Charakteristický hudební artefakt křesťanství, zvuk zvonů, posílí zvon Marie Terezie

Do redakce nám přišla krásná zpráva: "Hlásím, že zvon pro Konopiště byl odlit 16. 11. po 15. hodině a poprvé spatřil světlo světa 17. 11. po 10. hodině, kdy byl vyjmut z formy a jak zvoníci říkají - zvon se narodil."

 

 Takže  nejen Praha, ale i Konopiště uslyší naplno hlas zvonů tak, jak to má být, a jak si to přál Otec vlasti Karel IV. Málokdo si ale při zvuku zvonů uvědomuje, co práce a peněz za rozezněním každého zvonu stojí. Není proto divu, že po celých devadesát let se nikdo neodhodlal navrátit například do katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha tři zvony zrekvírované za první světové války na koule do děl. Naštěstí po fokolaristovi kardinálu Miloslavu Vlkovi nastoupil na arcibiskupský stolec hluboce věřící opravdový katolík kardinál Dominik Duka, který si uvědomuje, stejně jako Otec vlasti Karel IV., co pro občany a pro celý národ znamená hlas zvonu. Že zvony jsou symbolem, který doprovází svou melodií každého z nás od narození až po naši smrt. Symbolem, který nás  svolává k modlitbě a dává nám víru naději na nesmrtelný život.  Symbolem svornosti a spolupráce všech lidí národa. Pan kardinál Duka si  proto hned po nástupu do úřadu patriarchy českého přál, aby byly zvony katedrály Svatého Víta, Václava a Vojtěcha slyšet v plné síle po celé Praze a samozřejmě i zvony v dalších kostelech po celé zemi. Aby si nejen věřící, ale i atheistickým komunistickým marasmem  duševně  poničení nevěřící lidé uvědomili, že katolická církev i přes zákazy Hitlerů, Stalinů, Gottwaldů a Husáků přežila do třetího tisíciletí a opět zvedá hrdě hlavu.  A jako muž činu začal okamžitě sjednávat nápravu.  (podrobně jsme o tom psali např. v článku Po rozeznění zvonů si lidé uvědomují, že přes zákazy Hitlerů, Stalinů, Gottwaldů a Husáků církev opět zvedá hrdě hlavu) Poprvé se zvony ve Svatovítské katedrále rozezněly ve společném chorálu 12. 5. 2012 u příležitosti oslavy u příležitosti 450. výročí obnovení Pražského arcibiskupství po jeho zničení za husitských válek (podrobně viz: Dominik Duka : "Obnovení církve po pádu komunismu je možné"Arcibiskupství pražské oslaví 450 let od obnovení po zničení v husitských válkách). Od té doby se stále častěji nesou z hradčanské katedrály Sv. Víta, Václava a Vojtěcha nad Prahou nádherné burácející zvuky těchto sedmi zvonů. Svatovítská katedrála se díky tomu stala vskutku národním symbolem, jehož zvony znějí velkolepě a nádherně pro všechny naše občany. 

Od té doby se v mnoha kostelích po celé naší zemi rozeznělo bezpočet zvonů. A nyní bude jedním z dalších krásný zvon Marie Terezie na Konopišti, který byl ulit u příležitosti 300 let od narození této naší královny (*13.5.2017), která i přes vládu osvícenského absolutismu zůstala konzervativní přesvědčenou katoličkou protireformačního zaměření. Byla to však moudrá žena a přestože jí názory osvícenců byly cizí, vybírala si ministry a rádce z jejich řad. Ti navrhovali reformy, které ona upravovala nebo i nepřijala. Připomeňme kancléře Kounice, osobního lékaře van Swietena, právníka Martiniho a  od roku 1765 spoluvladaře císaře Josefa II. Touto rozumnou politikou zabránila tomu, aby nedocházelo k vážným konfliktům s českými stavy. Snímek zvonu k poctě této panovnice zaslal Mgr. Tomáš Stařecký. 

