Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JT

molotok

19. 5. 2010 9:18
Rozum chybí.

Ještě dnes ve světě existuje ideologie, která v minulém století chtěla poroučet větru a dešti, dnes chtějí poručit globálnímu oteplování, zítra budou holit hlavy...... Uznávám šetření, omezení nadvýroby, ohledy k přírodě, ale biopaliva, emisní povolenky a jiné nesmysly mi lezou na nervy. Možná vývoj půjde ještě dál a začneme bojovat proti skvrnám na slunci, nebo černé díře v souhvězdí Raka. Planetární cykly neovlivníme, spíš bychom energii měli věnovat přípravě na změnu klimatu. Vše už na naší matičce zemi bylo, doby ledové i teplo podstatně větší než předpovídají dnešní šílenci, akorát jsme tu nebyli ještě my. Čest vaší práci.

0 0
možnosti
FM

Orchis orfea

19. 5. 2010 7:36
Naprostá snůška debilit

Těch nesmyslů autorka uvádí nepočítaně.Vypíchnu jen dva naprosto zásadní a opakované.

Soja-kvůli soje se skutečně kácí tisíce čtverečních km pralesů a rolníci v jižní Americe se díky ní přesouvají do slumů,protože jejich půdu skoupí společnosti na její pěstování od zkorumpovaných úředníků.

Používá se však v milionech tun NA VYKRMOVÁNÍ HOSPODÁŘSKÝCH ZVÍŘAT v celém bohatém světě (EU,USA,Čína atd)Pokud autorce záleží na lidech,kteří hladoví kvůli pěstování soji,tak ať nejí maso z těchto velkochovů.

Palma olejná-platí to samé co o soje,např. v Indonesii a Borneu kvůli ní mizí pralesy raketovým tempem-její hlavní využití je v KOSMETICE na krémy,šampony atd.Takže když se podíváme na tvář paní autorky asi s kilogramem make-upu,tak můžeme s velkou pravděpodobností usuzovat,že ona sama tyto produkty užívá hodně nadprůměrně.

Nejsem žádný fanda nekontrolované produkce biopaliv,ale tenhle článek je skutečně naprostá snůška debilit.

0 0
možnosti
J

jirkaknop

19. 5. 2010 6:47
Autorka vůbec nerozlišuje způsob a zdroj výroby ethanolu

Ve srovnání s benzinem má ethanol vyráběný z kukuřice mírně nižší emise skl.plynů a ethanol z celulozy výrazně nižší.Pouze při výrobě ethanolu z kukuřice využívající pro výrobu tepla a elektřiny fosilních paliv má v důsledku podobné emise jako u benzinu. Záporné hodnoty emisí skleníkových plynů u ethanolu u rychle rostoucích dřevin jsou zapříčiněny zachycováním uhlíku v půdě!! 

 Analýza byla vytvořeny v systému GREET Ministerstvem energetiky U.S. v národní laboratoři Argonne.

0 0
možnosti
J

jirkaknop

19. 5. 2010 6:36
Biopaliva 2. a 3. generace

Výtěžek biobutanolu je v porovnání s biotanolem až dvojnásobný: Například ze l00 kg kukuřice se vyrobí až 38 litrů. Navíc volný vodík vznikající v první fázi může zlepšit energetickou bilanci až o 18 procent.

Průměrná spotřeba butanolu je necelých 10 litrů na 100 km. Výsledky měření emisí během jízdy byly vesměs mnohem příznivější, než při spalování benzinu: Emise uhlovodíků byly nižší o 95 %, emise CO o 97 % a emise NOx o 27 %.

0 0
možnosti
KP

pk203@klikni.cz

19. 5. 2010 8:02
Re: Biopaliva 2. a 3. generace

A kolik je na tu výrobu toho biobutanolu potřeba energie ty blbounký Jasánku ?

0 0
možnosti
J

jirkaknop

19. 5. 2010 6:33
Když tady autorka plácá nesmysly

tak také pár údajů: Cena vyrobené fotovoltaické elektřiny je 10-12 Kč/kWhod., cena bionafty je cca 2 Kč/kWhod. Při úniku paliv mají biopaliva významně menší negativní vliv (biologická rozložitelnost MEŘO je přes 90%, nafty 40%). ČR je soběstačná v potravinářských surovinách a výroba zemědělských surovin pro biopaliva není na úkor pěstování produktů pro výživu.

Jinak ta legrace, že na výrobu 1l ethanolu padne 232kg obilí vzala autorka kde?  

