Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Charakteristický hudební artefakt křesťanství, zvuk zvonů, posílí zvon Marie Terezie

Do redakce nám přišla krásná zpráva: "Hlásím, že zvon pro Konopiště byl odlit 16. 11. po 15. hodině a poprvé spatřil světlo světa 17. 11. po 10. hodině, kdy byl vyjmut z formy a jak zvoníci říkají - zvon se narodil."

 

 Takže  nejen Praha, ale i Konopiště uslyší naplno hlas zvonů tak, jak to má být, a jak si to přál Otec vlasti Karel IV. Málokdo si ale při zvuku zvonů uvědomuje, co práce a peněz za rozezněním každého zvonu stojí. Není proto divu, že po celých devadesát let se nikdo neodhodlal navrátit například do katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha tři zvony zrekvírované za první světové války na koule do děl. Naštěstí po fokolaristovi kardinálu Miloslavu Vlkovi nastoupil na arcibiskupský stolec hluboce věřící opravdový katolík kardinál Dominik Duka, který si uvědomuje, stejně jako Otec vlasti Karel IV., co pro občany a pro celý národ znamená hlas zvonu. Že zvony jsou symbolem, který doprovází svou melodií každého z nás od narození až po naši smrt. Symbolem, který nás  svolává k modlitbě a dává nám víru naději na nesmrtelný život.  Symbolem svornosti a spolupráce všech lidí národa. Pan kardinál Duka si  proto hned po nástupu do úřadu patriarchy českého přál, aby byly zvony katedrály Svatého Víta, Václava a Vojtěcha slyšet v plné síle po celé Praze a samozřejmě i zvony v dalších kostelech po celé zemi. Aby si nejen věřící, ale i atheistickým komunistickým marasmem  duševně  poničení nevěřící lidé uvědomili, že katolická církev i přes zákazy Hitlerů, Stalinů, Gottwaldů a Husáků přežila do třetího tisíciletí a opět zvedá hrdě hlavu.  A jako muž činu začal okamžitě sjednávat nápravu.  (podrobně jsme o tom psali např. v článku Po rozeznění zvonů si lidé uvědomují, že přes zákazy Hitlerů, Stalinů, Gottwaldů a Husáků církev opět zvedá hrdě hlavu) Poprvé se zvony ve Svatovítské katedrále rozezněly ve společném chorálu 12. 5. 2012 u příležitosti oslavy u příležitosti 450. výročí obnovení Pražského arcibiskupství po jeho zničení za husitských válek (podrobně viz: Dominik Duka : "Obnovení církve po pádu komunismu je možné"Arcibiskupství pražské oslaví 450 let od obnovení po zničení v husitských válkách). Od té doby se stále častěji nesou z hradčanské katedrály Sv. Víta, Václava a Vojtěcha nad Prahou nádherné burácející zvuky těchto sedmi zvonů. Svatovítská katedrála se díky tomu stala vskutku národním symbolem, jehož zvony znějí velkolepě a nádherně pro všechny naše občany. 

Od té doby se v mnoha kostelích po celé naší zemi rozeznělo bezpočet zvonů. A nyní bude jedním z dalších krásný zvon Marie Terezie na Konopišti, který byl ulit u příležitosti 300 let od narození této naší královny (*13.5.2017), která i přes vládu osvícenského absolutismu zůstala konzervativní přesvědčenou katoličkou protireformačního zaměření. Byla to však moudrá žena a přestože jí názory osvícenců byly cizí, vybírala si ministry a rádce z jejich řad. Ti navrhovali reformy, které ona upravovala nebo i nepřijala. Připomeňme kancléře Kounice, osobního lékaře van Swietena, právníka Martiniho a  od roku 1765 spoluvladaře císaře Josefa II. Touto rozumnou politikou zabránila tomu, aby nedocházelo k vážným konfliktům s českými stavy. Snímek zvonu k poctě této panovnice zaslal Mgr. Tomáš Stařecký. 

