1355 | Diskuse

Ivana Haslingerová

Krásné narozeniny pane prezidente

Zůstaňte ještě dlouho pane prezidente tak svěží jako na posledním semináři v ČNB, kde jste vysvětloval, proč je hospodářství ČR na šikmé ploše.

18.6.2023 v 13:56 | Karma článku: 46.79 | Přečteno: 1428 | Diskuse

Ivana Haslingerová

Nechte učit Ševčíka a do čela VŠE postavte vzdělaného makroekonoma!

Snad již celý národ ví, že rektor Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák přímo fanaticky usiluje o odvolání docenta Miroslava Ševčíka z postu děkana nejvýznamnější fakulty školy, kterou řídí, Národohospodářské fakulty VŠE.

15.4.2023 v 21:53 | Karma článku: 46.68 | Přečteno: 1565 | Diskuse

Ivana Haslingerová

Protestujeme proti dehonestaci člena naší redakční rady Petra Žantovského Českou televizí

O stížnostech na Českou televizi, že se na obrazovkách přestali objevovat lidé mající jiný pohled na dění kolem nás než je ten provládní zeleně proevropský a protiruský, že ignoruje a dokonce často dehonestuje některé důležité udá

11.3.2023 v 14:13 | Karma článku: 46.16 | Přečteno: 1345 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 9.99 | Přečteno: 175 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 13.14 | Přečteno: 351 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.66 | Přečteno: 240 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.86 | Přečteno: 660 | Diskuse
Počet článků 397 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1436

Po absolvování Matematicko-fyzikální fakulty UK na ní  zůstala pracovat jako odborný asistent a obhájila vědecký titul RNDr. a CSc.  Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu jaderného výzkumu v Řeži na studiu slitin kovů tvořících povlaky jaderného paliva v reaktorech, kde jsou vystaveny záření a extrémním teplotním podmínkám. Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu fyzikální chemie a elektrochemie J. Heyrovského ČSAV na studiu vlastností pevných látek za pomoci teoretické kvantové fyziky a chemie.  Publikovala o tom 39 odborných prací.

Po nedobrovolném opuštění vědecké práce díky bezprecedentnímu zásahu Rudolfa Zahradníka musela i přes předchozí dvojnásobné udělení mimořádné odměny ČSAV  za výsledky své práce z ČSAV odejít. Místo vědeckých prací o supravodičích a pod. byla nakonec nucena psát o zvířatech, politicích a podobných záležitostech. Nakonec se psaní článků a esejí stalo její druhou životní láskou a od roku 1996 je  šéfredaktorkou Kulturně-hospodářské revue @Fragmenty_news a jednatelkou Kulturní komise ČR, z.s.

Ve volných chvílích kromě turistiky ráda maluje. Ilustrovala např. knihu pohádek spisovatelky a básnířky Českomoravské vysočiny  Libuše Pamětnické "Strašidla ze Zálesí".

Nikdy nebyla členkou KSČM neboť komunismus pokládá za největší neštěstí lidstva 20. století. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...