Jeho Eminence Dominik kardinál Duka OP, arcibiskup pražský a primas český, si předsevzal,  aby i v současné moderní době zvony upozornily nejen věřící, ale všechny naše občany, že tvoří jeden národ, a aby spolupracovali na jeho sjednocení. A jako muž činu toto obrovské přání dokázal uvést v život a katedrála se stala vskutku národním symbolem jehož zvony znějí skutečně mohutně a nádherně pro všechny naše občany.

"Tóny zvonů k naší zemi patří. Je to krásná symbolika – za válečných časů se zvony rozlévají na děla, zatímco v časech míru můžeme nové zvony instalovat na věže kostelů. Spočítám-li nově ulité zvony v celé naší vlasti po 17. listopadu 1989, jejich počet cosi vypovídá o prosperující společnosti, která má vztah i k duchovnímu rozměru života. Zvuk zvonů je charakteristickým hudebním artefaktem křesťanství. Plnil však nejen náboženskou funkci, ale i sekulární. Svolával nejen k bohoslužbě, vítal nově narozené a loučil se se zemřelými, ale varoval i před nepřítelem, ohněm, povodní, nebo rozháněl bouřné mraky. Vítal panovníka při nástupu do úřadu a jeho návštěvách v jednotlivých městech a obcích. Zvláštní intenzity nabyl tento hlas za tureckých válek, kdy třikrát denně svolával věřící k modlitbě – ráno, v poledne a večer. Byly i doby, kdy se zvony na protest odmlčely," říká pan kardinál  Duka a dodává: „Je pro mne  milým překvapením, kolik lidí se o zvony zajímá. Pro mne osobně jsou zvony především symbolem hluboké spolupráce uvnitř naší společnosti. A to, jak rychle a nadšeně reagovala společnost na jejich obnovení, je toho dokladem."  

Šéf pražských zvoníků od svatého Víta, Mgr. Tomáš Stařecký, rozeznívá největší zvon katedrály - Zikmund. Při pohledu na obří zvon Zikmund je jasné, že není nic jednoduchého takový kolos rozhoupat. Je k tomu potřeba 6 zvoníků.

„Zvony a zvoníci přežili války, komunismus, nevraživost bezbožných lidí. Chceme, aby jejich tradice přetrvala. Aby  zvony, i když třeba s novými srdci, zvonily dalších tisíc let," říká hlavní zvoník katedrály Mgr. Tomáš Stařecký, který nám radostnou zprávu o novém zvonu pro Konopiště zaslal. "Dvacáté století nemělo rádo zvony. Mnohé z nich byly rekvírovány do válek. Další kritické období pro ně byla komunistická diktatura trvající 50 let, jejíž představitelé neměli zvony rádi. Jejich výrobce nazývali metalurgy a zvoníci pomáhající rozeznít církvi zvony byli dvacet let pod státním dozorem. Když jsem se na konci 70. let stal svatovítskýcm zvoníkem, byla atmosféra velmi stísněná. Po převratu v roce 1989 se zdálo, že se situace změní k lepšímu. Ale opět se začaly ozývat hlasy, jak je možné, že zvoníme. Setrvačnost v myslích lidí byla veliká. Přesto se nám podařilo tuto tradici udržet a dneska jsme nejen historickou zvláštností, ale lidé obdivují hlas zvonů a mají chuť je poslouchat. Je nás zde celkem sedm. Čtyři houpeme zvony a dva jejich srdci, když zveme v neděli odpoledne všechen lid na mši. Děkujeme ze tuto změnu pánu Bohu, ale i výrobcům zvonů a panu kardinálovi za jejich zkompletování,"  zavzpomínal šéf pražských zvoníků 

Zbývá dodat, že patronkami zvonů v katedrále byly Livia Klausová a Miroslava Němcová. Snímek je zachycuje  na bohoslužbě věnované slavnostnímu vysvěcení zvonů.    snímky: Ivana Haslingerová, Fragmenty

© Kulturní komise ČR

 

Autor: Ivana Haslingerová | neděle 19.11.2017 18:26 | karma článku: 0 | přečteno: 37x