Jeho Eminence Dominik kardinál Duka OP, arcibiskup pražský a primas český, si předsevzal,  aby i v současné moderní době zvony upozornily nejen věřící, ale všechny naše občany, že tvoří jeden národ, a aby spolupracovali na jeho sjednocení. A jako muž činu toto obrovské přání dokázal uvést v život a katedrála se stala vskutku národním symbolem jehož zvony znějí skutečně mohutně a nádherně pro všechny naše občany.

"Tóny zvonů k naší zemi patří. Je to krásná symbolika – za válečných časů se zvony rozlévají na děla, zatímco v časech míru můžeme nové zvony instalovat na věže kostelů. Spočítám-li nově ulité zvony v celé naší vlasti po 17. listopadu 1989, jejich počet cosi vypovídá o prosperující společnosti, která má vztah i k duchovnímu rozměru života. Zvuk zvonů je charakteristickým hudebním artefaktem křesťanství. Plnil však nejen náboženskou funkci, ale i sekulární. Svolával nejen k bohoslužbě, vítal nově narozené a loučil se se zemřelými, ale varoval i před nepřítelem, ohněm, povodní, nebo rozháněl bouřné mraky. Vítal panovníka při nástupu do úřadu a jeho návštěvách v jednotlivých městech a obcích. Zvláštní intenzity nabyl tento hlas za tureckých válek, kdy třikrát denně svolával věřící k modlitbě – ráno, v poledne a večer. Byly i doby, kdy se zvony na protest odmlčely," říká pan kardinál  Duka a dodává: „Je pro mne  milým překvapením, kolik lidí se o zvony zajímá. Pro mne osobně jsou zvony především symbolem hluboké spolupráce uvnitř naší společnosti. A to, jak rychle a nadšeně reagovala společnost na jejich obnovení, je toho dokladem."  

Šéf pražských zvoníků od svatého Víta, Mgr. Tomáš Stařecký, rozeznívá největší zvon katedrály - Zikmund. Při pohledu na obří zvon Zikmund je jasné, že není nic jednoduchého takový kolos rozhoupat. Je k tomu potřeba 6 zvoníků.

„Zvony a zvoníci přežili války, komunismus, nevraživost bezbožných lidí. Chceme, aby jejich tradice přetrvala. Aby  zvony, i když třeba s novými srdci, zvonily dalších tisíc let," říká hlavní zvoník katedrály Mgr. Tomáš Stařecký, který nám radostnou zprávu o novém zvonu pro Konopiště zaslal. "Dvacáté století nemělo rádo zvony. Mnohé z nich byly rekvírovány do válek. Další kritické období pro ně byla komunistická diktatura trvající 50 let, jejíž představitelé neměli zvony rádi. Jejich výrobce nazývali metalurgy a zvoníci pomáhající rozeznít církvi zvony byli dvacet let pod státním dozorem. Když jsem se na konci 70. let stal svatovítskýcm zvoníkem, byla atmosféra velmi stísněná. Po převratu v roce 1989 se zdálo, že se situace změní k lepšímu. Ale opět se začaly ozývat hlasy, jak je možné, že zvoníme. Setrvačnost v myslích lidí byla veliká. Přesto se nám podařilo tuto tradici udržet a dneska jsme nejen historickou zvláštností, ale lidé obdivují hlas zvonů a mají chuť je poslouchat. Je nás zde celkem sedm. Čtyři houpeme zvony a dva jejich srdci, když zveme v neděli odpoledne všechen lid na mši. Děkujeme ze tuto změnu pánu Bohu, ale i výrobcům zvonů a panu kardinálovi za jejich zkompletování,"  zavzpomínal šéf pražských zvoníků 

Zbývá dodat, že patronkami zvonů v katedrále byly Livia Klausová a Miroslava Němcová. Snímek je zachycuje  na bohoslužbě věnované slavnostnímu vysvěcení zvonů.    snímky: Ivana Haslingerová, Fragmenty