0 0
možnosti
PR

ununun

19. 5. 2010 10:13
Re: Když tady autorka plácá nesmysly

ona asi myslela výrobu nějaký superkvalitní whiskey, no ale i tak by obyčejnej skot dokázal uděl z dvou a půl metráku obilí víc než dvě láhve :-)

0 0
možnosti
PM

Pajasalty

19. 5. 2010 4:20
Vzdyt je to stejne jedno

Rikejme jim ekoterosti, nebo ekologisti, je to uplne jedno. nase nadspotreba a hlad po surovinach je to co zabiji ty hladovejici.  Jestli to budou ekopaliva, nebo ropa, ktera mimochodem ted zabiji ve velkem vsechno zive kousek od mojeho mista pobytu, je uplne jedno. Zemekoule to prezije, nove druhy vzniknou a ja doufam, ze to nebude neco tak hnusneho jako je clovek. Chovame se s neuctou, svinime tuhle krasnou planetu a to jenom pro nasi lenost a pohodli. Diky tomu se nekontrolovatelne mnozime a pozadujeme vice a vice. A pokud tomu nekdo neveri, at  tam bezi. Nesouhlaste, kritizujte, ale je to pravda. Je mi smutno, kdyz na neobydlenem ostrove najdu na plazi polyetylenove pytliky a polyestyrenove kelimky na kafe. Stoji to pohodli a "pokrok" za znicenou planetu?  Nemohli by jsme se kapku omezit? Stoji nam ten luxus za ten hnus kolem nas?

0 0
možnosti
T

tygřice

18. 5. 2010 23:52
O zelených zločinech

čtěte též na http://www.antimeloun.cz

0 0
možnosti
JT

Jirka1938

18. 5. 2010 23:44
Nejdulezitejsi

bod v diskuzich o zmenach na zemekouli, ktery vetsinou chybi, je prelidnovani a s tim souvisejici niceni prirody (zejmena niceni lesu), spotreba energie, nedostatek cerstve vody (zaneradeni vodnich zdroju), tvorba odpadu a omezena vyroba potravin. Vedouci cinitele se tomuto bodu vyhybaji, nebot se neodvazi navrhnout razne akce proti nadmernemu rustu obyvatel, zvlaste v Cine, Indii, Asii vseobecne, Africe a stredni a jizni Americe - obavaji se narceni z rasismu?

0 0
možnosti
MS

milansm

18. 5. 2010 22:40
Má být Česko fosilně jaderným troglodatem Evropy?

Článek je důkazem české nenávisti k obnovitelným zdrojům energie. Vedle toho myšlenkově podporuje nejnovější současný návrh MPO novely zákona o výrobě elektřiny z oze, který zásadně omezuje například využití fotovoltaiky. Souhlasím s tím, že pěstovat biopaliva na úkor původního tropického biotopu je velmi špatné, ale obviňovat biopaliva z růstu cen potravin je opravdu nesmysl. V EU bylo například na výrobu biolihu spotřebováno v minulých letech 1,3% veškerého obilí, a v USA a Mexiku, kde byla obviňována biopaliva z tzv."tortilové krize" se spotřebovala na biopaliva méně než 5% kukuřice. Tyto objemy nemohou zvýšit cenu potravin jak bylo uvedeno. Jednom na výživu dobytka se spotřebuje téměř 60% evropského objemu obilí. Cenu obilí tedy zvyšuje stále rostoucí spotřeba nepříliš zdravého masa. Biopliva se stala vhodným fackovacím panákem za potlesku ropnýchými koncernů. Veškerá světová spotřeba ropy by se dala nahradit výrobou ze zelených řas z pouhých 3% plochy světových pouští.

0 0
možnosti
JT

Jirka1938

18. 5. 2010 23:28
Re: Má být Česko fosilně jaderným troglodatem Evropy?

Nesmysl. Jde o neucinne pouziti potravinovych zdroju na paliva. Obnovitelne zdroje jsou vitany, pokud maji hospodarsky smysl (na priklad jaderna energie).

0 0
možnosti
JV

Jaromír Josef Vít

18. 5. 2010 22:04
Dávám bod

a vzkazuji lidem, chtělo by to méně jezdit auty a vrátit se k regionálnímu zaměstnávání a zásobování. Pálit potraviny jen kvůli něčí pohodlnosti je opavdu neskutečné.

0 0
možnosti
  • Počet článků 397
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1436x
Po absolvování Matematicko-fyzikální fakulty UK na ní  zůstala pracovat jako odborný asistent a obhájila vědecký titul RNDr. a CSc.  Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu jaderného výzkumu v Řeži na studiu slitin kovů tvořících povlaky jaderného paliva v reaktorech, kde jsou vystaveny záření a extrémním teplotním podmínkám. Poté pracovala jako vědecký pracovník v Ústavu fyzikální chemie a elektrochemie J. Heyrovského ČSAV na studiu vlastností pevných látek za pomoci teoretické kvantové fyziky a chemie.  Publikovala o tom 39 odborných prací.

Po nedobrovolném opuštění vědecké práce díky bezprecedentnímu zásahu Rudolfa Zahradníka musela i přes předchozí dvojnásobné udělení mimořádné odměny ČSAV  za výsledky své práce z ČSAV odejít. Místo vědeckých prací o supravodičích a pod. byla nakonec nucena psát o zvířatech, politicích a podobných záležitostech. Nakonec se psaní článků a esejí stalo její druhou životní láskou a od roku 1996 je  šéfredaktorkou Kulturně-hospodářské revue @Fragmenty_news a jednatelkou Kulturní komise ČR, z.s.

Ve volných chvílích kromě turistiky ráda maluje. Ilustrovala např. knihu pohádek spisovatelky a básnířky Českomoravské vysočiny  Libuše Pamětnické "Strašidla ze Zálesí".

Nikdy nebyla členkou KSČM neboť komunismus pokládá za největší neštěstí lidstva 20. století. 

Seznam rubrik