© Kulturní komise ČR

 

Autor: Ivana Haslingerová | neděle 19.11.2017 18:26 | karma článku: 0 | přečteno: 37x
  • Další články autora

Ivana Haslingerová

Senátorka Daniele Kovářová: ZLO PŘICHÁZÍ Z ISTANBULU

Skupiny aktivistů, bojovníků za práva žen a pomýlených podporovatelů Istanbulské úmluvy matou veřejnost výmysly o tom, že četnost domácího a sexuálního násilí roste a že je třeba ty kruté chlapy stíhat přísněji.

4.7.2023 v 9:47 | Karma: 46,65 | Přečteno: 1367x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Ivana Haslingerová

Krásné narozeniny pane prezidente

Zůstaňte ještě dlouho pane prezidente tak svěží jako na posledním semináři v ČNB, kde jste vysvětloval, proč je hospodářství ČR na šikmé ploše.

18.6.2023 v 13:56 | Karma: 46,81 | Přečteno: 1439x | Diskuse| Politika

Ivana Haslingerová

Nechte učit Ševčíka a do čela VŠE postavte vzdělaného makroekonoma!

Snad již celý národ ví, že rektor Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák přímo fanaticky usiluje o odvolání docenta Miroslava Ševčíka z postu děkana nejvýznamnější fakulty školy, kterou řídí, Národohospodářské fakulty VŠE.

15.4.2023 v 21:53 | Karma: 46,72 | Přečteno: 1583x | Diskuse| Ekonomika

Ivana Haslingerová

Protestujeme proti dehonestaci člena naší redakční rady Petra Žantovského Českou televizí

O stížnostech na Českou televizi, že se na obrazovkách přestali objevovat lidé mající jiný pohled na dění kolem nás než je ten provládní zeleně proevropský a protiruský, že ignoruje a dokonce často dehonestuje některé důležité udá

11.3.2023 v 14:13 | Karma: 46,16 | Přečteno: 1345x | Diskuse| Média

Ivana Haslingerová

Knížák: Největším ohrožením současného světa je přemíra informací

Pohled prof. Knížáka na problémy současného světa, na existenci Boha, na význam prezidenta, na modernizaci Hradu a Prahy, na státní vyznamenání, na kulturu undergroundu a na současné umění.

17.2.2023 v 12:52 | Karma: 42,85 | Přečteno: 584x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 397
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1436x
Po absolvování Matematicko-fyzikální fakulty UK na ní  zůstala pracovat jako odborný asistent a obhájila vědecký titul RNDr. a CSc.  Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu jaderného výzkumu v Řeži na studiu slitin kovů tvořících povlaky jaderného paliva v reaktorech, kde jsou vystaveny záření a extrémním teplotním podmínkám. Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu fyzikální chemie a elektrochemie J. Heyrovského ČSAV na studiu vlastností pevných látek za pomoci teoretické kvantové fyziky a chemie.  Publikovala o tom 39 odborných prací.

Po nedobrovolném opuštění vědecké práce díky bezprecedentnímu zásahu Rudolfa Zahradníka musela i přes předchozí dvojnásobné udělení mimořádné odměny ČSAV  za výsledky své práce z ČSAV odejít. Místo vědeckých prací o supravodičích a pod. byla nakonec nucena psát o zvířatech, politicích a podobných záležitostech. Nakonec se psaní článků a esejí stalo její druhou životní láskou a od roku 1996 je  šéfredaktorkou Kulturně-hospodářské revue @Fragmenty_news a jednatelkou Kulturní komise ČR, z.s.

Ve volných chvílích kromě turistiky ráda maluje. Ilustrovala např. knihu pohádek spisovatelky a básnířky Českomoravské vysočiny  Libuše Pamětnické "Strašidla ze Zálesí".

Nikdy nebyla členkou KSČM neboť komunismus pokládá za největší neštěstí lidstva 20. století. 

Seznam rubrik